Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 18

Vladimiras Laučius: Kas ir kodėl Lietuvoje padeda Lukašenkai doroti baltarusius

Užsienio politika Lietuvoje toliau virsta vidaus politinių kovų dalimi ir galios žaidėjų tarnaite. Prezidentui Gitanui Nausėdai prieš keletą metų tapus svarbiausiu Tėvynės sąjungos priešu, tarp prezidentūros ir vyriausybės tvyro nuo 1999 metų neregėta įtampa, dėl kurios ypač kenčia užsienio reikalai ir saugumo klausimai.
Vladimiras Laučius
Vladimiras Laučius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Naujausia šios įtampos apraiška – prezidento veto Seime neseniai priimtam vadinamajam nacionalinių sankcijų įstatymui. Seimas balsavo už tai, kad Rusijos piliečiams įvedami ribojimai nebūtų tokiu pačiu mastu taikomi ir Baltarusijos piliečiams.

Trumpai ir paprastai tariant, Seimui užteko sveiko proto nesuplakti į viena kariaujančios Rusijos su nekariaujančia Baltarusija, o Baltarusijos pilietinės visuomenės (kurią dar visai neseniai visi taip kovingai ir garsiai rėmėme) – su Aliaksandro Lukašenkos režimu.

Tikėtina, kad Seimo priimtą įstatymą prezidento rankomis užblokavo Valstybės saugumo departamento (VSD) įtakingi atstovai, kuriems turėti kuo mažiau darbo su atvykstančiais baltarusiais pasirodė truputį svarbiau nei galvoti apie nacionalinį interesą ir ilgalaikę Lietuvos perspektyvą, aprėpiančią ekonomiką, demografiją ir geopolitiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?