Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 19

Giedrius Petkevičius: Kaip Vakarai Rusijos karo mašiną stiprina

Vladimiras Putinas žiūronais apžvelgė „mūšio lauką“ ir liko patenkintas. Savo tiesioginio viršininko nuotaikomis patenkintas liko ir gynybos ministras Sergejus Šoigu – vokiečių technologijomis ir darbo jėga įrengtas didžiausias Rusijos karinio rengimo centras atrodė tiesiog nepriekaištingai. Taip galėjo atrodyti mizanscena penki mėnesiai iki invazijos į Ukrainą Mulino kovinio rengimo centre Nižegorodsko srityje.
Orlan 10. Wikimedia nuotr.
Orlan 10. Wikimedia nuotr.

Du pagrindiniai Rusijos „karo vilkai“ stebėjo bendras rusų bei baltarusių pratybas, žymiųjų „Zapad-2021“ mokymų dalį ir neslėpė pasitenkinimo – juk vokiečių kompanijos „Rheinmetall Defence Electronics“ įrengtos lazerinės mūšio imitacinės, ryšių sistemos ir modernios mokymo klasės yra būtent tai, ko rusams reikia, o dažnu atveju tai, ko patiems pagaminti neišeina.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./V.Putinas pratybų „Zapad-2017“ metu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./V.Putinas pratybų „Zapad-2017“ metu

Po Sakartvelo užpuolimo 2008-ųjų rugpjūtį Rusija forsuotais tempais ėmė modernizuoti savo karines pajėgas. Buvo atliktos struktūrinės ir administracinės reformos, leidžiančios kovinius dalinius padaryti lankstesnius, o vadovavimo ir valdymo grandinė, bent jau teoriškai, įgalino operatyviau reaguoti į kylančias grėsmes, o didinamas finansavimas – vystyti materialinę bazę.

Visgi pastarosios modernizavimas gerokai buksavo. O to priežastis buvo ne tik rusiškas neūkiškumas (paprastai tariant, korupcija bei vagystės), tačiau nemaža dalimi – pačios šalies pramonės ir mokslinio potencialo bei modernių technologijų stoka.

Ką galima padaryti vystant savo ginkluotąsias pajėgas, kada pinigų už iškastinį kurą pakanka, o technologijos tiesiog „mėtosi“ čia pat, greta, už sienos, šalyse, kurių verslai ir politikai: a) labai myli pinigus; b) yra šventai įsitikinę, kad Rusijos ginkluotojų pajėgų modernizavimas skirtas išimtinai gynybiniams tikslams ir jų pačių niekaip nepalies?

„Луну крутить“ – pažodinis šio rusiško kriminalinio žargono išsireiškimas skamba kiek beprasmiškai – „sukti mėnulį“, tačiau savo esme reiškia „apgaudinėti lengvatikį“. Šiame tūkstantmetyje įvairios rusiškos institucijos „suko mėnulį“ su vakarais, kartais – iki pat šių dienų.

Rusijos šiaurėje įsikūrusį Termokarstovojes (Термокарстовое rus.) dujų gavybos telkinį eksploatuoja rusų kompanija „Novatek“, valdanti kontrolinį įmonės akcijų paketą, tačiau 49 proc. įmonės akcijų priklauso Prancūzijos kompanijai „TotalEnergies“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas