Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

83-ejų senjoras apkaltino socialinę darbuotoją pavogus jo viso gyvenimo santaupas: baiminamasi visuomenės reakcijos

Žodis ne žvirblis, o pareiškimas policijai – ne raštelis kaimynui. Taip būtų galima apibūdinti situaciją, kuri susiklostė Kėdainių mieste. Vienas paslaugas į namus gaunantis garbaus amžiaus senjoras parašė pareiškimą policijai ir apkaltino socialinę darbuotoją pavogus viso jo gyvenimo santaupas. Tuo tarpu socialinius darbuotojus vienijančių organizacijų atstovai sako, kad tokiais kaltinimais viešai mėtytis ir skelbti, kol nėra tyrimo išvadų ar teismo verdikto – nevalia, mat žmonės, kuriems išties reikalinga pagalba, po paskleistų tokių kalbų gali bijoti kreiptis į socialines įstaigas.
Pensija
Pinigai. / Shutterstock nuotr.

Kreipėsi į policiją

Rugpjūčio 16 dieną į Kėdainių rajono policiją kreipėsi 83-ejų senjoras, kuris pranešė, kad Kėdainiuose, J.Basanavičiaus gatvėje, iš jo buto dingo 10 000 eurų, kuriuos esą galėjo pasisavinti socialinė darbuotoja. Senjoras patikslino, kad socialinė darbuotoja pavogė visas jo gyvenimo santaupas – 10 000 eurų.

Išklausę senjoro paaiškinimą pareigūnai priėmė pareiškimą ir pradėjo ikiteisminį tyrimą. Policijos pateikiamų įvykių suvestinėse paminėjus šį įvykį – žinia iš Kėdainių greitai apskriejo visą Lietuvą.

Policija / Žygimantas Gedvila/BNS nuotr.
Policija / Žygimantas Gedvila/BNS nuotr.

Žmonės piktinosi

Vieni piktinosi, kad socialinė darbuotoja galėjo pavogti pinigus, kiti piktinosi dėl senjoro veiksmų, esą šis galėjo bet ko prisigalvoti ir prirašyti pareiškime.

Kokia ta tiesa – paaiškės atlikus tyrimą. Tada ir bus aišku, ar socialinė darbuotoja yra vagilė, ar senjoras – melagis.

Didelis sujudimas kilo ir tarp pačių socialinių darbuotojų.

Socialinius darbuotojus vienijančių organizacijų atstovai sako, kad tokiais kaltinimais viešai mėtytis ir skelbti, kol nėra tyrimo išvadų ar teismo verdikto – nevalia, mat, kaip jau minėta, žmonės, kuriems išties reikalinga pagalba, po paskleistų tokių kalbų gali bijoti kreiptis į socialines įstaigas.

„Socialiniai darbuotojai paslaugas asmenims teikia su jo prašymu ir sutikimu. Paslaugų namuose teikimas yra ir reglamentuotas.

Socialiniam darbuotojui įgyti asmens pasitikėjimą užtrunka ne vieną mėnesį ar metus. Socialiniai darbuotojai nuolat susiduria ir su paslaugų gavėjais, kurie dėl garbaus amžiaus ar ligos dažnai kitaip supranta savo gyvenamąją aplinką“, – „Rinkos aikštei“ paaiškino Saulius Liekis, socialiniu darbuotoju dirbantis jau trečią dešimtmetį.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Saulius Liekis
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Saulius Liekis

Tokių kaltinimų sulaukia neretai

S.Liekis pažymėjo, kad tokių ir panašių kaltinimų socialiniai darbuotojai sulaukia gana dažnai, tačiau jie praktiškai beveik visada būna nepagrįsti, o pranešant tokias žinias be jokių įrodymų, griaunamas pasitikėjimas visais socialiniais darbuotojais.

Mūsų klientai dažnai mano, kad pas juos per užrakintas duris nuolat ateina kaimynas ir išneša daiktus. Tokių kaltinamų apie pavogtus daiktus, pinigus sulaukia ir socialiniai darbuotojai.

„Mūsų klientai dažnai mano, kad pas juos per užrakintas duris nuolat ateina kaimynas ir išneša daiktus.

Tokių kaltinamų apie pavogtus daiktus, pinigus sulaukia ir socialiniai darbuotojai. Tokios situacijos dažnai reikalauja kūrybiškumo socialiniame darbe. Dažnai tokie klientai pridaro nemažai darbo policijos pareigūnams. Skundus pareigūnams reikia tirti, aiškintis, eikvoti brangų laiką. Nors dažnai tokie skundai apie vagystes neturi jokio pagrindo, o antraštės menkina socialinio darbuotojo profesijos prestižą.

Mes, socialiniai darbuotojai, dedame daug pastangų viešindami savo darbo turinį ir esmę, kartais kai kurios antraštės padaro žalą, po kurių asmenys nepagrįstai baiminasi socialinių darbuotojų, tampa įtarūs, o paslaugų teikimas tampa sudėtingas“, – nuogąstavo Lietuvos socialinių darbuotojų asociacijos vieno iš skyriaus pirmininkas, kuris už savo indėlį į socialinį darbą buvo apdovanotas Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos „Gerumo žvaigžde“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai