Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vytaras Radzevičius: Nieko ypatingo nenutiko

Kelios minutės prieš vidurnaktį Edmundas Jakilaitis su dviem kompiuteriais LRT studijoje bando suprasti, kokie pirmieji oficialūs rinkimų rezultatai. Procesą nustebusiomis akimis stebi studijos svečias Ramūnas Karbauskis. Žurnalistas mąsto balsu ir dažniausias sakinys – „nieko negaliu suprasti“.
Vytaras Radzevičius
Vytaras Radzevičius / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Žinau tą jausmą, kai tiesioginiame eteryje reikia tempti gumą laukiant informacijos. Pavyzdžiui – komentuoji ledo ritulio rungtynes Lietuva–Serbija, jos nutrauktos dėl muštynių, o komentatoriaus kabinoje negali gauti informacijos, ar rungtynės vyks toliau. Arba Europos futbolo čempionate rungtynės sustabdytos dėl liūties, ar jos bus tęsiamos po kurio laiko – nežinia. Bet tai yra force majeure, nenumatytos aplinkybės. Kokios nenumatytos aplinkybės ištiko Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK)?

VRK aiškiai pritrūko kibirų internetui nešioti. Arba kažkas netyčia išplovė internetą su kavos puodeliais.

Jokių. Apgailėtina apgailėtinos kadencijos pabaiga. Suglumę rinkėjai sulaukia pirmųjų rezultatų po vidurnakčio, VRK pirmininkui Zenonui Vaigauskui diktuojant telefonu Edmundui Jakilaičiui. Pirmas Z.Vaigausko sakinys – „Nieko ypatingo nenutiko“. Trūko studijos kampe sėdinčių metraštininkų-vienuolių, kurie, mirkydami žąsies plunksną, rašytų skaičius į metraščius.

VRK aiškiai pritrūko kibirų internetui nešioti. Arba kažkas netyčia išplovė internetą su kavos puodeliais. Nuleido 5 milijonus eurų į kanalizaciją. Įsivaizduoju, kad kažkur palėpėje sėdi trys IT specialistai, kurie gūžčioja pečiais ir piktinasi, kad niekas nieko nesupranta, nes sistema gera ir turi veikti.

Tuo tikėjo ir mano draugas Martynas Starkus. Jis dabar su kolegomis kūrybinėje komandiruotėje Peru. Prieš išvykdamas užsiregistravo per VRK sistemą, kad galėtų balsuoti užsienyje. Kolegos irgi. Naivuoliai. Reikėjo kabelį nusitiesti į Limą arba vežtis teletaipą, telegrafą, fakso aparatą ir pašto karvelių. Tada gal ir būtų pavykę balsuoti, nes VRK internetinė sistema pasiūlė neišsidirbinėti ir greičiau grįžti namo arba keliauti kur nors dar toliau.

Reikėjo kabelį nusitiesti į Limą arba vežtis teletaipą, telegrafą, fakso aparatą ir pašto karvelių. Tada gal ir būtų pavykę balsuoti.

Rinkimų naktį net kilo mintis, kad Lietuvoje vyksta perversmas. Kaukėti plėšikai paėmė VRK komisiją įkaitais, neleidžia skelbti informacijos ir klastoja rinkimų rezultatus. Panašiai kaip tais laikais, kai pirmiausia reikėdavo užimti telegrafą. O gal ir nereikėjo to perversmo. Nes jokia revoliucija niekieno galvose neįvyko. Nei pramoninė, nei dar kokia nors technologinė.

Būkite ramūs. Visi rinkimų rezultatai bus. Ką tik iš Juodkrantės į Vilnių pajudėjo pašto karieta su apylinkės balsavimo rezultatais. Jei pakeliui neužpuls kokia nors plėšikų gauja Banditai Programišiai, rezultatai mus pasieks.

Įsivaizduojate, kas būtų, jei galėtume balsuoti internetu? Dar kokį virusą per monitorių pasigausi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas