Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

VRK: narystę Komunistų partijoje deklaravo 84 kandidatai į Seimą

Reaguodama į visuomenės keliamus klausimus ir siekdama užtikrinti rinkėjų teisę žinoti, Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) suteikė papildomą terminą kandidatams papildyti duomenis apie jų buvusias narystes politinėse organizacijose. Šia galimybe pasinaudojo 150 Seimo rinkimuose dalyvaujančių asmenų, rašoma VRK pranešime spaudai.
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Vyriausioji rinkimų komisija
Žygimantas Gedvila/BNS nuotr. Vyriausioji rinkimų komisija

Iki spalio 1 d. visi kandidatai galėjo patikslinti savo nurodytą informaciją apie buvusias narystes politinėse partijose. Dauguma jų siuntė laiškus VRK prašydami anketas papildyti vienu ar dviem įrašais, tačiau buvo ir tokių, kurie savo anketas patikslino 4-5 narystėmis politinėse organizacijose.

VRK duomenys rodo, kad aktyviausiai buvusias narystes partijose tikslino Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) (28), „Nemuno aušros“ (20) ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ (19) keliami kandidatai.

Pasibaigus informacijos patikslinimo terminui padaugėjo kandidatų, nurodžiusių apie savo buvusias narystes Tarybų sąjungos komunistų partijoje (TSKP) ir/ar Lietuvos komunistų partijoje (LKP).

Teikdami pareiškinius dokumentus VRK, narystę komunistų partijoje deklaravo 50 kandidatų į Seimą. Po patikslinimo prisidėjo dar 34. Tad šiuo metu bendras skaičius kandidatų anksčiau buvusių TSKP, LKP arba abiejų šių partijų gretose siekia 84.

Dalyvaudami rinkimuose, visi kandidatai turi nurodyti esamas ar buvusias narystes politinėse partijose bei laikotarpį, kai kandidatai buvo politinių organizacijų nariais.

Šios informacijos nenurodymas nesudaro pagrindo kandidato neregistruoti ar panaikinti jo registraciją, kaip galėtų nutikti jei, pavyzdžiui, būtų nuslėptas kitos valstybės pilietybės turėjimo faktas, bendradarbiavimas su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis ir pan.

Į rinkėjų keliamus klausimus, kodėl konkretus kandidatas rinkėjams neskelbia savo buvusių narysčių politinėse partijose arba nurodo šiuos duomenis nepilnai, turėtų atsakyti patys kandidatai, kadangi šių duomenų tikslumas jų anketose priklauso tik nuo kandidatų sąžiningumo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas