Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skirmantas Malinauskas: Kodėl socialdemokratai atsikratė Rimantės Šalaševičiūtės?

Praėjęs penktadienis nors ir ne 13, sveikatos apsaugos ministrei Rimantei Šalaševičiūtei turėtų įsiminti kaip juoda diena. Ne tik dėl žiniasklaidos priemonėse pasirodžiusios neigiamos informacijos lavinos, bet ir dėl to, kad ji galų gale turėjo progą savo kailiu patirti, koks iš tiesų terariumas yra Lietuvos socialdemokratų partija. Kodėl „bičiuliai“ nusprendė iš posto versti savo ministrę?
Skirmantas Malinauskas
Skirmantas Malinauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ketvirtadienį Žinių radijo laidoje „Pozicija“ kolega Aurimas Perednis pakalbino sveikatos apsaugos ministrę. Šiaip jau įprastas laidos svečias yra premjeras, tačiau Algirdas Butkevičius tuo metu atostogavo.

Mieli skaitytojai, kaip manote, kiek iš dabartinių Seimo narių nėra nė karto davę kyšio?

R.Šalaševičiūtės pokalbis virto skandalu po to, kai ji prisipažino davusi kyšį medikui prieš artimo žmogaus operaciją. Kaip teigė pati ministrė, tai ne pirmas kartas, kai ji pasakoja šią istoriją, tačiau šį kartą ji sukėlė didžiulį rezonansą.

Kaip įprasta tokiais atvejais, pirmiausia reagavo opozicijos atstovai, kurie užsiminė net apie interpeliaciją.

Turbūt opozicinių partijų lyderiai patys netikėjo, kad ji įmanoma, tačiau stengėsi visais įmanomais būdais išnaudoti situaciją, kuri metė korupcijos šešėlį sveikatos apsaugos ministrei ir socialdemokratams.

Keisčiausia, kad būtent šiuo atveju dėl korupcijos šešėlio reikėtų labai rimtai pasiginčyti. Mieli skaitytojai, kaip manote, kiek iš dabartinių Seimo narių nėra nė karto davę kyšio? Niekada gyvenime? Net jaunystės metais sovietmečiu?

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginija Baltraitienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Algirdas Butkevičius, Dalia Grybayskaitė
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Virginija Baltraitienė, Rimantė Šalaševičiūtė, Algirdas Butkevičius, Dalia Grybauskaitė

Neabejoju, kad tokių suskaičiuotume ant vienos rankos pirštų. Padėka medikui, deficitinių prekių parduotuvės direktoriui ar mokslo įstaigos vadovui kažkuriuo jų gyvenimo etapu buvo gana įprasta praktika. Kaip ir kyšis milicininkui (vėliau policininkui) arba leidimus dalinančiam klerkui.

Sutinku, laikai keičiasi ir šiandien tai prisiminti darosi nejauku, bet vargu ar gali prie kryžiaus kalti kitą dėl nunešto kyšio prieš tai aiškiai neįvardinęs, ar kyšį esi davęs pats. Ką jau kalbėti apie klausimą, kiek iš Lietuvos politinio isteblišmento viena ar kita forma tuos kyšius yra paėmę.

Bet grįžkime prie ministrės. Ketvirtadienį atrodė, kad visa tai tik dar vienas greitai užgesiantis skandaliukas. Penktadienį situacija pasikeitė iš esmės.

Ryte žurnalistai gauna sensacingos informacijos, kad R.Šalaševičiūtės pasakojimai apie vokelius yra niekis palyginus su naujai bręstančiu skandalu. Ji pati įtariama korupciniais ryšiais su ligoninių vadovais skirstant ES paramą ir tai jau kuris laikas tiriama.

Gavę tokią informaciją skubame ją tikrinti. Generalinio prokuroro Evaldo Pašilio tiesus klausimas, ar toks tyrimas vyksta, ar ministrė įtariama prašiusi kyšių iš ligoninės vadovų, visiškai nesutrikdo. Jis ne tik nieko neneigia, bet ir pasako, kad Generalinė prokuratūra jau ruošia pranešimą, kuris netrukus turėtų pasirodyti. Taip pat priduria, kad nieko nebus slepiama.

Tyrimo faktą žurnalistams patvirtina ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Saulius Urbanavičius. Didieji portalai sumirga antraštėmis apie naują korupcijos skandalą. Pradedami klausinėti politikai. Šį kartą net griežčiau nei opozicija pasisako patys socialdemokratai.

Partijos Skaidrumo grupė, apie kurios egzistavimą, manau, daugelis net nežinojo, pasirodo, jau priėmė sprendimą ir reikalaus R.Šalaševičiūtės pasitraukimo. Už tai mūru stoja ir atostogaujantis premjeras A.Butkevičius.

Opozicija prabyla, kad pinigų galėjo būti reikalauta partijai, todėl taip skubama atsikratyti skandalo epicentre atsidūrusios ministrės.

Žvilgsnis krypsta į Socialdemokratų partijos užkulisius ir ten verdančias aistras, kurios taip pat susijusios su didelių pinigų dalybomis.

Netrukus pasirodo informacija, kad ikiteisminis tyrimas iš tiesų vyksta, STT turi ministrės pokalbių išklotines, tačiau R.Šalaševičiūtė jame tik liudininkė. Po kelių valandų STT praneša, kad ir dėl kyšio davimo ikiteisminis tyrimas nebus pradėtas, nes jau suėjo senatis.

Kitaip tariant, jokių teisinių pretenzijų ministrei šiuo metu nėra. Nepaisant to, R.Šalaševičiūtė paskelbia atsistatydinanti ir neslepia, kad tai daro dėl partijos „bičiulių“ spaudimo.

Taigi, kodėl socialdemokratai nusprendė atsikratyti ministrės? Nes nė vienas jų nėra davęs kyšio medikui? Nė vieno jų šeimos narys to taip pat nedarė, o jau po šito skandalo tai tikrai nedarys, nes taip aukštai užkelta skaidrumo reikalavimų kartelė? Galiausiai, jų gretose nėra nė vieno mediko, kuris ėmė kyšius ir, tikėtina, juos sėkmingai ims toliau?

Manau, taip galvoja tik naivuoliai. Žvilgsnis krypsta į Socialdemokratų partijos užkulisius ir ten verdančias aistras, kurios taip pat susijusios su didelių pinigų dalybomis. Vieną iš tokių istorijų jau įvardijo žurnalo „Veidas“ vyriausiasis redaktorius Rimvydas Valatka.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algimantas Pamerneckas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Algimantas Pamerneckas

Būtent R.Šalaševičiūtės iniciatyva pernai gruodžio mėnesį buvo sudaryta komisija tirti Vilniaus Respublikinės universitetinės ligoninės (VRUL) vadovo Algimanto Pamernecko veiklos.

Pats A.Pamerneckas taip pat yra socialdemokratas, savo partijos bičiulio ministro į RVUL paskirtas 2013 m.

Pats A.Pamerneckas taip pat yra socialdemokratas, savo partiečio ministro į RVUL vadovo postą paskirtas 2013 m.

15min detaliai aprašė skandalingąjį viešąjį pirkimą, kurio pagrindiniu kriterijumi buvo mažiausia kaina, tačiau ligoninė pasirinko brangiausią pasiūlymą ir taip būtų permokėjusi pusantro milijono litų, jei ne dviejų instancijų teismų sprendimai, kuriuose aiškiai nurodyta, kad konkursai rengti pažeidžiant Viešųjų pirkimų įstatymą ir diskriminuojant jų dalyvius.

Pusantro milijono nėra maži pinigai ir tai tik vienas pirkimas. Ministrė R.Šalaševičiūtė dėl šio ir kitų savo partijos kolegos A.Pamernecko vadovaujamos ligoninės vykdomų pirkimų kreipėsi į STT.

Atrodytų, kad ko jau ko, bet ministrės korupcijos šiuose jos veiksmuose reiktų gerai paieškoti. Nepaisant to, traukiasi ne teismuose pralaimėjusios ligoninės vadovas, kurio įstaigos veiklą tiria ne viena valstybės institucija ir komisija, o ministerijos vadovė, kuri tyrimus ir inicijavo.

Ar galime kalbėti, kad socialdemokratų gretose esantys gydymo įstaigų vadovai yra įtakingesni nei juos skiriantys ministrai?

Ar galime kalbėti, kad socialdemokratų gretose esantys gydymo įstaigų vadovai yra įtakingesni nei juos skiriantys ministrai?

Apie tai 15min sakė pati ministrė R.Šalaševičiūtė. Beje, tai rodo ir partijos istorija. Pavyzdžiui, niekam nėra paslaptis kokią įtaką socialdemokratų partijoje turi buvęs Santariškių klinikų vadovas, diplomatas, Neringos meras, o dabar premjero patarėjas Antanas Vinkus.

Niekam nėra paslaptis ir korupcijos lygis mūsų medicinos įstaigose. Pakanka pažiūrėti į STT tyrimų skaičių.

Kaip šioje istorijoje yra iš tiesų, parodys laikas ir R.Šalaševičiūtės inicijuoto tyrimo baigtis. Jei teismuose bylas dėl neskaidrių milijoninių viešųjų pirkimų pralaiminčių ligoninių vadovai ir toliau iš balos lips sausi, galėsime vėl pakalbėti apie nelemtus vokelius konsultuojantiems, slaugantiems ar operuojantiems žemiausių grandžių medikams, tik ar tai duos kokios naudos?

Sisteminės korupcijos problemos atsiranda ne dėl saldainių dėžutes, kavą ar 20 eurų imančių seselių. Jos atsiranda gydymo įstaigų vadovų ir juos skiriančių politikų kabinetuose. Kitam ministrui iki rinkimų tikrai bus ką veikti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas