Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
09 10

Edwardas Lucasas. Rusijos propaganda toliau skverbiasi į Vakarų kultūrą ir su tuo reikia kovoti

Rusų ir kanadiečių kino kūrėja Anastasija Trofimova sako nepastebėjusi jokių karo nusikaltimų per septynis mėnesius, praleistus drauge su rusų kariuomenės batalionu Rytų Ukrainoje. Ukrainiečiams pasisekė mažiau. Žudynes, žaginimus, kastracijas, mušimus ir kitus žiaurumus dar labiau apkartino Venecijos kino festivalyje ką tik įvykusi A.Trofimovos dokumentinio filmo – sentimentalaus žvilgsnio į rusų kareivių kasdienybę – premjera.
Edwardas Lucasas
Edwardas Lucasas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Dar blogiau: tariamai nepriklausomas filmas gavo 250 tūkst. dolerių finansavimą iš Kanados mokesčių mokėtojų kišenės. Toliau juosta keliaus į Toronto kino festivalį, kurio programoje ji pristatoma kaip „kvapą gniaužiantis pasakojimas apie pasiaukojimą ir iliuzijų griūtį, kuriame kareiviai primena pėstininkus negarbingame žaidime“.

Ukrainiečiai ir jų draugai visa tai teisingai regi kaip išliekančios Rusijos hegemoninės įtakos pasaulio kultūrai dalį. Tai, ar už subsidijas ir kino festivalius atsakingi asmenys yra paprasčiausi neišmanėliai, ar jie yra apimti apsimestinio sąžiningumo, suteikiančio vienodą svorį tiek kaltininkui, tiek aukai, yra antraeilis dalykas. Rusijos istorija pasakojama, nes Rusija yra didelė ir svarbi. Ukraina? Tai jau darėme praėjusį mėnesį. Gal kitais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi