Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 09

Giedrius Petkevičius. Ko iš tiesų verta „Lietuvos gynybos linija“?

Pasisakyti gynybos temomis mėgsta žmonės be didesnės nuovokos apie karinius reikalus. Visgi pastaruoju metu dėl fortifikacijų pasienyje ietis laužo ir tikri specialistai. Taigi kas bus ta „Lietuvos gynybos linija“, kuria vieni žavisi, o kiti peikia?
Giedrius Petkevičius
Giedrius Petkevičius

Diskusijos apie tai, kas svarbiau – fortifikacijos ar manevrinis karas, šiek tiek primena pokalbius, kai lyginami dronai ir tankai.

Dronai naikina tankus, o pastarieji daugiau kaip 100 metų yra puiki tiek gynybos, tiek puolimo priemonė. Taip pat ir prieš įtvirtintas pozicijas, kurios saugo pėstininkus ir neleidžia puolantiems veržtis norimomis kryptimis.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Pirmojo Inžinerinių priemonių parko kontrmobilumo pajėgumui didinti pristatymas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Pirmojo Inžinerinių priemonių parko kontrmobilumo pajėgumui didinti pristatymas

Dabar ​​kartojami Antrojo pasaulinio karo žvaigždės JAV karvedžio generolo leitenanto George'o Pattono žodžiai, kad stacionarūs įtvirtinimai yra paminklas žmonių kvailybei, pateikiami be konteksto.

Kam Lietuvai fortifikacijos?

Pats generolas, savo karinę karjerą pradėjęs kaip kavaleristas, buvo laikomas puolimo operacijų apologetu, o jo vadovaujami daliniai ne kartą šipino dantis į fortifikuotą nacių gynybą.

Prancūzijos Meco miesto apylinkėse amerikiečiai patyrė didelius nuostolius, o Hiurtgeno miško kautynės (tiesa, ten JAV pajėgoms vadovavo jau kitas generolas), kuriose vokiečiai kariavo puikiai fortifikuotose pozicijose, amerikiečiams atnešė katastrofiškus nuostolius.

Buvęs britų karininkas Benas Barry iš Tarptautinio strateginių studijų instituto sako, kad tranšėjos ir kliūtys šiuolaikiniame kare vaidina svarbų vaidmenį, dėl jų galima rinktis iš anksto parengtą kovos vietą.

Kariškiai išskiria keturias inžinerinių kliūčių funkcijas – skaldomoji, nukreipiamoji, stabdomoji, blokuojamoji. Supaprastintai, pagrindinės yra kelios – sulėtinti priešo judėjimą arba nukreipti jį norima kryptimi, kad jis patektų į „naikinimo zonas“.

Fortifikacijų paskirtis Lietuvoje galimo karo atveju – pristabdyti priešą ir laimėti laiko. Daugelis „ekspertų“ apie tai pamiršta.

Kokios techninės priemonės sudarys „Lietuvos gynybos liniją“ ir kokie elementai sulaukia daugiausia kritikos?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai