Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Raimundas Celencevičius: Proto užtemimas

Konservatorių regėjimo sutrikimų negydo nei laikas, nei teisėsauga: kad ir kas atsitiktų, jie svetimoj aky ir krislą pamato, o savoje – nė rąsto nepastebi, o jei tas rąstas nepadoriai aiškiai kyšo, bando nuduoti, kad jis ir už krislą menkesnis.

Vienas artimiausių konservatorių lyderio A.Kubiliaus bendražygių, ištikimas tik į dešinę sukančių dviračių žygių dalyvis V.Matuzas įmynė į korupcijos blyną. Antradienį į Seimą atėjęs generalinis prokuroras D.Valys parlamentarams paaiškino, kad V.Matuzas laisvalaikiu nuo įstatymų rengimo ir balsavimo organizavo neskaidrų viešojo pirkimo konkursą, kurio bendra vertė siekė daugiau nei 17 mln. litų.

Šis riebus užsakymas būtų atitekęs bendrovei, su kuria glaudžiai susijusi V.Matuzo žmona, dėl įtarimų jau spėjusi pasivartyti ant areštinės gultų. Generalinis prokuroras pridūrė, kad byloje yra net 22 įtariamieji, dauguma jų pripažino kaltę ir duoda parodymus.

Įtariamieji pasakoja, kad Panevėžio karaliuku vadinamas V.Matuzas 2010–2011 m. pats spaudė bendrovių vadovus ir valstybės tarnautojus neteisėtai sudaryti išskirtines sąlygas su jo žmona siejamai bendrovei. Daug apie Seimo narį pasako ir liudijimas, kad jis mielai dalyvaudavo medžioklėse, bet nenorėdavo mokėti mokesčių už sumedžiotus žvėris, todėl nesibodėdavo klastoti dokumentų.

Įtarimų puokštė – įspūdinga. Čia ne koks kyšis ar atidirbimas finansiniam rėmėjui už paramą per rinkimus. Iš prokurorų pateiktų duomenų galima manyti, kad V.Matuzas, it koks Panevėžio mafijos bosas balta apykakle, pats organizavo nusikaltimus. Už tai gresia nei daug, nei mažai – iki 8 metų nelaisvės.

Konservatorių valdomoje Lietuvoje V.Matuzas – didžiausias šių laikų politinis kalinys.

Moraliajai konservatorių partijai, kuri nepraleidžia nė vienos progos priminti, kad ji skaidri ir nekorumpuota, šis skandalas – it smūgis žemiau juostos, nuo kurio gali aptemti protas. Atrodo, kad šiuo atveju ir aptemo. Tik taip būtų galima pakomentuoti V.Matuzo gynybinę versiją, kurią platesniu kontekstu paramstė ir premjeras A.Kubilius.

V.Matuzas trimituoja esąs nekaltas, o kaltinimus laiko bandymais prieš rinkimus sukompromituoti konservatorius. Kas gi drįso kompromituoti V.Matuzą ir visą konservatorių partiją? Ogi „tam tikra“ grupuotė iš Panevėžio, kuri prieš dorąjį V.Matuzą niekaip negali sąžiningai laimėti rinkimų. Esą oponentams atsibodo nuolat pralaimėti, todėl jie Panevėžio prokurorus, Specialiųjų tyrimų tarnybos agentus, o vėliau ir visą Generalinę prokuratūrą nupirko, na, gal tik įtikino, kad jie įtariamuosius neteisėtai spaustų duoti parodymus ir V.Matuzui sukurptų politinę bylą.

A.Kubilius šią mintį išplėtojo dar plačiau. Premjeras viešai pareiškė, kad V.Matuzo veikla jam nekelia abejonių, todėl V.Matuzo teisinės neliečiamybės klausimą svarstysianti Seimo laikinoji komisija turi išsiaiškinti, ar „teisėsauga šiomis aplinkybėmis kuo nors nepiktnaudžiauja“.

Ministras pirmininkas pridūrė Vyriausybės posėdyje sulaukęs Valstybės saugumo departamento įspėjimo, kad konservatoriai, ryžtingai įgyvendinantys svarbius strateginius energetinius projektus, sulauks labai stipraus ir „įvairiai realizuojamo“ pasipriešinimo.

Nusikaltėlių žargonu kalbant klostosi toks paveikslas: konservatorių valdomoje Lietuvoje V.Matuzas – didžiausias šių laikų politinis kalinys, o Specialiųjų tyrimų tarnybą ir Generalinę prokuratūrą per „tam tikras Panevėžio grupuotes“ valdo Kremlius. Stipru. Net D.Kuolys taip nesugalvotų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas