Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Vytautas Jankauskas: Vokietijos kancleris neišsklaidė lietuvių dvejonių

Nuo tada, kai prieš trisdešimt metų vėl buvo atkurti Lietuvos ir Vokietijos diplomatiniai santykiai, ryšys su Vokietija tik stiprėjo. Tą dvišaliuose susitikimuose nuosekliai akcentuodavo tiek Lietuvos, tiek ir Vokietijos aukščiausieji pareigūnai. Galbūt nenorėdamas laužyti tradicijos prezidentas Gitanas Nausėda vakarykščio susitikimo su kancleriu Olafu Scholzu metu irgi kalbėjo apie puikų dvišalį bendradarbiavimą, netgi gynė Vokietiją nuo kritikos dėl jos paramos Ukrainai, o patį kanclerio vizitą pavadino „istoriniu“. Vis dėlto, atsivežtos kanclerio žinutės Lietuvai neatrodo istorinės. Jų turinys gana abstraktus, paryškinantis strategines dilemas, su kuriomis susiduria Lietuva santykiuose su Vokietija.
Olafas Scholzas
Olafas Scholzas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

Dar 2007 metais Vokietijos užsienio reikalų ministras F. Steinmeieris viešėdamas Vilniuje teigė, jog Vokietijos ir Lietuvos santykiai yra „tokie geri, kad vargu, ar gali būti dar geresni“. Dar po dešimtmečio, 2018 metais, tuometinei kanclerei A.Merkel lankantis Lietuvoje prezidentė D.Grybauskaitė panašiai teigė, jog „abiejų valstybių ryšiai šiuo metu yra pasiekę sėkmingiausią etapą dvišalių santykių istorijoje“. Tą patį tada akcentavo ir tuometinis premjeras S.Skvernelis: „Drįstu teigti, kad Lietuvos ir Vokietijos santykiai niekada nebuvo tokie geri, kokie yra dabar“.

Vis dėlto, nepaisant itin draugiško vakarykščio prezidento Nausėdos ir kanclerio Scholzo susitikimo, šiandien kalbėti apie puikius dvišalius santykius darosi sudėtinga. Lietuva susiduria su strateginėmis dilemomis, kurios itin išryškėjo karo Ukrainoje metu.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gitanas Nausėda kartu su  Olafu Scholzu lankėsi Generolo Silvestro Žukausko poligone
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Gitanas Nausėda kartu su Olafu Scholzu lankėsi Generolo Silvestro Žukausko poligone

Saugumo srityje nuo prezidentės Grybauskaitės laikų Vokietija įsitvirtino kaip pagrindinė Lietuvos saugumo garantė Europos šalių kontekste. Tuomet Lietuvos prezidentė aktyviai siekė, jog būtent Vokietija vadovautų tarptautiniam NATO batalionui Lietuvoje. „Aš ne tik dėkoju, bet aš didžiuojuosi, kad tarptautinis NATO batalionas Lietuvoje yra vadovaujamas Vokietijos karių ir kad šį sprendimą padarė tiesiogiai pati kanclerė“, – 2018 metais pabrėžė D.Grybauskaitė. Šiandien tikimasi, jog Vokietija išplės šį vienetą į brigadą ir taip dar labiau padidins savo karių skaičių Lietuvoje.

Visgi stebėdami Vokietijos reakciją karo Ukrainoje metu, daugelis lietuvių šiandien turbūt būtų ramesni, jeigu Lietuvoje dislokuotiems NATO vienetams vadovautų ne Vokietija, o, pavyzdžiui, Jungtinė Karalystė arba JAV. Vokietijos neryžtingumas buvo pastebimas ir vakar, kai vietoj konkrečių detalių kancleris Scholzas tik išreiškė bendrą pasirengimą „stiprinti NATO karinį buvimą Lietuvoje iki brigados lygmens“. Pačiam kancleriui prireikė daugiau nei 100 dienų nuo karo pradžios aplankyti NATO rytų flangą, tiesiogiai besiribojantį su Rusija. O kai kurie jo vakarykščiai pasisakymai netgi atrodė gana arogantiški.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas