Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nerijus Kesminas: Šuo palojo, karavanas nuėjo

Maištas numalšintas. Aštriausias Lietuvos futbolo federacijos (LFF) ir jos prezidento Liutauro Varanavičiaus kritikas Ritas Vaiginas ir jo šalininkai išlaipinti negyvenamoje saloje, Lietuvos futbolo laivas pasuko savais keliais.
 

LFF vykdomasis komitetas suspendavo R.Vaigino vadovaujamos Vilniaus apskrities futbolo federacijos (VAFF) veiklą, o jos vietą turėtų užimti naujai kuriama Vilniaus regiono futbolo sąjunga, kuriai, matyt, vadovaus Sekmadienio lygos direktorius Paulius Malžinskas. Permainų rezultatas: anksčiau kritikos strėles į LFF ir L.Varanavičių laidė Vilniaus apskrities futbolo vadovas, o dabar tai darys paprastas futbolo mėgėjas iš gatvės.

Federacijos vadovybė eliminavo opoziciją, ar bent dalį opozicijos, iš pavasarį vyksiančių LFF prezidento rinkimų. R.Vaiginą bei jo ginklanešius ataskaitos ir rinkimų konferencijoje pakeis lojalus elektoratas. Vienu šūviu – du zuikiai.

Suprantama, galima kelti klausimą, ar VAFF vadovas rinkimuose būtų buvęs rimta grėsmė L.Varanavičiui. Logiškiausias atsakymas – ne. Opozicija Lietuvos futbole dabar, iki rinkimų likus vos keliems mėnesiams, beveik nematoma. Arba ji pernelyg silpna, arba konspiruojasi taip, kad garsiausi pasaulio šnipai galėtų pavydėti.

Entuziastingai atsakinėdami į klausimą: „Kas kaltas?“, jie nerodo jokio noro pasamprotauti tema: „Ką daryti?“.

Be to, opozicionierių viešų kalbų paklausius, kyla rimtų abejonių dėl jų gebėjimo tapti futbolo panacėja Lietuvoje. Bet kuriame alubaryje galima rasti sportu besidomintį ir laikraščius skaitantį įkaušusį pilietį, kuris Lietuvos futbolo problematiką gali išdėstyti ir nuosekliau, ir įtaigiau už R.Vaiginą ar jo bendramintį Rimantą Turskį.

Tačiau iškalbos stoka – ne didžiausias opozicionierių trūkumas. Bėda ta, kad, entuziastingai atsakinėdami į klausimą: „Kas kaltas?“, jie nerodo jokio noro pasamprotauti tema: „Ką daryti?“. Apsiribojama teze, kad taip tęstis nebegali, o bene svarbiausias keliamo triukšmo akcentas – seilės varvinimas kalbant apie tas porą dešimčių milijonų, kuriuos LFF kasmet gauna iš tarptautinių futbolo struktūrų. Ar R.Vaigino komanda – patraukli alternatyva dabartinei L.Varanavičiaus federacijai? Skonio reikalas, bet tikėjimas, kad su jais tikrai išauštų šviesus futbolo rytojus, kažkodėl neįsižiebia.

LFF apsidraudė prieš prezidento rinkimus. L.Varanavičius atkeršijo R.Vaiginui, su kuriuo keletą pastarųjų mėnesių viešai plūdosi kiekviena atsiradusia proga arba be jos. R.Vaiginas grasina, kad, per Seimo rinkimus su Darbo partija atėjęs į valdžią, išvaikys federaciją. Neišvaikys. Nereikia eiti pas būrėją, kad sužinotum, kuo toks bandymas baigsis. Bus taip, kaip yra buvę Lenkijoje, Vengrijoje, Nigerijoje ir dar bent pustuzinyje šalių – FIFA pagrasins pašalinti Lietuvą iš visų varžybų, jei politikai kapstysis futbolo darže.

Galbūt LFF prezidentas praleido progą leisti R.Vaiginui kovoti dėl valdžios federacijoje – ir pralaimėti – teisėtu būdu. Nauja audra vandens stiklinėje tikrai nepagerino ir taip gerokai aptriušusio lietuviško futbolo įvaizdžio. Triukšmui nurimus lieka konstatuoti faktą, kad dabartiniai futbolo vadovai neketina taikstytis su nepaklusnumu. Kaip teigia arabų patarlė: šuo loja, karavanas eina.

Šis straipsnis buvo spausdintas savaitraštyje „15min“, visą savaitraštį rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas