Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jurga Jurkevičienė: Ar leisite sukritikuoti jūsų sijono ilgį?

Kas, jūsų nuomone, yra mados žurnalistė? Išsipusčiusi fifa, nepraleidžianti vakarėlių, demonstruojanti savo investicijas į „Prada“ ar „Dolce&Gabbana“ drabužius ir rankines? O gal į planšetinį kompiuterį įnikusi tendencijų profesorė, gudriais sakiniais dėstanti tai, ko pati mados sostinėse Londone, Milane, Paryžiuje ir Niujorke nelabai matė?

Atidžiai sekdama Italijos mados leidinius, per daugelį metų išsirinkau idealų mados žurnalistės modelį. Tą, kuris arčiausiai širdies. Jį randu dienraščio „Il Corriere della Sera“ žurnale „Io Donna“, be kurio negalėčiau išgyventi kiekvieną šeštadienį. Patraukliausia, mano galva, rubrika jame yra „Buccia di banana“ (banano žievė – italų k.).

Skamba intriguojančiai. Banano žievė įdomi tuo, kad ant jos galima paslysti.

Puslapyje kaskart – keturios nuotraukos su trumpais komentarais. Į vaizdą reaguoju taip pat smarkiai, kaip ir į tekstą.

Šiame puslapyje kas savaitę pateikiama žinomos damos foto. Čia pakliūna televizijos ir kino žvaigždės, politikės ar tiesiog išskirtinį įvaizdį turinčios aukštuomenės vakarėlių lankytojos.

Puslapis negailestingai pliekia. Viena nuotrauka – stambiu planu, kitos trys – pirmąją papildančios – mažesnės.   Aukštuomenės damų stilių analizuoja  mados žurnalistė Giusi Ferre, Milano mados savaičių nuolatinė viešnia.

Garsių moterų stiliaus analizė – negailestinga, bet tiksli ir profesionali. Jokių įžeidžiančių replikų ar užuominų. Kritikuojamos ne ant banano žievės paslydusios moterys, o jų stilius.  Ir ką gi? Nieko: nuotraukų herojės neįsižeidžia.  Visa tiesa –  kaip ant delno.

Praėjusią savaitę G.Ferre puslapyje atsidūrė viena erotiškiausių Italijos aktorių – daili tamsiaplaukė, įspūdinga krūtine išsiskirianti aktorė Maria Grazia Cucinotta. Talento jai tikrai netrūksta, M.G.Cucinotta yra suvaidinusi nepakartojamų vaidmenų filmuose „Laiškanešys“, „Miegamojo kambariai“, „Agentas 007” drauge su Italijos ir užsienio kino garsenybėmis. O štai sugebėjimo apsirengti  G. Cucinottai aiškiai stinga.

Bet atsivertus „Buccia di banana“ ir pažvelgus į nuotrauką aišku, jog savo stiliaus M.G.Cucinotta taip ir neatrado. Nors grožio gamta jai nepagailėjo – ne kiekviena moteris gali didžiuotis 56 cm talija ir 98 cm apimties krūtine.

Aklai sekdama mados tendencijomis, gražioji aktorė išsirinko rokerišką „gipsy“ stilių. Vilkėdama baltu švarku, aptemptomis juodomis kelnėmis  ir baikerio stiliaus metalu kaustytais batais, aktorė pasirodė televizijos laidoje. Ir pakliuvo į G.Ferre nemalonę, nes jai tai netiko.

Ne kartą aktorę teko matyti aukštosios mados dizainerio Guillermo Mariotto, kuris piešia „Gattinoni“ kolekcijas, pristatymuose. Ji – ir „Angelo Marrani“ kolekcijų viešnia. Milane aktorė lankydavosi „Gianfranco Ferre“ ir „Antonio Marras“ prezentacijose, vakarėliuose.

Bet atsivertus „Buccia di banana“ ir pažvelgus į nuotrauką aišku, jog savo stiliaus M.G.Cucinotta taip ir neatrado. Nors grožio gamta jai nepagailėjo – ne kiekviena moteris gali didžiuotis 56 cm talija ir 98 cm apimties krūtine.

Šalia M.G.Cucinotta fotografijos spausdinamose nuotraukose – kitos į G.Ferre taikiklį pakliuvusios garsenybės. Prabanga trykštanti Paris Hilton, apsitempusi Kinijos vazoms būdingu dekoru puošta, bet pernelyg prigludusia suknele, kino prodiuserė Rita Rusic, vilkinti oranžiniu sportiniu kostiumu, Toya Jackson bando prikelti Michaelo Jacksono sceninį įvaizdį. Bet gatvėje auksu siuvinėtas jos surdutas atrodo keistai, kone idiotiškai.

„Buccia di banana“ puslapis trykšta smagia ironija.  Kritika profesionali, meistriškai išdėstyta. Italėms smalsu, kas į tą slidų puslapį paklius kitą savaitę.

Juodas pyktis, matyt, niekada nebus mėgstamas italų ginklas. Atvertus „Io Donna“ žurnalo puslapį kitoje pusėje – kita G.Ferre rubrika „Tocco di classe“ (elegancijos, gero tono potėpis – italų k.).

Čia pristatoma mados žurnalistės komplimentų nusipelniusi moteris. Šią savaitę tai yra „Profile“ modelių agentūros manekenė, išgarsėjusi per „Victoria‘s Secret“ apatinių drabužių pristatymus, Rosie Huntigton-Whiteley. 

Rosie nufotografuota aptemptomis, madingomis mikrofantazija išsiskiriančiomis kelnėmis – leginsais, zomšos aukštakulniais, vyriška žvejo stiliaus skrybėle, su skrynelės formos „Duffle Saint – Laurent“  pilka rankine ant rankos.

Regis, tikroji mados žurnalistės misija yra suprasti, patarti, sukritikuoti, pagirti. G.Ferre maloniai atsako į moterų atsiųstus klausimus. 

Mielosios skaitytojos, ar toleruotumėte tokį mados žurnalistės puslapį? Ar nebijotumėte kritikos, jei ji – teisinga ir profesionali? Juk ant „banano žievės“ net stilingiausia dama gali paslysti. Jei nepasiduosime pykčiui, tobulėsime. Tik reikia išmokti iš savęs pasijuokti. Sveikai, itališkai. Tada gyvenimas įgyja ryškesnę spalvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas