Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 25

A.Anušauskas: pagrindinė partnerė pargabenant afganistaniečius – Lenkija

Krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko teigimu, pagrindinė partnerė pargabenant Lietuvos kariuomenei Afganistane talkinusius vietos gyventojus yra Lenkija, o dėl šalių bendradarbiavimo sutarė ir abiejų valstybių prezidentai.
Į Lietuvą parskraidinama dar viena grupė afganistaniečių
Į Lietuvą parskraidinama dar viena grupė afganistaniečių / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

„Lenkija yra pagrindinė talkininkė, dėl to yra sutarta pačiu aukščiausiu lygiu“, – trečiadienį spaudos konferencijoje sakė A.Anušauskas.

Anot jo, dėl šių operacijų valstybių prezidentai Gitanas Nausėda ir Andrzejus Duda sutarė antradienį Ukrainoje vykusiame Krymo platformos inauguraciniame susitikime.

KAM nuotr./Arvydas Anušauskas
KAM nuotr./Arvydas Anušauskas

Ministras taip pat pabrėžė, kad bendradarbiaujant aktyvų vaidmenį atliko ir Krašto apsaugos bei Užsienio reikalų ministerijos.

„Kita vertus, nepamirškime, kad mes niekada nežinojome, tiesą sakant, ir šią akimirką nežinome, ar mūsų numatyti logistiniai keliai, maršrutai evakuacijos, gali būti iki galo įgyvendinami“, – teigė ministras.

Dėl to, pasak jo, nepavykus įgyvendinti planų su Lenkija, Lietuva atsargoje turėjo „dar keletą susitarimų“ – su Danija, Švedija, Vokietija bei Ukraina.

Trečiadienį po vidurdienio Lietuvoje nusileidus jau antrajam lėktuvui su kariuomenei talkinusiais afganistaniečiais ir jų šeimomis, iš viso iš Afganistano jau pargabenta šimtas žmonių.

Dar 50 tikimasi kiek vėliau trečiadienį, o paskutinioji grupė ir šiuo metu Afganistane esanti dešimtis Lietuvos karių turėtų būti pargabenami ketvirtadienį.

„Oficialiai „Kabulo vienuoliktuko“ operacija bus pabaigta rytoj“, – teigė ministras.

Vyriausybė trečiadienį įpareigojo Krašto apsaugos ministeriją pasirūpinti atskraidintais afganistaniečiais, jų apgyvendinimu ir aprūpinimu.

Tam skirta 600 tūkst. eurų.

„Tai yra apgyvendinimo išlaidos, išlaikymas, nes kol kas tie žmonės turi būti dvi savaites karantine, juos reikia maitinti, aprūpinti, higienos ir visom kitom priemonėm“, – sakė ministras.

Vėliau, anot A.Anušausko, pasibaigus izoliacijos laikotarpiui ir Migracijos departamentui suteikus afganistaniečiams politinių pabėgėlių statusą, jie galės laisvai judėti, gyventi ir dirbti visoje Europos Sąjungoje.

Kiek valstybei kainavo buvusių pagalbininkų ir jų šeimų pargabenimas iš Afganistano, politikas neatskleidė.

„Aš manau, kad svarbiausia yra gelbėti gyvybes, o apskaičiuosime jau vėliau, kai buhalterines sąskaitas suvesime“, – teigė jis.

Visi į Lietuvą atvežami afganistaniečiai laikinai bus apgyvendinami Raseinių rajone. Bendras jų skaičius turėtų siekti apie 170.

Su Lietuvos kariuomene Afganistane darbo sutartis iš viso turėjo 115 vertėjų.

Praėjusią savaitę į Lietuvą iš Afganistano perkelti šeši šios šalies piliečiai: Europos Sąjungos atstovybėje Kabule vairuotoju dirbęs afganistanietis ir jo šeimos nariai.

Anksčiau skelbta, kad išgabenimo į Lietuvą laukia apie 100 Lietuvos kariams padėjusių vertėjų bei jų šeimų narių, bijančių, kad Talibanas gali mėginti su jais susidoroti.

Afganistano kontrolę rugpjūčio viduryje, išvykstant paskutiniams JAV kariams, perėmė Talibanas, užėmęs sostinę Kabulą. Nuo to laiko išvykti iš Afganistano tapo sudėtinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas