Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Virginijus Savukynas: Buki nacionalistai užknisa juodai

Kas yra nacionalistas? Jei apibrėžiame, kad tai toks žmogus, kuris myli savo tėvynę, tai ir aš esu nacionalistas. Tačiau yra bukų nacionalistų. Jie jau mane pradeda užknisti, nors esu labai atlaidus žmogus. Šiaip jau nemėgstu ką nors vadinti buku, kvailu, tačiau dabar jau nebeišeina kitaip.
 

Mane užknisa bukų nacionalistų logika, kuri žemina Lietuvą, mane užknisa, kad jie niekina mūsų tautą, žemę, kalbą.

Mane užknisa, kad jie giliai širdyje galvoja, kad Lietuva ir jos žmonės patys negali valdyti Lietuvos, sutarti ir nutarti, kas Lietuvai yra geriausia. Jie giliai širdyje yra įsitikinę, kad lietuviai yra silpni, niekingi žmonės, kurie negali veikti ryžtingai. Jie galvoja, kad lietuviai gali tik plaukti pasroviui. Jie galvoja, kad kitur kažkas kažką turi padaryti, tada jau bus galima galvoti apie panašius veiksmus savo krašte. Tai ne laisvo žmogaus, o vergo psichologija. Jei tokia psichologija būtų vyravusi prieš dvidešimt metų, jokios valstybės nebūtume atkūrę.

Jie giliai širdyje yra įsitikinę, kad lietuviai yra silpni, niekingi žmonės, kurie negali veikti ryžtingai.

Kokiais faktais grindžiu šią nuomonę? Ogi tik iškelk klausimą, ar dvikalbiai gatvių užrašai būtų blogai, pradės tau kalbėti iš karto apie Lenkiją. O kaip gi ten yra? Ogi visai nesvarbu, kaip ten yra: Lietuva yra visų mūsų piliečių valstybė. Ir mums spręsti, kaip elgtis. Padėsiu bukiems nacionalistams: kitą kartą dar prisiminkite Burkina Fasu, Antarktidos pingvinų sąjungą ir marsiečių lygą. Ir kol ten nebus dvikalbių gatvių pavadinimų, jokių net diskusijų apie tai Lietuvoje.

 Mane erzina, kad buki nacionalistai galvoja, jog lietuvių kalba yra silpna, paliegusi it džiovininko kūnelis. Bet koks vėjo gūselis gali ją sunaikinti. Mane erzina, kad jie galvoja, jog lietuvių kalba yra tokia niekam tikusi, tokia vargana, tokia visų nemylima, kad tie patys dvigubi gatvių užrašai ją vienu mostu sunaikins. Ne, lietuvių kalba yra turtinga, graži, stipri ir galinga. Paskaitykite geriausią lietuvių poetą – mano nuomone – Donelaitį, skaitykite Vaižgantą, Mačernį, Marcinkevičių, Putiną, Maironį, o ne internete su gramatinėmis (o ne su korektūros) klaidom rašinėkite apie pavojus lietuvių kalbai.

Mane erzina, kad galvojate, jog lietuviai yra buki: juos apie pirštą apvynioja koks nors piktas globalistas, gudrus lenkas ar išsipustęs liberalas. Juk apie globalistų, lenkų ir liberalų pinkles forumuose, diskusijose, savo susibūrimuose kalbate. Negi galvojate, kad lietuviai tokie kvaili, buki, neišsilavinę, nesuprantantys, kad juos gali maustyti kas tik panorėjęs? Taip, prisiminsite Lietuvos įmonių privatizavimus, švediškus bankus ir pan. Taip, vyriausybės padarė klaidų, bet tai dar ne rimtas argumentas galvoti blogai apie visus žmones. Man labai nepatinka, kaip taip galvoja apie mano tautą.

Mane erzina, kad galvojate, jog lietuviai visi šimtu procentų yra užsislaptinę gėjai, kurie iš karto viešai tokiais taps, kai kurio nors miesto gatvėmis praeis tokių asmenų organizuojama eisena. O gal jūs galvojate, kad homoseksualizmas kažin kokiu būdu yra užkrečiamas? Pražygiuos tokie žmonės, ir jau visi būsime apsikrėtę baisiu homoseksualizmo virusu. Atia Lietuvai, vaikų nebus, išmirsime ir išnyksime... Dar iki 2030 metų, kada pradės veikti garsioji strategija. Niekaip nesuprantu, kodėl lietuvių tautos priešu tapo gėjai. Ir niekaip nesuprantu, kodėl daugeliui nacionalistiškai nusiteikusių žmonių jie tapo tokie priešai. Bet dar labiau nesuprantu, kodėl galvojama, kad visi lietuviai yra gėjai. Juk tik tokia iracionali baimė gali pagimdyti tiek daug energijos kovojant prieš gėjus.

Tad paanalizavus nacionalistų teiginius, labai nesimpatingas išeina lietuvių tautos vaizdas: silpni, neturintys valios, priklausomi nuo aplinkinių šalių, negalintys patys priimti savo sprendimo žmonės, kurie jau nebemoka kalbėti savo kalba, todėl kitos kalbos pasirodymas viešoje erdvėje jiems būtų ženklas urmu pereiti prie kitos kalbos (tikriausiai priklausomai nuo to, kokia kalba būtų užrašas: jei lenkų, tai lenkiškai kalbėtume, jei rusų – rusiškai, jei lotynų – tai lotyniškai...). Lietuviai, pasak tokių nacionalistų, yra tokie buki, kad bet kas juos gali apgauti ir apvynioti apie pirštą, todėl reikia iš karto bet kokioms naujovėms priešintis. Ir dar – kiekvienas lietuvis nori tapti homoseksualistu. Tad reikia juos apsaugoti nuo to dar mokslo nenustatytu būdu plintančio viruso.

Pasakysiu atvirai: mane erzina toks galvojimas apie lietuvius, Lietuvą. Aš manau, kad lietuviai, Lietuvos piliečiai yra stiprūs ir valingi. Tai įrodėme vaduodamiesi iš sovietinės imperijos. Aš manau, kad lietuvių kalba yra galinga ir stipri: tai įrodo mūsų rašytojai, o ir kiekvienas geros valios žmogus, rašydamas lietuvių kalba. Aš manau, kad lietuviai yra išmintingi, išsilavinę ir sugeba rinktis.

Ir kokia išvada? Tik nereikia mūsų gąsdinti. Su Vasario 16-ąja! Atminkite, kad Lietuvą kūrė valingi, drąsūs, kūrybingi žmonės, o ne bailiai, pasimetėliai ar sukežėliai it kokios mukenos.

Tekstą rasite ir čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas