Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 09 22

15min tyrimų ir kultūros žurnalistams – prestižiniai R.Sakadolskio apdovanojimai

Naujienų portalo 15min tyrimų ir kultūros žurnalistams penktadienį įteikti Romo Sakadolskio žurnalistikos apdovanojimai, kuriuos organizuoja Vilniaus ir Vytauto Didžiojo universitetai. 15min tyrimų žurnalistai Vidmantas Balkūnas, Jūratė Damulytė ir Gabrielė Navickaitė pagerbti už publikacijas apie Lietuvos šiukšlių pogrindį, o kultūros žurnalistas Gediminas Kajėnas – už Lietuvos fotografams skirtą ciklą „Fotoistorijos“.
15min žurnalistai
15min žurnalistai / 15min nuotr.

15min tyrimų skyriaus žurnalistai per ne vieną mėnesį trukusį tyrimą išaiškino nusikalstamas grupuotes ir atskleidė valdžios neveiklumą. Po žurnalistinio tyrimo teisėsauga ir politikai ėmėsi veiksmų patraukti atsakomybėn nusižengusius asmenis ir koreguoti teisinę bazę.

R.Sakadolskio apdovanojimų komisija šį tyrimą išskyrė kaip geriausią išskirtinės tiriamosios žurnalistikos darbą ir apdovanojo už „tyrimą, kuris atskleidė, kad Lietuvoje veikia kriminalinės grupuotės, kurios kasmet nelegaliai surenka ir nelegaliai palaidoja tūkstančius tonų atliekų jas išpildamos, užkasdamos ar sudegindamos gamtoje, bei to tyrimo inspiruotus pokyčius“.

VIDEO: Romo Sakadolskio žurnalistikos forumas: diskusija ir apdovanojimai

Prieš kelerius metus portale 15min startavo ciklas „Fotoistorijos“, kurio sumanytojas žurnalistas Gediminas Kajėnas pristato Lietuvos fotografų darbus. „Fotoistorijos“ tampa vienu iš būdų pasakoti istorijas apie pasaulį ir praeitį, susitikti su skirtingomis patirtimis bei pažvelgti į gyvenimą kito žmogaus akimis.

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Romo Sakadolskio žurnalistikos apdovanojimai
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Romo Sakadolskio žurnalistikos apdovanojimai

R.Sakadolskio komisija įvertino G.Kajėną „už Lietuvos fotografams skirtą ciklą, kuris pristatė skirtingus menininkus bei jų kūrybą, o kartu ir leido pažvelgti, kaip fotografijose įamžinta mūsų istorija“.

„Žiniasklaida Lietuvoje yra skirtinga. Yra tamsioji pusė, kur žiniasklaida prekiauja ne tik dirbtinais skandalais, bet baime ir neapykanta, kad pigiai surinktų paspaudimų. Bet yra ir visuomenės misiją suprantanti žiniasklaida, kuri investuoja į pokytį visuomenėje ir jos ugdymą. Didžiuojamės 15min tyrimų ir kultūros žurnalistų komandomis, kurios šiandien pagerbtos prestižiniuose apdovanojimuose“, – sako 15min vyriausiasis redaktorius Vaidotas Beniušis.

Bet yra ir visuomenės misiją suprantanti žiniasklaida, kuri investuoja į pokytį visuomenėje ir jos ugdymą.

R.Sakadolskio apdovanojimas už reportažus iš Ukrainos, nušviečiančius tiek situaciją fronte, tiek eilinių žmonių gyvenimą karo zonoje skirtas LRT žurnalistui Augustinui Šulijai. Jam skirtas įvertinimas už fakto žurnalistiką. Nuomonės žurnalistikoje įvertintas buvęs žurnalo „Verslo klasė“ vyriausiasis redaktorius Ramūnas Terleckas – už nuomonę iki galo.

Pramogų žurnalistikos kategorijoje apdovanojamas žurnalistas, „be kurio tiesiog neįsivaizduojama populiariosios muzikos scena ir jos nušvietimas Lietuvoje“ – Ramūnas Zilnys. Komisijai išreiškus vieningą poziciją dėl būtinybės įvertinti LRT radijo dokumentikos komandą dėl jos pasirenkamų temų ir unikalaus formato, jai skirtas specialus paminėjimas.

Laureatus rinko žiniasklaidos profesionalų ir akademinės bendruomenės sudaryta komisija: Ieva Dyraitė, Benas Gerdžiūnas, Gražina Liukaitytė, Indrė Makaraitytė, Rita Miliūtė, Audrius Ožalas, Donatas Puslys, Laisvė Radzevičienė, Karolis Vyšniauskas.

Įvertinti ir jaunieji žurnalistai

Antrą kartą forumo metu įteiktos ir jaunųjų žurnalistų premijos, kurias inicijavo VU Jaunųjų žurnalistų draugija. Raiškos kategorijoje premija buvo skirta Melitai Vilkevičiūtei už tekstą „Susitaikymas po konflikto ar susitaikymas su konfliktu?“. Garso raiškos kategorijoje apdovanojimas atiteko Teresei Bernatonytei su radijo dokumentika „Ortodoksų bažnyčia nėra tik Rusijos bažnyčia“.

Premija už vaizdo raišką buvo skirta Monikai Pociūtei, kuri konkursui pateikė televizijos reportažą „Pesticidai ir tarša nuodija bites – ūkininkai įspėja apie mirštančias vabzdžių šeimas“. Skatinamasis diplomas įteiktas Godai Vileikytei už tekstą „JAV prašomas išduoti A.Khawaja gyvena Lietuvoje ir nemoka milijoninių skolų“.

Jaunuosius žurnalistus vertino Džina Donauskaitė, Audrius Ožalas, Marius Jokūbaitis, Lina Kairytė ir Ieva Radzevičiūtė.

Trečius metus iš eilės šis forumas suburia Lietuvos ir užsienio žurnalistikos profesionalus bei universitetinę bendruomenę aptarti žurnalistikos iššūkius.

Šis forumas yra galimybė aptarti žurnalistikos būklę Lietuvoje. Pasak vienos iš iniciatyvinės grupės narių Emilijos Sakadolskienės, žurnalistai jau trečią kartą susikūrė galimybę kritiškai pasižiūrėti į save, savo darbą ir savo profesiją.

„Romas vis primindavo, kad žurnalisto siekis neturėtų būti „tikrovės“ atspindys, o nuolatinė tiesos paieška, nepaisant žinojimo, kad jos taip ir nepasieksi. O šių metų ryškesnis dėmesys kultūros žurnalistikai mane taip pat džiugina“, – dalijasi E.Sakadolskienė.

Romo Sakadolskio žurnalistikos forumas – tai diskusijų platforma, jungianti Lietuvos ir užsienio žurnalistikos profesionalus, medijų tyrėjus bei būsimus žurnalistus.

Romas Sakadolskis – Lietuvos ir JAV žurnalistas, ilgametis „Amerikos balso“ korespondentas, lietuvių redakcijos vedėjas. Jis dalyvavo visuose svarbiausiuose Lietuvos Nepriklausomybės atgavimo įvykiuose ir pasakojo apie juos klausytojams. R.Sakadolskis į Lietuvą atnešė vakarietišką supratimą apie žiniasklaidą: dirbdamas dėstytoju Vytauto Didžiojo ir Vilniaus universitetuose savo studentus mokė korektiškos, faktais paremtos žurnalistikos, svajojo apie tikrus žurnalistinius tyrimus.

Forumo iniciatyvinė grupė: Emilija Sakadolskienė, Paulius Gritėnas, Edmundas Jakilaitis, Renata Matkevičienė, Artūras Morozovas, Audronė Nugaraitė, Donatas Puslys, Rytis Zemkauskas, Ina Žurkuvienė.

G.Kajėnas: kokia iš žiniasklaidos būtų nauda, jei joje nebūtų nuotraukų ir pašnekesių

Čia siūlome perskaityti šiam apdovanojimui skirtą G.Kajėno kalbą:

„Kokia nauda iš knygos, – pamanė Alisa, – jeigu joje nėra nei paveikslėlių, nei pokalbių?“

Tą patį šiandien aš pasakyčiau ir apie žiniasklaidą – kokia iš jos nauda, jei joje nebūtų nuotraukų ir pašnekesių. Viską tuomet reikėtų sugalvoti patiems, viską susikurti iš nieko.

Lauros Vansevičienės nuotr./Gediminas Kajėnas
Lauros Vansevičienės nuotr./Gediminas Kajėnas

O dabar ramu: kalbuosi su gyvaisiais ir mirusiais, klausausi jų istorijų ir šnabždesių iš kito laiko, laiko, kuriame manęs net nebuvo. Ir viskas pamažu atgyja: istorijos tampa dabartimi, iki šiol negirdėti vardai – pažįstamais, stiklo negatyvuose ar juostelėse įamžinti veidai – savais.

Paveikslėliai ir pokalbiai – tai ne kokia abrakadabra, bet pati tikriausia konkretybė. Tai – tikra. Tą puikiai žinojo Alisa iš Stebuklų ir Veidrodžių karalystės. Ir Baltasis triušis. Ir Romas Sakadolskis.

Dėkoju už šį apdovanojimą. Fotografams – už jų išgaudytas ir ateičiai pratęstas akimirkas, už pašnekesius, atsivėrimus ir istorijas.

Muziejininkams, kolekcininkams, archyvarams, fotografų šeimynykščiams – už išsaugotas nuotraukas ir kad jomis dalinasi.

Kolegei Linai Zaveckytei – už tai, kad šis Fotoistorijų ciklas taip gražiai atrodo.

Ačiū. Ir iki pasimatymo kitose istorijose. Ir lai jos bus su paveikslėliais.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas