Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 10 19 /17:38

A. Anušauskas pakvietė Čekiją prisidėti prie rotacinio NATO oro gynybos modelio

Vilnius, spalio 19 d. (BNS). Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ketvirtadienį padėkojo Čekijos ambasadoriui Lietuvoje Alešui Opatai už jo šalies įsipareigojimą savo pajėgumais stiprinti NATO rytinių sienų gynybą ir atgrasymą bei pakvietė prisidėti prie rotacinio NATO oro gynybos modelio.
Lukas Balandis / BNS nuotr.
Arvydas Anušauskas

„Esame dėkingi už Čekijos indėlį į Lietuvos ir Baltijos šalių saugumą. Mes labai vertiname Čekijos karių dalyvavimą NATO priešakinių pajėgų kovinėje grupėje Lietuvoje ir NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse“, – Krašto apsaugos ministerijos pranešime sakė A. Anušauskas.

Pasak ministro, ypač vertinamas čekų sprendimas pernai nuo balandžio iki pat spalio vykdyti pratęstą ir sustipriną NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse.

A. Anušauskas taip pat pakvietė Čekiją prisidėti ir bendroms pratyboms siekiant praktiškai įgyvendinti rotacinį NATO oro gynybos modelį.

„Labai vertiname Čekijos į Lietuvą siunčiamus oro gynybos pajėgumus. Oro gynyba išlieka dideliu iššūkiu mūsų regione. Matome, kaip tai svarbu Rusijos kare prieš Ukrainą. Siekiame užtikrinti perėjimą nuo oro policijos prie oro gynybos, įskaitant oro gynybos sistemų dislokavimą“, – teigė A. Anušauskas.

Rotacinis oro gynybos modelis turėtų užtikrinti rotaciniu principu dislokuojamas sąjungininkų antžeminės oro gynybos sistemas, kartu stiprinant ir aviacijos pajėgumus. 

Pokalbio su ambasadoriumi metu ministras taip pat pakvietė Čekiją įvertinti galimybes bendradarbiauti kibernetinio saugumo srityje bei didinti paramą Ukrainai. 

Ketvirtadienį su A. Opata susitikęs užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pabrėžė, kad Čekija yra labai svarbi Lietuvos partnerė, Lietuvos ir Čekijos pozicijos daugeliu tarptautinės darbotvarkės klausimų išskirtinai artimos, dvišaliai santykiai puikūs, ir yra daug sričių, kuriose galima labai glaudžiai bendradarbiauti.

Per šį susitikimą aptartos užsienio ir saugumo politikos aktualijos, parama Ukrainai, dvišalis bendradarbiavimas bei jo perspektyvos, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas