Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 02 07

17 vaikų susilaukusios šeimos drama: kabinasi į gyvenimą iš visų jėgų, bet jau trečią kartą parklupdo svaigalai

Tauragės policija vėlyvą vasario 6-osios vakarą gavo anoniminį pranešimą apie Gedgaudiškių kaime gyvenančioje šeimoje neprižiūrimus vaikus. Iš gerokai apgirtusių tėvų buvo paimti 7 nepilnamečiai. Vaiko teisių apsaugos specialistams ši šeima žinoma ne tik dėl to, kad augina rekordinį skaičių – 17 – vaikų. Pasirodo, imtis tokių drastiškų priemonių prireikė jau ne pirmą kartą.
Senutėlis buvusios mokyklos, kurioje gyvena 17-kos vaikų šeima, stogas jau pradėtas remontuoti
Senutėlis buvusios mokyklos, kurioje gyvena 17-kos vaikų šeima, pastatas. / „Tauragės kurjerio“ nuotr.

Antradienio rytą 15min pakalbintas Trepų seniūnaitis Kostas Bernotas teigė apie įvykį dar negirdėjęs. Paprašytas apibūdinti šią daugiavaikę šeimą, jis įvardijo ją „kaip nelabai kokią“. Seniūnaitis patikino, jog geriausiai šią šeimą pažįsta Tauragės rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Jolanta Skrodenienė, nes ji yra ir Trepų bendruomenės pirmininkė.

Mes esame už darbą po darbo, bet neturime teisinių galimybių važiuoti tikrinti šeimų vakarais. Negalime viršyti savo įgaliojimų, – teigė Tauragės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja.

„Gauna jie dideles pašalpas. Anksčiau labiau socialiniai darbuotojai šią šeimą prižiūrėdavo. Pastaruoju metu buvo kiek pasitaisę tie tėvai. Bet kai daug vaikų, visko pasitaiko“, – teigė K.Bernotas.

Apie smurtą prieš vaikus šioje šeimoje seniūnaitis nebuvo girdėjęs.

Mama gydėsi nuo priklausomybės

Tauragės rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos Jolantos Skrodenienės teigimu, šioje šeimoje išties yra problemų dėl alkoholio, tačiau mama pastaruoju metu gydėsi nuo priklausomybės (buvo pritaikytos net kompensacijos), vykdė vaiko teisių apsaugos specialistų nurodymus. O štai vaikų tėvas gydytis nesutinka.

„Kai Ingrida, vaikų mama, užsikodavo, problema buvo aprimusi. Pernai spalį gimus septynioliktajai atžalai, dar nebuvo ryškaus girtavimo. Pats ryškiausias – vakarykštis įvykis. Anksčiau tokių promilių kraujyje nebuvo užfiksuota. Negavome pranešimų. Gal aplinkiniai neskundė. Supraskite, socialiniai darbuotojai šią šeimą lanko kartą ar du per savaitę, dienos metu, o tuomet jie visuomet būna blaivūs, nes žino, kad patikrins tarnybos. Tėvo dažniausiai net nebūna namuose. Alkoholis atsiranda po darbo.

Mes esame už darbą po darbo, bet neturime teisinių galimybių važiuoti tikrinti šeimų vakarais. Negalime viršyti savo įgaliojimų. Pati asmeniškai esu patyrusi smurtą vienoje prižiūrimoje šeimoje. Gerai, kad ją lankiau darbo metu, nes turėjau įrodyti, kodėl aš ten važiavau. Jei būčiau tikrinusi po darbo, pati būčiau ir likusi kalta.

Šiuo atveju policininkai skambino į mano darbinį telefoną, o jis paliekamas darbe. Kai vakarais skambina į asmeninį, visad atsiliepiu“, – paaiškino J.Skrodenienė, pabrėžusi, jog prieš keletą metų dar galiojo socialinių darbuotojų budėjimo vakarais praktika, vykdavo veiksmingi reidai su policija, bet vėliau to buvo atsisakyta.

Vasario 6 d., prieš pat vidurnaktį, daugiavaikės šeimos namuose apsilankius policijos pareigūnams, 46-erių metų vaikų tėvui nustatytas 3,19 prom. girtumas, 39-erių metų motinai – 2,14 prom. girtumas. Kartu su jais namuose girtavo keturi pilnamečiai (nuo 18 iki 27-erių metų) asmenys. Kas jie, Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja pasakyti negalėjo.

Tėvas su vaikais konfliktuoja, bet smurto nėra

Kadangi mažamečių vaikų tėvai neblaivūs, o namuose prižiūrinčio vaikus asmens nebuvo, policijos pareigūnai pirmadienio naktį paėmė visus 7 namuose rastus vaikus (jauniausiajam – 4 mėn., vyriausiajam – 15 m.). 6 vaikai pristatyti į Tauragės vaikų globos namus, vienas, vyriausiasis, – į Skaudvilės specialiųjų poreikių pagalbinę mokyklą. Kiti 5 nepilnamečiai šeimos vaikai glaudžiasi mokyklos bendrabutyje, tačiau vaiko teisių apsaugos specialistai sprendžia ir dėl jų paėmimo.

Kiti 5 nepilnamečiai šeimos vaikai glaudžiasi mokyklos bendrabutyje, tačiau vaiko teisių apsaugos specialistai sprendžia ir dėl jų paėmimo.

„Laikinąją globą mes galime tęsti iki metų. Tikrai nebus taip, kad juos tėvams grąžinsime greitai. Turime įsitikinti, kad jie abu išsprendė alkoholio problemą“, – patikino J.Skrodenienė.

Pasak jos, Tauragės rajone yra 3 šeimynos, bet jos yra užpildytos. O Tauragės vaikų globos namai, kuriuose šiuo metu glaudžiasi apie 40 nepilnamečių, – renovuoti, juose – geros sąlygos. Paklausta, ar šioje daugiavaikėje šeimoje buvo kada užfiksuota smurto atvejų prieš vaikus, ji patikino, jog ne.

„Taip, tėvas su vaikais tarpusavyje konfliktuoja, mano, jog atžalos turi būti nuolankios, nenori ieškoti kompromiso, tuomet ir kyla tie ginčai. Tačiau smurto atvejų neužfiksuota. Vis dėlto, negaliu garantuoti, kad nebus to ateityje. Iš šios šeimos visi nepilnamečiai buvo paimti dukart. Abiejų paėmimų priežastis buvo ta pati – girtuoklystės. Mama užsikoduodavo ir viskas grįždavo į savas vėžes. Tačiau vaikų niekad neskubėdavome grąžinti – atskirai nuo tėvų jie išbūdavo mažiausiai du mėnesius“, – patikino J.Skrodenienė.

Gauna po 2000 eurų per mėnesį

Pasak jos, abu tėvai antradienį buvo iškviesti į skyrių. Jie gailisi dėl to, kas nutiko. Vedėja nelinkusi jų nurašyti, tikisi, kad padarys tinkamas išvadas, gydysis, nuspręs keisti savo gyvenimo būdą. O kaip patys vaikai atsiliepia apie retkarčiais vis į girtuoklystes palinkstančius tėvus?

„Įdomiausia yra tai, kad tarp šių tėvų ir jų atžalų yra gana artimi ryšiai. Štai Motinos dienos proga namų stalas būna nukrautas pačių vaikų mamai pagamintomis dovanėlėmis, daromos staigmenos. Mama stengiasi dėl savo mažylių. Kiek apsilankome, visada randame maisto, namuose – pakankamai švaru. Žinoma, pasitaiko koks vienas kitas labiau murzinas vaikas. Juk jų – labai daug.

Tačiau netvarkos, kai neįmanoma praeiti, niekad nebuvo. Šeima pati daržovių užsiaugina, gyvulių turi, tėvas kur papildomai padirba – bando kabintis į gyvenimą, negyvena tik iš pašalpų, bet koją kartais pakiša alkoholis“, – teigė J.Skrodenienė.

Šeimos gaunamų pašalpų bendra suma, anot Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos, kas mėnesį sudaro apie 2 000 eurų. Tačiau pinigai leidžiami su socialinio darbuotojo priežiūra. Tik labai mažą sumą grynaisiais vaikų mama gauna į rankas ir leidžia visiškai savo nuožiūra.

Šiuo metu Tauragės rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriuje dirba tik 4 socialiniai darbuotojai. Seniūnijose jų – dar koks 10. 6 socialinius darbuotojus turi Socialinių paslaugų centras. Resursų tinkamai prižiūrėti visas rizikingas rajono šeimas neužtenka. Juk jų – 212, o potencialių tokių šeimų – dar apie 300.

Negers penkerius metus – padovanos namą

Kai Skaudvilės seniūnijoje esančiame socialiniame būste gyvenančiai daugiavaikei šeimai pernai metų spalį gimė septynioliktas vaikas, į pagalbą suskubo ir seniūnas, ir Tauragės rajono savivaldybė.

Surasta lėšų suremontuoti kiaurą šeimos namų stogą, buvo sutvarkytas ir tualetas, įrengtas vonios kambarys. Iš anksto tam numatyta suma siekė apie 10 000 eurų. Tad ar ši girtuoklystė – ne spjūvis valdininkams į veidą?

„Šeima glaudžiasi tik antrajame namo, kuris – buvusi mokykla, aukšte, pirmajame niekas negyvena. Tauragės rajono meras netgi buvo jiems pažadėjęs, jeigu penkerius metus negers, padovanos tą visą namą. Lai tvarkosi, prižiūri. Meras ne kartą šioje šeimoje lankėsi, visa savivaldybės administracija yra geranoriškai nusiteikusi“, – patikino J.Skrodenienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento