Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rimvydas Valatka: FNTT melodramos testas – vis dėlto D.Grybauskaitė suklydo

Generalinė prokuratūra taip tyliai panaikino įtarimus majorui V.Giržadui dėl informacijos apie „Snoro“ banko būsimą griūtį nutekinimą, kad net nepranešė apie tai buvusiam FNTT direktoriaus pavaduotojui. Prokuroras S.Stulginskis tik išlemeno: „Tai reiškia, kad įtarimai nepasitvirtino.“ Ir viskas?

Po kelis mėnesius trukusios muilo operos. Padalijusios šalį į  daugumą su FNTT vadais ir mažumą – su prezidente. Tyli FNTT vadovus tada gynę konservatoriai. Visuomenininkai. L.Kernagio aštuntukas iš Antikorupcinės komisijos. Tokia smulkmena?

Bet juk ne smulkmena tai. Du FNTT vadovai buvo išdrėbti į gatvę. Ne šiaip išdrėbti, bet dar ir apšmeižti. Ne kokio laikraštuko. Prezidentės vardu.

Ką turime? Paskutinę FNTT muilo operos seriją, kurioje išlenda negražių dalykų. Melo detektorius melavo. Su juo – ir VSD generolas G.Grina. Prezidentė patikėjo melagiais. Švelniai kalbant.

Ką turime?  Paskutinę FNTT muilo operos seriją, kurioje išlenda negražių dalykų. Melo detektorius melavo. Su juo – ir VSD generolas G.Grina. Prezidentė patikėjo melagiais. Švelniai kalbant.

Bet negražiausia, kad paskutinė serija žiūrovų visiškai nebedomina. Pridėkime tai, kad jau serialo pradžioje nieko nebedomino, kas nutekino tą slaptą informaciją. Vadinasi, taikinys buvo ne informacijos nutekinimas, o FNNT vadovai?

Kodėl būtent V.Gailius ir V.Giržadas atsidūrė valstybės nuošalėje? Ar FNTT skandalo prireikė tam, kad atitrauktų dėmesį nuo keisto „Snoro“ bankroto su nacionalizacija? Gal pridengti tikruosius „nutekintojus“? Kurie galbūt taip pat vykdė nurodymą nutekinti?

Bandykime prisiminti 2012-ųjų pavasarį virusią košę. D.Grybauskaitė sau įprastu stiliumi rėžė: „V.Gailius politikuoja, abu jie nelabai gerai pasirodė.“ Prezidentės patarėjas rietė kiečiau – FNTT vyrai įvykdė išdavystę.

Bet gal kalta ne prezidentė? Juk buvo toks vidaus reikalų ministras R.Palaitis, kuris kaip tik ir atleido FNTT vadovus?  Gal prezidentę suklaidino R.Palaitis?

Ką gi, tenka priminti: tai D.Grybauskaitė jau iš pat pradžių paskelbė, kad „Palaitis čia nė prie ko“. Visiems leido suprasti, kas valdo padėtį konkrečiai ir šalį apskritai.

Ir tai nebuvo vienintelis kartas, kai prezidentė mūru stojo už R.Palaitį. Tuo metu, kai FNTT vadovus gynę konservatoriai reikalavo R.Palaičio atsistatydinimo, o trapiai Seimo daugumai buvo iškilęs pavojus, D.Grybauskaitė, pabrėžusi, jog laikosi priešingos nei premjeras A.Kubilius nuomonės, liko R.Palaičio pusėje: „Ministro R.Palaičio neatleidau todėl, kad, mano manymu, jis laikėsi visų įstatymų atleisdamas FNTT pareigūnus.“

Ar galiausiai lėmė  tai, kad generolas V.Gailius –  tai buvo negirdėta kinkas prezidentės kabineto prieškambaryje drebinančių vyrų šalyje – D.Grybauskaitei atsikirto: „Teisingumą Lietuvoje vykdo teismai, o ne poligrafas!“

Ne paslaptis, kad prezidentė yra įtari. Įgimtas politiko įtarumas, polinkis į autoritarizmą ir nesusigaudymas, kas priešas, o ką tik tokiu vaizduoja pataikūnai, verčia jį kliautis slaptosiomis tarnybomis. Ne paslaptis ir tai, kad Seimo specialiųjų komisijų sudaužytas VSD valdant D.Grybauskaitei virto GPTD – Gandų prezidentei teikimo departamentu.

Gali būti, kad prisiklausiusi generolo G.Grinos ir STT, kuri taip pat buvo aktyvi FNTT vadų istorijoje, atneštų plepalų, prezidentė nusprendė, jog V.Gailius ir V.Giržadas kasasi po ja? Arba FNTT vadai tiesiog nebuvo lojalūs jai taip, kaip D.Grybauskaitė tai supranta?

Faktas yra tai, kad prezidentė taip ryžtingai siekė pašalinti FNTT vadus, jog ji tai pirmąkart darė nepaisydama net priešingos tautos nuomonės, taigi ir savo reitingų.  

Nepaisant to, kad prezidentė mažų mažiausiai suklydo, o toks elgesys Vakarų demokratijose prilygtų politiniam charakiri, D.Grybauskaitė politinių nuostolių nepatirs. Priešingai, ji pasiekė tai, ko norėjo, ir dar parodė, kas realiai valdo Lietuvą.

Tokią atomazgą lemia pora aplinkybių. Viena vertus, visuomenė nesugeba ilgiau išlaikyti dėmesio žiūrėdama vieną politinę muilo operą. Antra, konservatoriams, kurie gynė FNTT vadovus ir dabar galėtų pasinaudoti pasikeitusia situacija, dabar jau neapsimoka pyktis su D.Grybauskaitė, kuri yra jų kandidatė prezidento rinkimuose.

Ar sunku buvo numatyti tokią įvykių tėkmę? Nesunku. Prezidentė žinojo, kad po to, kai, praėjus metams, prokuratūra turės panaikinti kaltinimus FNTT majorui, tai nieko nebedomins.

Bet šiokių tokių nuosėdų lieka. Ar po fiasko su melo detektoriumi ir dviejų aukštų valstybės pareigūnų apdergimo kartu su jais nuošalėje neatsidūrė ir VSD generalinis direktorius G.Grina bei generalinis prokuroras D.Valys?

XIX amžiuje po tokios atomazgos bet kuris generolas būtų nusišovęs. XX ir XXI amžiuje – atsistatydinęs. Taigi dviejų nuomonių lyg ir negali būti. Tik ir vėl – D.Valys nesiskaito, nes jis yra bevalis įnagis. Ar G.Grina supranta, kas yra karininko garbė? Generolas tyli.

Kita vertus, prezidentės klapčiukai turėtų mažiausiai dominti. „Kas yra prie ko“, įvardijo pati prezidentė. Todėl po to, kai prokuratūra panaikino įtarimus V.Giržadui, nusipelnėme bent jau prezidentės komentaro. Ar ji suklydo? Ar pati organizavo FNTT vadų pjudymą?

Praėjo penkios dienos. Matyt, nebesulauksime. Karolio Didžiojo apdovanojimo laureatai – ne iš tų, kurie pripažįsta klaidas. Ji visada teisi. Ir po Nepriklausomybės atkūrimo imdama algą iš okupantų, ir tarnaudama Lietuvai. Kai Ji neteisi, ša. To niekas neturi žinoti.

Kas lieka mums? Žiūrėti naują muilo operą su B.Vėsaite. Ir nereikia tų kvailų klausimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas