Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Bernardas Gailius: Apkerėtoji Lietuva? Apie ezoteriką ir politiką

Nors ir ne dažnai paminimas žiniasklaidoje, Igoris Kalinauskas yra labai turtinga ir įvairiapusiška asmenybė. Jis ne tik aktorius ir režisierius, bet taip pat dailininkas ir dainininkas, dar psichologas ir rašytojas. Kai nekoncertuoja, netapo ir nekeliauja po pasaulį, I.Kalinauskas leidžia laiką Maskvoje įsikūrusiose savo dirbtuvėse „Chronotopas“, kur moko žmones valdyti „subjektyvų laiką ir erdvę“ ir kitų naudingų dalykų.
Bernardas Gailius
Bernardas Gailius / Asmeninio archyvo nuotr.

Mūsų laisvame pasaulyje žmonės užsiima net ir keistesniais dalykais, neįmanoma paneigti kiekvieno teisės stovėti ant galvos ar lankyti Merkinės piramidę.

Tačiau I.Kalinausko veikla neapsiriboja Rusija. Jis turi platų ryšių tinklą įvairiose pasaulio valstybėse, tarp jų ir Lietuvoje. Mokymus pagal I.Kalinausko metodiką siūlo vis populiarėjanti emocinio intelekto mokykla „Social Games“, taip pat „Moters studija“ ir Virginijos Kalinauskienės mokymų centras.

Be to, I.Kalinauskas gerai žinomas ir Lietuvos meno pasaulyje. Jo parodas ne kartą organizavo įvairios Lietuvos meno galerijos. 2000 m. prie Tauragnų ežero esančiame Paakmenio kaime I.Kalinausko pasekėjai įkūrė sodybą „Meistrų miestelis“, kurioje „vyksta kūrybinės stovyklos, plenerai ir intelektualiniai seminarai“.

Tai tik vienas pavyzdys, kaip susidomėjimas ezoterika formuoja atskirą informacinę erdvę. Tiesa, reikia pripažinti, kad terminas „ezoterika“ šiame tekste vartojamas labai plačia prasme. Kalbėdamas apie ezoteriką turiu galvoje ne tik griežtąja prasme ezoterinius (slaptos išminties siekiančius) ir okultinius (magiją praktikuojančius) sąjūdžius, bet ir paramokslinius tyrimus, mokslo ir fantastikos ryšį bei kitus dalykus, kurie dažnam mūsų atrodo keisti.

Kad ir kokia keista ezoterika atrodytų man pačiam, nepretenduoju nei į teologinę, nei į religijotyros analizę.

Mūsų laisvame pasaulyje žmonės užsiima net ir keistesniais dalykais, neįmanoma paneigti kiekvieno teisės stovėti ant galvos ar lankyti Merkinės piramidę. Todėl neturiu komentarų apie ezoterikos dalyvių užsiėmimų turinį. Informacinės erdvės analizei jis visai nesvarbus.

Ezoterika Lietuvoje ir Rusijoje (ir galbūt kitose posovietinėse valstybėse) sudaro vientisą ir atskirą informacinę ir asmeninių ryšių erdvę.

Svarbu tai, kad ezoterika formuoja natūralų žmonių tinklą. Kiekvienas ezoterikos „meistras“, apie kurį išgirstame viešumoje, paprastai atstovauja ištisai „mokyklai“, kuri paprastai vienija ne tik Lietuvos, bet ir Rusijos bei kitų posovietinės erdvės valstybių atstovus.

Štai bioenergetikė Svetlana Smertjeva vienu metu Lietuvoje buvo net visai neblogai žinoma. Turbūt labiausiai ją išgarsino režisierius Vytautas V.Landsbergis, kuris šią ypatingų galių esą turinčią moterį nufilmavo savo dokumentiniame filme „Dabar ir mūsų mirties valandą“.

Tuomet pasklido gandai, kad S.Smertjevą lanko ir Vytautas Landsbergis vyresnysis. Po to spauda, žinoma, titulavo bioenergetikę „politikų aiškiarege“, o kai kurie straipsniai vaizdavo ją kaip paslaptingą atsiskyrėlę, kurią lanko ne mažiau paslaptingi piligrimai.

Tačiau S.Smertjeva nėra atsiskyrėlė. Anykščiuose ji vadovauja sveikos gyvensenos klubui „Anykščių vaivorykštė“. Šis klubas priklauso transpersonalinei asociacijai „Visas pasaulis“, kurios centrui Vilniuje vadovauja gana žinomas koučingo treneris Marius Daugelavičius. O transpersonalinės asociacijos „Visas pasaulis“ įkūrėjas ir, matyt, dvasinis lyderis yra Rusijos medikas Sergejus Strekalovas, kuris domėtis ezoterika pradėjo dar sovietmečiu.

Į sovietinę praeitį, kiek galima suprasti, veda ne tik S.Strekalovo, bet ir kitų posovietinės ezoterikos atstovų biografijos. Tai tarsi leistų priskirti labai rusišką Lietuvos ezoteriką šiaip ar taip dar vienur kitur visuomenėje aptinkamiems sovietmečio likučiams. Bet ir nauji žmonių ryšiai ezoterinėje sferoje yra labiausiai orientuoti į Rytus.

Jei rusiška muzika, rusų kultūra ar rusakalbė žiniasklaida paprastai pasiekia tik tam tikrą žmonių sluoksnį, tai dėmesys ezoterikai vienija kone visus.

Harmoningos asmenybės institutą įkūrė verslininkė Rasa Balčiūnienė, kuriai taip pat priklauso žinomas grožio paslaugų tinklas „Femina Bona“. Institutas organizuoja mokymus įmonėms ir teikia individualias konsultacijas apie psichodinamiką, psichologinį koučingą ir kitus paslaptingus dalykus.

Šio naujos kartos ezoterikos centro svarbiausi partneriai taip pat yra Rusijos kompanijos, tokios kaip Sankt Peterburge įsikūręs Koučingo institutas.

Įdomu, kad net amerikiečių „mokytojų“ Carlos Castaneda (modifikuoto šamanizmo atstovas ir turbūt pirmojo tikrai masinio JAV ezoterinio sąjūdžio pradininkas) ir Bernard'as Perona (ekologas, filosofas ir energetinės meditacijos propaguotojas, dar žinomas kaip Drunvalo Melchizedekas) įtaka Harmoningos asmenybės institutą pasiekia per Rusiją. Bent tokį įspūdį sudaro viešai prieinami duomenys.

Priežastys, dėl kurių ezoterika Lietuvoje yra taip glaudžiai susijusi būtent su Rusija, nėra šio teksto klausimas. Tikėtina, kad įtakos turi tiek sovietinė tradicija, tiek vis dar populiari rusų kalba. Daug svarbesnis pats faktas: ezoterika Lietuvoje ir Rusijoje (ir galbūt kitose posovietinėse valstybėse) sudaro vientisą ir atskirą informacinę ir asmeninių ryšių erdvę.

Nors vien tokios erdvės egzistavimo faktas neleidžia daryti jokių griežtų išvadų, jis teikia peno apmąstymams. Visų pirma, reikia pabrėžti, kad nėra daug pagrindo manyti, jog ateityje ezoterinis santykis tarp Lietuvos ir Rusijos kaip nors reikšmingai pakis.

Mokymų ir magijos rinką jau šiandien pasiekia ir įvairi anglakalbė produkcija (ypač JAV ezoterika), kuri rusišką aplinką, žinoma, šiek tiek „atskiedžia“. Tačiau, kaip rodo ir Harmoningos asmenybės instituto pavyzdys, Rusijos „meistrai“ anglišką ezoteriką perdirba ir adaptuoja greičiau negu ją spėjama Lietuvoje įsisavinti originaliu pavidalu.

Be to, nėra jokio pagrindo numatyti ir kokį nors rusų kalbos išnykimą Lietuvoje. Nors Lietuvos jaunimas, atrodo, išgyvena tam tikrą rusų kalbos mokėjimo krizę, ji turės baigtis. Būdama Rusijos kaimynystėje Lietuva turėtų kalbėti rusiškai ir tikrai kalbės.

Dėl šių priežasčių bendrą su Rusija ezoterikos erdvę turbūt reikia vertinti kaip neišvengiamą gyvenimo faktą. Kaip ir daugeliu kitų atvejų, šio fakto reikšmė Lietuvai kaip politinei bendruomenei labiausiai priklauso nuo Rusijos požiūrio ir veiksmų.

Šiandien pažįstame Rusiją kaip labai sistemingą ir kryptingą informacinę politiką vykdančią valstybę. Nereikia būti ypatingu analitiku, kad pajustum Rusijos vyriausybės (būtent tuo Rusija skiriasi nuo daugelio Vakarų valstybių – Rusijos vyriausybė atvirai palaiko tam tikrų žinių ar nuomonių formavimą ir leidžia tai vykdyti panaudojant valstybines žiniasklaidos priemones) informacinės veiklos „skonį“. Tam pakanka retsykiais įsijungti „Russia Today“.

Kad Rusijos informacinė politika yra, švelniai tariant, Lietuvai nedraugiška, irgi jokia naujiena. Tai žino visi, bent retkarčiais susiduriantys su „Regnum.ru“ ar kitos rusakalbės žiniasklaidos skelbiama informacija.

Tokiame kontekste bendra ezoterikos erdvė, ko gero, išsiskiria tuo, kad apima ypač platų visuomenės grupių spektrą. Rusiška muzika, rusų kultūra ar rusakalbė žiniasklaida paprastai pasiekia tik tam tikrą žmonių sluoksnį, o dėmesys ezoterikai vienija kone visus.

Tai mėgsta menininkai, politikai, intelektualai ir ypač verslininkai. Vieni mano, kad ezoterika ir apskritai visokie mokymai yra geras verslas. Kiti yra įsitikinę, kad perpratę pasąmoninių psichotipų valdymą ar neurolingvistinį programavimą jie sugebės sėkmingiau vystyti veiklą ir uždirbti daugiau pinigų. Į bendrą Lietuvos ir Rusijos ezoterikos erdvę jie patenka bet kuriuo atveju.

Vis dėlto reikia pabrėžti ir tai, kad mums nėra nieko tikro žinoma apie kokią nors Rusijos ezoterikos politiką. Todėl spekuliacijų šia tema geriau vengti. Konkrečiai norėčiau pabrėžti, kad nedarau jokių užuominų šiame tekste minėdamas konkrečius žmones.

Nė vieno iš jų nesu sutikęs realiame gyvenime, jų veiklą pažįstu tik iš interneto. Apie ją papasakojau tik tam, kad gyvais pavyzdžiais iliustruočiau tai, apie ką kalbu – kad ezoterika sieja Lietuvą ir Rusiją labai glaudžiais saitais ir tai nėra vien bendros praeities klausimas.

Trumpai tariant, problema ne ta, kad Lietuva yra ar gali būti apkerėta. Ezoterikos sferai dėmesį turėtume skirti dėl kitų priežasčių. Dėl savo plačios „socialinės geografijos“ ir tam tikro savo keliamų klausimų intymumo, ezoterika gali bet kada tapti politine problema, net jei tokia nėra šiuo konkrečiu momentu. Kaip tai įvyksta, labai aiškiai atskleidė Rolando Pakso ir Lenos Lolišvili „tualetinio popieriaus skandalas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas