Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Giedrius Petkevičius: Ukrainos karo pastabos, arba Karo mitų paneigimas

Paprastai sakoma, kad kiekvieno karo pamokos įvairių šalių kariškių analizuojamos tuomet, kai karas baigiasi. Visgi, griežtos hierarchijos, statutų ir kariško biurokratizmo valdomos ginkluotosios pajėgos yra gana lanksčios, su sąlyga, kad sprendimų priėmėjams, kartais tiesiog – mūšio lauke, suteikiama teisė spręsti kilusius kovos uždavinius, o ramesnėse vietose įsikūrusiems štabams bei gynybos analitikams – vertinti išmoktas pamokas.
„Javelin“
„Javelin“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paprasčiau kalbant, tęsiantis karo veiksmams, taktiniai sprendimai kovos veiksmų „teatre“ gali keistis, lyginant su pirminiais sumanymais, o karo studijų mokyklos gali įvesti savo programose tam tikrus pastebėjimus bei palyginimus beveik „online“ režimu.

Ir nors tiesiogiai anksčiau išvardinti elementai paprastai neprieinami „eiliniams mirtingiesiems“, vadinamiems civiliais, tačiau žiniasklaidos priemonių globalumas ir skirtingi sklaidos kanalai besidomintiems suteikia informacijos bei gali pasitarnauti kaip švietimo priemonė žmonėms, kurie nori daugiau sužinoti apie karybos niuansus.

Tiesa, kartais atsiskleidžianti realybė gali gerokai supurtyti mikliai persiorientavusių į „gynybos ekspertus“ civilių vaizduotę ir pakeisti išankstines nuostatas, o kartais apie jas galime kalbėti tarsi neapibrėžtais „ir taip , ir ne“ teiginiais. Apie visa tai skaitykite žemiau.

„Taip, tankai jau praeities reliktas. Juos galima naikinti nešiojamais prieštankiniais ginklais, kurių vertė kelis kartus mažesnė už šiuolaikinės kovos mašinos kainą“. Tikrai ne – jeigu kalbėsime apie pirmąjį sakinį. Tikrai taip – jeigu, be konteksto, mąstysime apie antrąjį teiginį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas