Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 08 12

15min studijoje – apie organų donorystę Lietuvoje: kodėl mažėja transplantacijų?

Pirmadienį 15min studijoje – pokalbis apie organų donorystę Lietuvoje. Su Nacionalinio transplantacijos biuro laikinąja vadove Audrone Būziuviene, asociacijos „Gyvastis“ prezidente Aušra Degutyte ir reanimatologu Mindaugu Šerpyčiu aptariame, kodėl šalyje mažėja transplantacijų skaičius? Ar mūsų visuomenė subrendusi organų donorystei?
15min studijoje – pokalbis apie organų donorystę Lietuvoje
15min studijoje – Audronė Būziuvienė, Aušra Degutytė, Mindaugas Šerpytis / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Pirmadienį 15min portale startuoja organų donorystės temai skirtas projektas „Dalintis gyvenimu“ – tiesioginė diskusija studijoje ir straipsnių ciklas apie donorystės istorijas.

Organų donorystė visuomenėje itin jautri tema, kuri nuolat primena apie mirtį ir gyvenimą vienu metu. Vienų drąsa ir pasiryžimas sunkią akimirką kitiems gali padovanoti antrą gyvenimo šansą. Vis dėlto dažnai tai ir tema, apie kurią vengiama kalbėti. Kuri apaugusi įvairiais stereotipais ir mitas.

Per penkmetį Lietuvoje organų ir audinių (ragenų) transplantacijų skaičius smarkiai kito. 2013 m. tokių operacijų buvo atlikta apie pusantro šimto, 2015 ir 2016 m. stebėtas pakilimas – daugiau kaip 200, o praėjusiais metais – vėl smukimas. Nors žmonių, laukiančių vieno ar kito organo transplantacijos, beveik nemažėja, jų kasmet skaičiuojama apie 400.

Kodėl mažėja transplantacijų? Kaip sunkią akimirką mirusiojo artimieji pasitinka klausimą apie donorystę? Kaip keičiasi visuomenės požiūris? Apie tai pokalbis 15min studijoje su Nacionalinio transplantacijos biuro laikinąja vadove Audrone Būziuviene, asociacijos „Gyvastis“ prezidente Aušra Degutyte ir reanimatologu Mindaugu Šerpyčiu.

VIDEO: 15min studijoje – apie organų donorystę Lietuvoje: kodėl mažėja transplantacijų?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas