Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rimvydas Valatka: Viktoro Uspaskicho rekordas – ilgiausia pasaulyje sąmokslo teorija

Prezidentė D.Grybauskaitė tapo pigių skrydžių oro bendrovės „Wizz Air" reklaminiu veidu. Tik už 3000 Lt į Londoną ir atgal. Kas gali būti pigiau? Nebent makaronai ant ausų antros jos kadencijos rinkėjams. Tiems tai geriau prezidentė išvis neskraidytų, o užpečky kartu su visa valstybe tupėtų. Tupėdama – taupymo murmeles murmėtų.

Tautinė žiniasklaida alpo ir springo. Pasakodama ir rodydama. Tik oi, ach – kaip mums nereikia valstybinių vizitų lėktuvo. Kaip mums gerai keliauti su „Wizz Air”. Osana „Wizz Air”. Osanų Osana – „Wizz Air” reklaminiam veidui.

Bet nei  D.Grybauskaitės skrydis, sudavęs triuškinamą smūgį „Ryanair” įvaizdžiui Europoje, nei pasaulinis atodūsis dėl  aukso kainos, kritusios net 200 dolerių už unciją, nei pragariškas čečėnų teroristų šou Bostono maratone, nei šimonėlytiškai šadiškas dyzelino akcizo fiasko  (minus 11 proc. pajamų iš akcizo po jo padidinimo) neprilygs V.Uspaskicho pasiektam naujam sąmokslo teorijos rekordui.  

Vilniaus apygardos  teisme V.Uspaskicho kurta sakmė, paįvairinta indėniškų riksmų „a-ūūū!“,  apie sąmokslą prieš jo šv. Darbo partiją  truko 4 val. 30 minučių.

Tai – Lietuvos rekordas. Ką ten Lietuvos – viso pasaulio. Jei atmesime J.Stalino prokuroro A.Vyšinskio kurptą kaltinamąją sakmę apie tunelio kasimą iš Maskvos į Bombėjų, tai V.Uspaskichas nuo šiol – ilgiausiai kada nors teisme pintos sąmokslo teorijos autorius.

Jei atmesime A.Vyšinskio kurptą kaltinamąją sakmę apie tunelio kasimą iš Maskvos į Bombėjų, tai V.Uspaskichas nuo šiol – ilgiausiai kada nors teisme pintos sąmokslo teorijos autorius.

Tiesa, N.Venckienės užpatentuota sąmokslo teorija apie Lietuvą valdantį plika akimi nematomą pedofilų klaną yra efektingesnė. Bet net ji puspenktos valandos teismo tribūnoje nebūtų ištraukusi. Kaip neištraukė ir jos padrąsintas Seimo altarista J.Varkala, pora dienų anksčiau už V.Uspaskcihą bandęs siekti tokio pat rekordo iš Seimo tribūnos.

Ilgiausią sąmokslo teoriją vainikavo iš kuklumo nemirsiančio Kėdainių kunigaikščio išvada: „Gėda jums, lietuviai, gėda Lietuvai!“

Nemalonu klausyti tokių kaltinimų, ypač iš V.Uspaskicho lūpų? Žinoma, nemalonu. Tačiau kad ir kaip norėtųsi atsikirsti, su V.Uspaskichu tenka sutikti – tikrai gėda. Tiek kartų pasimauti ant V.Uspaskicho pliko kabliuko net kvailiausias užpelkėjusio ežero kilbukas nesugebėtų. Lietuviai pasimovė tris kartus.

Galima būtų suprasti, kodėl jis buvo išrinktas į Seimą 2000-aisiais. Tada net V.Šustauskas į Seimą pateko. Galima bandyti suprasti, kodėl taip atsitiko 2004-aisiais, kai buvo teisinamasi, jog tada gerą agurkų vaizdelį su R.Vilkaičiu ant stiklainio rinko.

Bet pernai? Nepaisant pirkto diplomo, pabėgimo į Maskvą, algų mokėjimo vokeliuose skandalo, įprastu tapusio viešo riaugėjimo ir ūbavimo, pasityčiojimu iš sveiko proto virtusių pažadų visus lietuvių vargus panaikinti per 11, 111 ir 1011 dienų.

To neįmanoma įsivaizduoti nei Estijoje, nei Latvijoje. Ką ten. Eik skersai žalią žemę, niekas taip pasielgusių lietuvių nesupras. Kad iš kažkur atsibeldęs perėjūnas apskritai gautų mandatą valdyti valstybę ir po to dar visaip iš jos tyčiotųsi teisme.

Pavyzdžiui, prikišdamas lietuviams, kad Seimo pirmininku ir teisingumo ministru kažkada buvo partines mokyklas baigę bei visomis tautinėmis, moralinėmis ir gentinėmis prasmėmis nedori komunistai V.Muntianas su P.Baguška.

Bet juk tai pats V.Uspaskichas abu juos už ausų ir atsitempė su savimi į Seimą. Jau vien šio pavyzdžio – per akis įsitikinti, kad V.Uspaskichas lietuvius laiko kažkuo tarp žmogbeždžionių ir neandertaliečių, kurių atmintis – tuščia kaip beržinė pliauska.

Lietuvai turėtų būti gėda dėl jos prokurorų ir teisėjų, kurie septynerius metus nesugebėjo V.Uspaskicho pastatyti į vietą Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje.

Gėda dėl bedantės Valstybinės mokesčių inspekcijos, kuri, nors jau labai seniai turi ne vieno darbuotojo parodymus dėl vokeliuose mokamų algų, bet yra kurčia ir nebyli dėl kniaziaus „balsų” dvigubos buhalterijos tvarkymo, kurioje plevėsavo ir jo bendražygės V.Vonžutaitės drabužėliai.

Lietuvai turėtų būti gėda ir dėl to, kad premjeras pats ieško viceministro vietos Darbo partijos berniukui M.Bekešiui. Bet Lietuva, išskyrus vienintelį užsienio reikalų ministrą L.Linkevičių, nė kiek to nesigėdija.

O ar neturėtų būti gėda dėl Kėdainių gydytojų? Kurie, vos pašvilpti, taip greitai puldavo išrašyti V.Uspaskichui dar vieną fiktyvų ligonlapį teismo procesui vilkinti, kad iš tos šuniškos laimės net pamiršdavo popierius sutvarkyti. Ligonlapiai skelbia V.Uspaskicho ligos paūmėjimą, o jo sveikatos istorija, priešingai, – kad paciento būklė gerėja.

Tokia gėda Lietuvai tenka mokėti už nemažos dalies lietuvių šv. įsitikinimą, kad jie, net ir neįdėję asmeninių pastangų, yra nusipelnę gyventi geriau, o tai jiems užtikrins V.Uspaskichas.

Šis įsitikinimas, kaip ir su pavasario polaidžiu išsiliejęs prezidentės populizmas taupyti valstybės prestižo sąskaita, Lietuvą baigia paversti špitole, kurioje rietenas jau kelia net tai, kad kažkuri špitolės klipata gavo puse samčio srėbalo daugiau.

Graži ta nuotrauka „Wizz Air“ salone. Bet tik taupydamas nepraturtėsi. Net geriausia špitolė kaip buvo, taip ir liks špitole. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas