Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rytis Satkauskas: Rytas Škotijos kalnuose ir nepriklausomybės kaina

Jeremy tas rytas nebuvo itin labas. Švelniai pasakius. Nors prasidėjo viskas kaip įprastai. Lėtesnis rytmetys, mylimas vilnonis megztinis, vienišas pusryčių kruasanas su nepakeičiama BBC4 monotonija. Geresnioji pusė niekada nesulaukdavo Jeremy pusryčiams. Tarkime, skirtingais greičiais gyveno ponai Woodsai.
Škotijos referendumas
Škotijos referendumas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Nesąmonė“, suirzęs išjungė radiją. „Nepriklausomybė, pagalvokit tik!“ Jeremy mintyse nepriklausomybė asocijavosi daugiausia su Airijos išlaisvinimo armija, sprogimų vaizdais, pogromais, kariuomene gatvėse. Anuomet, prieš kokius 50 metų, Woodsai atsikraustė į šį nuostabų gamtos kampelį su kalnų panorama pro langus, nuosavu parku ir kriokliu, metraščiuose aprašytu šventuoju šaltiniu kieme. Iš anglies dūmuose paskendusio Londono ištrūkusiems gėlių vaikams viskas ėjo kaip sviestu patepta: gal kiek ilgokas kelias iki biuro, bet solidus atlyginimas ir tas visa apimantis inžinieriaus išdidumas savo šalies globaliu pranašumu...

Kad ją griausmas, tą vibraciją kišenėje!

Sudrebėjusi ranka ir išlieta kava privertė pabusti iš atsiminimų. Kad ją griausmas, tą vibraciją kišenėje! Jeremy niekaip negalėjo priprasti prie mobilaus telefono. Skambina kaimynas. Jeremy gerbė kaimynus McLeod'us ir gal šiek tiek pavydėjo jų socialinės padėties ir manierų. Šį kartą kažkas svarbiau nei įprastas aperityvas. Padėjęs ragelį, Jeremy atsiduso ir vėl paniro į apmąstymus. Kaimynas išvažiuoja. Kraustosi arčiau sūnaus, anapus sienos. Į Angliją. Nejau visi išvažiuos? Ką pasakys Jane? Kas nutiko šaliai?!

Aperityvas šį kartą itin formalus. Net ponai Woodsai šįkart nevėlavo. Keletas miesto tarybos narių, vietos aukštuomenė. Ne, niekas net neabejoja, kad referendumas pasmerktas pralaimėjimui. Beje, vaikigaliai vėl išdarkė torių partijos narių pagamintus plakatus, taip gražiai ženklinusius kaimo teritoriją. „Kaip tokie beraščiai planuoja kraštą valdyti“, visų pritarimo sulaukia ponios Frazer abejonės nepriklausomybės šalininkų galimybėmis.

Vakaras kiek pakėlė nuotaiką ir tikėjimą: vis tik meilė Karalienei ir savo šaliai turėtų įtikinti ir didžiausius škotų karštakošius.

Vakaras kiek pakėlė nuotaiką ir tikėjimą: vis tik meilė Karalienei ir savo šaliai turėtų įtikinti ir didžiausius škotų karštakošius. Be to, premjeras dar sykį aiškiai įvardijo nepakeliamus nepriklausomybės ekonominius kaštus. Tačiau užmigti vėl nesisekė. Net ir papildoma skočo taurė nepadėjo atsikratyti sunkių minčių: „kas bus su žemės kaina? Seniai planuotas parduoti tas viksvom užžėlęs plotelis slėnyje. Rytoj reikės pakalbėti su Armstrongu...“

Vis dėlto nematerialūs turtai kėlė didžiausią nerimą. Jeremy įtarė, kad ir brangioji, mylinti savo kalvų ir pakalnių kraštą iki širdies gelmių, slapčia palaiko šovinistines nuotaikas. Dar blogiau, su kiekviena kelione į salos pietus, iš ir kur buvo kilusi kilminga Woodsų giminė, Jeremy vis aiškiau suprato, kad ir jo širdis priklauso šiam laukiniam, tačiau skaidriam kaip ryto rasa pasaulio pakraščiui.

„Be abejo“, suniurnėjo, sunkiai pakildamas iš išsėdėto krėslo. „Didžioji Škotija, ne kitaip. O dabar ilsėtis. Rytoj reikės padalinti tą likusią brošiūrų dalį. Įdomu, ar kas perskaitė. Karutį reikės paimt.“

Grįžkime iš ne tokių tolimų 2014-ųjų: 2021 m. gegužę Škotijos parlamento rinkimuose užtikrinta pergalė prognozuojama SNP – Škotijos nacionalistams. Pagrindinis šios partijos rinkimų programos akcentas – neatidėliotinas pakartotinis referendumas dėl krašto nepriklausomybės. Nors Boriso Johnsono vadovaujama konservatorių vyriausybė kartoja neleisianti surengti teisėto referendumo, visuomenės apklausos rodo vis aiškesnę nepriklausomybės šalininkų persvarą, o dauguma jų – jauni ir aktyvūs miesto gyventojai.

„Brexit“ maratono ir pandemijos išvargintai Jungtinės Karalystės visuomenei šie metai žada dar vieną iššūkį.

„Brexit“ maratono ir pandemijos išvargintai Jungtinės Karalystės visuomenei šie metai žada dar vieną iššūkį. Ko gero, bus pasirinktas patariamojo referendumo (kaip ir dėl išstojimo iš Europos Sąjungos, kuriame Anglijos gyventojai nusprendė ir dėl Škotijos ateities) variantas. Vargu, ar kas norėtų ir galėtų spėti jo pasekmes, tačiau didėjanti žmonių apatija ir nesaugumas gali ženkliai pakoreguoti prognozes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas