Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lauras Bielinis: Valdovė be ambicijų

„Esu tokio amžiaus, kad nebeplanuoju karjeros, neturiu ambicijų“, – pasakė prezidentė Dalia Grybauskaitė, duodama interviu „EUobserver“ savo kabinete Vilniuje.

Galima pamanyti, kad taip kalba senas, pavargęs ir viskuo nusivylęs žmogus. Tačiau manau, kad būnant 57 metų neturėti ambicijų gali tik tas, kuris yra neviltyje arba niekada neturėjo realių ambicijų.

Gal skamba paradoksaliai, tačiau gyvenime dažnai nutinka taip, kad karjerą žmogus daro ne iš ambicijų, o todėl, kad taip tiesiog susiklostė aplinkybės. Dažnai karjerą padaręs žmogus būna nei vertas to, kas jam duodama, nei sugeba adekvačiai vertinti padėtį, kurioje atsidūrė, ar jam tekusią atsakomybę.

Beje, savo interviu pradžioje Lietuvos prezidentė patvirtino tokią savo neambicingo gyvenimo logiką: „Kaip buvo tada, kai iš Briuselio grįžau į Lietuvą (2009 m.), būsiu ten, kur būčiau naudingiausia Lietuvai.“ Prezidentė palieka spręsti kitiems, ji nuolankiai sutiks su tuo, kas jai nutiks. Lieka tik susigaudyti, kur ta Lietuvos nauda, kurią sukaupėme per D.Grybauskaitės karjeros vingius?

Būnant 57 metų neturėti ambicijų gali tik tas, kuris yra neviltyje arba niekada neturėjo realių ambicijų.

Bet grįžkime prie esmės. Gal išties D.Grybauskaitė jau nori baigti karjerą ir siunčia mums pirmąjį signalą? Nemanau, greičiau tai normalus ir suprantamas „pėdsakų mėtymas“ artėjant rinkimams. Taip sukuriama papildoma įtampa politiniame lauke ir nežinomybė. Juk buvo pasakyta, kad apsispręs rudenį, vadinasi, rudenį, o dabar svarstykite, skaičiuokite, kurkite teorijas ir nežinokite – toks prezidentinis D.Grybauskaitės atvirumas savo tautai.

O gal taip sakoma, kad ta tauta imtų dar labiau domėtis ir laukti jos apsisprendimo, kad neištvėrę jautresni net pasikūkčiodami šauktų – „neišeik“? Toks scenarijus labai tikėtinas, nes taip galima pradėti aplink D.Grybauskaitę telkti išsisklaidžiusius, sutrikusius ir abejojančius rinkėjus.

Bet gal nėra jokių gudrių rinkimų strategijų? Gal tik žiniasklaida pernelyg išpūtė netyčia išsprūdusią ar blogai išverstą citatą? Gal žiniasklaida toliau didina negatyvią nuostatą prezidentės atžvilgiu? Juk pastaruoju metu viešąją nuomonę bandoma keisti intensyviai, o rezultatus jau matome – prezidentės reitingai gerokai nukrito. Nesakau, kad žiniasklaida veikia sąmoningai organizuotai ir planingai. Greičiau tai nestruktūruota žiniasklaidos pozicijos išraiška D.Grybauskaitės atžvilgiu, siekis ją ir visuomenę įtikinti, kad reikia kito ir kitokio prezidento.

Neatmestinas ir suokalbio elementas, susietas ne su žiniasklaida, bet su nežinomu veikėju, kuris artėjant rinkimams gali išviešinti D.Grybauskaitei nepageidautiną medžiagą, ją kompromituojančius dokumentus (na, toks savotiškas mažasis karas). Ir visai galimas daiktas, kad ir prezidentė žino, kad taip gali nutikti, todėl ir sako, kad jau neturi ambicijų. Dėl viso pikto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas