Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vytaras Radzevičius: Visi į kovą su nacionaliniu hemorojumi!

Apie hemorojų juokaujama – tai liga, kurios nei pats pažiūrėsi, nei kitam parodysi. Bet kokiu atveju, kaip ir kiekviena liga, hemorojus kelia diskomfortą ir problemas. Pakeiskim hemorojų korupcija – išeis tas pats. Be to, korupcija užsiimantys piliečiai nenori gydytis.
Vytaras Radzevičius
Vytaras Radzevičius / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Lieka vienas būdas – sukurti mūsų bendroje aplinkoje tokias sąlygas, kad korumpuoti asmenys nerastų jokio patogaus baldo prisėsti ar tokį baldą įsigyti. Tegu stovi kol nukraujuos su banknotais rankoje.​

Apie korupciją kalbėkime nepakančiausiais žodžiais, nes nėra nė vienos priežasties ją toleruoti. Seimo antikorupcinės komisijos pirmininkas Vitalijus Gailius korupciją lygina su šlykščiausiais lytiniais nusikaltimais – jiems įvykus, juos be to būna sunku ir įrodyti, įveliamas tariamas „abipusis sutarimas“.

Sovietų Sąjungoje buvo toks nerašytas dėsnis – kuo toliau į Pietus, tuo mažiau grąžos už pirkinį gauni. Sovietinės Vidurinės Azijos aukštųjų mokslo įstaigų bakalaurais tapdavo jaunuoliai, įstoję į universitetą už 40 avinų „bakšišą“ (taip ten vadinama dovana – kyšis). Bukumu tokie bakalaurai neprilygdavo nė vienam avinui iš tos bandos. Jie dabar dirba milicininkais ir ima baudas Karakumų dykumoje iš vairuotojų už pervažiuotą raudoną šviesą kelyje, kuriame nėra šviesoforų. Mes stebimės. Tik kuo dabar patys virtome? Europos sąjungos korupcijos flagmanais?

Britų premjeras Benjaminas Disraelis (1804-1881) teigė, kad yra trys melo rūšys: melas, įžūlus melas ir statistika. Naiviai galime pasiremti statistika, kad suprastume korupcijos mąstą Lietuvoje. Finansų ministras Rimantas Šadžius sako, kad 2015-ieji buvo metai, kai mokesčių surinkime įvyko lūžis, šiemet jis prognozuoja viršplanines pajamas. Ką tai reiškia?

Pinigai traukiami iš šešėlinės ekonomikos ar kitaip tariant – mažėja nuslepiamų mokesčių. Tai kiek eurų dar klaidžioja požeminėse Lietuvos upėse? Norime gyventi kaip skandinavai, o elgiamės kaip Karakumų milicininkai. Mokesčių vengimas tėra tik viena korupcijos atmaina. Dar – kyšininkavimas, piktnaudžiavimas tarnyba, protekcionizmas, sukčiavimas, užkulisiniai susitarimai ir visokios kitokios nederamos veiklos.

Žmonės gali įgyvendinti pačius kvailiausius sumanymus. Kinijos komunistų lyderis Mao Dzedongas per „Didįjį šuolį“ paskelbė, kad didžiausi ryžių laukų kenkėjai yra žvirbliai. Buvo nutarta organizuoti žvirblių naikinimo vajų. Pionieriai čiupo laidynes, suaugę – lazdas ir visi kaip vienas stojo naikinti žvirblių. Mojuodavo lazdomis po visą šalį neleisdami jiems niekur nutūpti, kol šie krisdavo kaip akmenys dėl išsekimo. Tais metais žvirblių Kinijoje beveik neliko.

Apie korupciją kalbėkime nepakančiausiais žodžiais, nes nėra nė vienos priežasties ją toleruoti

Korupciją galime įveikti. Neleisti „žvirbliams“ skraidyti po kabinetus ar saugiai nutūpti su pundeliu banknotų snape. Turime gi geros praktikos. Sėkmingas kelių policijos pavyzdys rodo, kad sunaikinti kyšininkavimą galima. Tereikia valios iš viršaus ir konkrečių veiksmų.

Bet kokia tolerancija korupcijai yra pritarimas padugnėms, kurie vagia iš vaikų ir senelių bei parazituoja visuomenės sąskaita. Įsisąmoninkime, kad korumpuoti asmenys yra mūsų šalies vidiniai „vatnikai“ ir priešas, kurį reikia naikinti kaip tarakonus su kūju – viešai ir garsiai. Skelbti bet kokias korupcijos apraiškas kuo garsiau ir kurti nepakantumo atmosferą sukčiams, kad jie bijotų. Jeigu korupcijos ir nesumažės, tai bent kyšiai iš baimės pabrangs. O tai taip pat gali turėti teigiamą poveikį išsivalymui.

Švarių 2016-ųjų metų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas