Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vytaras Radzevičius: Diversantai tarp mūsų

1940-ųjų birželio 15-osios naktį, tarp trečios ir ketvirtos valandos apie 20 sovietų diversantų įžengė į Lietuvos teritoriją prie Ūtos kaimo. Sovietai kirto sausio mėnesį naujai sužymėtą sieną tarp Lietuvos ir Sovietų Sąjungos.
Vytaras Radzevičius
Vytaras Radzevičius / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Alytaus apskrities Pasienio policijos sargybos viršininkas, vyriausiasis policininkas, atsargos viršila, šaulys Aleksas Barauskas, naktį patikrinęs sargybos postus, su šeima miegojo name, kuri buvo ir pasienio sargybos būstinė. Vos už 100 metrų nuo SSRS teritorijos.

Staiga pasigirdo šūviai – diversantai namą apšaudė kulkosvaidžiais ir šautuvais, apmėtė granatomis. Po atakos raudonieji banditai ištempė į lauką vienmarškinį Lietuvos pareigūną, sukapojo kardu ir iššovė jam į galvą. Ryte planavęs su dvejomis dukromis ir žmona važiuoti atostogų Aleksas Barauskas mirė vežamas į ligoninę.

Aleksas Barauskas – pirmoji sovietų agresijos auka. Maždaug prieš penkias valandas iki pasieniečio mirties Sovietų Sąjungos užsienio reikalų komisaras Viačeslavas Molotovas įteikė Lietuvos užsienio reikalų ministrui Juozui Urbšiui ultimatumą, reikalaujantį sudaryti Kremliaus padiktuotą Lietuvos vyriausybę, susidoroti su Vidaus reikalų ministru Kaziu Skuču ir Saugumo departamento direktoriumi Augustinu Povilaičiu ir nesipriešinti įvedamai sovietų kariuomenei.

Kai rusai kardu kapojo Lietuvos pasienietį, vyko prezidento Antano Smetonos sušauktas Lietuvos ministrų kabineto posėdis, kuriame buvo nutarta priimti jau ketvirto ultimatumo (vokiečių, lenkų ir dviejų sovietų) sąlygas. Lietuva okupuojama.

***
2016 metų balandžio 7 dieną Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas praneša, kad Juodkrantėje buvo išsilaipinę rusų diversantai. Premjeras Algirdas Butkevičius ryžtingai paaiškina: „Negaliu (pasakoti), tai yra slapta informacija. Tarnybos sureagavo laiku ir tinkamai“.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas detalių neatskleidžia. Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadas Renatas Požėla teigė negalįs komentuoti, ar pasieniečiai fiksavo neteisėtą rusų išsilaipinimą Juodkrantėje. Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad jokių pareigūnų komentarų šia tema negali būti.

Ką reiškia tinkamai sureagavo? Apsupo ir sunaikino diversantus? Paėmė į nelaisvę? Kartu parūkė ar pažvejojo plekšnių? Ar atsargiai priėję pasakė „izvinite ne tuda papali“?

Kas vyksta? Nesuprantu. Čia ne humoro šou, kai trys iš penkių Valstybės gynimo tarybos narių praneša arba bando nutylėti, kad Lietuva buvo užpulta svetimos valstybės karinių pajėgų. Kokia reakcija? Jokios. Kaip 1940 metais. Pamokos neišmoktos, namų darbai neparuošti.

Ką reiškia tinkamai sureagavo? Apsupo ir sunaikino diversantus? Paėmė į nelaisvę? Kartu parūkė ar pažvejojo plekšnių? Ar atsargiai priėję pasakė „izvinite ne tuda papali“ – atleiskite, ne ten pataikėte? Gal girdėjote apie kokią nors diplomatinę notą? Įsiveržta į NATO bloko valstybę ir nieko? Jokios reakcijos?

Vidaus politikos impotencija ir neveiksnumas pradeda kelti grėsmę nacionaliniam valstybės saugumui. Vienas po kito valdančiųjų šutvės korupcijos skandalai kaip kirminas graužia valstybės šerdį. Didžioji dalis energijos nukreipta ne gerovės kūrybai, o išsisukinėjimui iš pri(si)regztų voratinklių. Kadencijoje paskutines dienas stumiantiems veikėjams valstybės saugumas nebekelia susidomėjimo. Svarbesni klano interesai. O gal „Juodkrantės diversantai“ yra viso labo antis, paleista dėmesiui nukreipti?

Paskelbkite kas nors, ar Kuršių Nerija dar mūsų. Nes tampa neaišku. Gal vasaros atostogoms jau reikės pasirūpinti Rusijos pasieniečių leidimu įvažiuoti į Juodkrantę? Pernelyg gerai atsimenu, kur toks postas buvo. Politikai, regis, jį pamiršo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas