Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rimvydas Valatka: Atsistatydinimai poromis – Seime ir krepšinyje

Seimas nepatvirtino Generalinės prokuratūros ataskaitos. Regis, to dar nebuvo. Kaip ir tokio generalinio prokuroro. Kurio ambicijas atstoja prezidentės kabineto kilimėlis. Kodėl Seimo paspirtas D.Valys neatsistatydina? Todėl, kad negali. Generalinis prokuroras neturi savo poros.
Rimvydas Valatka (130)
Rimvydas Valatka / 15min.lt nuotr.

Pernai Lietuvoje tik atstatydindavo poromis (V.Gailių metė su V.Giržadu). Nuo šiol ir atsistatydinti einama kaip į vestuves. Poromis. V.Gedvilas ėjo su V.Gapšiu. A.Sabonis išėjo su J.Kazlausku. A.Guoga – su P.Motiejūnu.

Seimo pirmininkas V.Gedvilas nusprendė atsistatydinti iš solidarumo su savo pirmojo pavaduotojo sprendimu atsistatydinti. Taip ir pasakė. A.Sabonis solidarizavosi su trenerio J.Kazlausko sprendimu atsistatydinti. Bet nesolidarizavosi su bandymu išmesti M.Balčiūną, kuris negražiai kasėsi po J.Kazlausku.

Dar vienas negeras pavyzdys vasaros hito „Už Lietuvą, vyrai!“ autoriui. Kur ritasi Lietuva?

Dėl V.Gedvilo ir V.Gapšio – lyg ir aišku. Kėdainių kniazius valdo. Kniazius, ant kurio juodosios buhalterijos ir vokelių Lietuva laikosi, liepė partijos pirmininkui V.Gapšiui pasitraukti, ir klausimų nekilo nei partijos vadui, nei V.Gedvilui, kuris, anot ką tik V.Gapšio ištartos kietos frazės, neturėtų stovėti aukščiau partijos pirmininko. Abu pirmininkai – ir partijos, ir Seimo – pastatyti į vietą. Žemai.

Darbo vyrai, negalima kelti rankos prieš vienintelę ir Kėdainių kniaziui, ir V.Landsbergiui, ir net valstybės prezidentei vienodai patikusią Lietuvos teisėją, pakomentavo įvykius Seime V.Landsbergis.

Tokiu pat lengvu kairės rankos judesiu – tarsi atidarinėtų „Geras vaizdelio“ dangtelį – V.Uspaskichas paskyrė L.Graužinienę Seimo pirmininke.

Darbo partijos Pelenė, kuri susikirto per mokyklos direktorės surengtą vokiečių kalbos egzaminą ir todėl netapo pensininkų ministre, nepraėjus nė metams, Gerojo darbo fėjaus paversta antruoju žmogumi valstybėje.

Tą pačią Seimo Pelenę, kurią didysis Juozukas, supainiojęs užsakymus, kadaise buvo pavertęs kažkuo artimu Mirtišei. Kuri važiavo paskui savo mylimą kunigaikštį į Maskvą. Darbo partijos Pelenė, kuri susikirto per mokyklos direktorės surengtą vokiečių kalbos egzaminą ir todėl netapo pensininkų ministre, nepraėjus nė metams, Gerojo darbo fėjaus paversta antruoju žmogumi valstybėje. Galinčiu pakeisti pačią Direktorę. Reikalui esant. Pagal Konstituciją, jeigu ką.

Jau vien tokio pasakiško pavyzdžio pakanka išvystyti teiginiui, kad mūsų Konstitucija, kurios 21-ąsias metines šį mėnesį minėsim, yra kiek šizofreniška. Žmogui dėl neišlaikyto kvailo egzamino užkertamas kelias tapti ne pačiu svarbiausiu ministru, taigi būti valstybės dignitoriumi Nr.15 ar dar žemiau. Tačiau Seimo eiliniam nariui paliepus, ir be jokių egzaminų, šis žmogus šast ir tampa antruoju valstybėje.

Kas tai, jei ne valstybinė šizofrenija?

Tiesa, tokią šizofreniją dar įmanoma kažkaip paaiškinti. Net jei nebūtų jokio paaiškinimo, daug kam būtų aišku ir taip – čia juk Seimas. Norint tapti Seimo pirmininku, nebereikia būti nei A.Stulginskiu, nei V.Landsbergiu, kaip XX amžiuje. Užtenka būti A.Valinsku, V.Gedvilu ar L.Graužiniene, ir tai dar ne šios sekos pabaiga.     

Bet to, kas atsitiko Krepšinio federacijoje ir Europos sidabrą parvežusioje rinktinėje, nežino net tie, su kuriais tai atsitiko. Įskaitant patį A.Guogą. Kažkas kažką kažkam kažkada pasakė. Kažkas kažkur kažką parašė. Ir nėra nei prezidento – Krepšinio Dievo, nei Europos sidabrą laimėjusios rinktinės trenerio. Tik ant krepšinio lanko pliko STT užtampytas M.Balčiūnas tupėti liko.

Bet lyg ir sutariama, kad kažkas kažkur kažką negražaus apie J.Kazlauską parašė? Tarkim. Graikijoje, kurios rinktinę J.Kazlauskas yra sėkmingai treniravęs, per savaitę tai atsitinka maždaug 50  tūkst. kartų dažniau, nei Lietuvoje tai nutiko 21 metus po Barselonos olimpiados. Ir dėl to pustyti padus?

Nesunku patikėti, kad V.Uspaskichas, net ruošdamasis sėsti į cypę ar antrą kartą bėgti į Maskvą, Darbo partijoje gali tvarkytis taip, kaip savo pirtelėje. Tačiau kokio lakumo fantazijos reikia, kad  patikėtume, jog V.Uspaskicho stumdomo V.Gedvilo statytinis M.Balčiūnas yra galingesnis oligarchas Lietuvos krepšinyje, nei V.Uspaskichas – Darbo partijoje?  V.Romanovo lyg ir nebėra krepšinyje. Tai ar nebus krepšinio vyrai per ilgai šventę Europos sidabrą?

Jei krepšinis Europoje bent iš tolo prilygtų futbolui, aną savaitę būtume išgarsėję labiau nei Sąjūdžio laikais. Kadangi krepšinis futbolui neprilygsta, o Seimas net Lietuvoje slepiasi po pernykščiais lapais, lietuviškas cirkas su piršlių korimu poromis liko be „meną menui“ galinčių įvertinti žiūrovų.

Nors buvo gausu teatrališkai rūsčiai nutaisytų Rūpintojėlio mimikų, didelių vyrų didybės ir tauzijimo a la „vardan tos“, rezultatas – kaip visada. Apsijuokta vidaus vartojimui. Žinoma, tai geriau nei išorės.

Koks moralas? Kokie žiponai, toks ir moralas. Jei nori pabaigti pradėtą darbą, o ne dar vieną kartą apsijuokti, Seimo dauguma turi skubiai ieškoti poros generaliniam prokurorui. Ką paskirs į poras D.Valiui? Vienam išeiti dabar jau tikrai būtų kaip ir ne į temą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas