Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 04 11

A.Anušauskas sukritikavo R.Šimašių dėl siaurinamų gatvių: karinis dalinys pravažiuotų ne visur

Savaitgalį feisbuke pasidalijęs įrašu, kad laikas Lietuvoje atsisakyti daugybės sovietinio paveldo, Remigijus Šimašius sulaukė ne tik pritarimo. Vienas iš jo paminėtų punktų apie esą sovietinę karių rikiuotę neliko nepastebėtas krašto apsaugos ministro Arvydo Anušausko, kuris, be to, pakomentavo ir galinčias kilti problemas dėl siaurinamų Vilniaus gatvių bei medžių jose.
Remigijus Šimašius ir Arvydas Anušauskas
Remigijus Šimašius ir Arvydas Anušauskas / 15min nuotr.

„Po šito orkų siautėjimo Ukrainoje mes Lietuvoje tikrai atsisakysime daug sovietų paveldo“, – sekmadienį feisbuke paskelbė Vilniaus meras.

Pateikė sąrašą

Paminėjęs, kad Žaliojo tilto, Petro Cvirkos skulptūros jau nukeltos, jis paminėjo dar visą krūvą dalykų, kurie esą yra „sovietų sukurtas ir Rusijos puoselėtas „paveldas“, kuris turi keliauti į šiukšlyną.

Tame sąraše atsidūrė:

  • sovietinė šeimos teisė, kuri nepripažįsta nei vienos, nei skirtingų lyčių partnerystės, o juo labiau vienos lyties santuokų;
  • sovietiniai visokie statybų techniniai reglamentai bei „higienos“ normos, kurie leido ir net skatino statyti Pašilaičius ar Perkūnkiemius, bet neleistų pastatyti, tarkim, Gedimino prospekto rajono;
  • sovietiniai planavimo principai, kuriems OK Justiniškės, bet netinka Rasų kvartalas;
  • sovietinė valstybės tarnyba, kurioje baudžiama už klaidą, o ne už iniciatyvumo ir rezultatų stoką, kurioje skatinamas procedūrizmas, o ne tikslingas efektyvumas, ir kurioje mokama tarsi tai būtų antraeilis darbas;
  • sovietinė karių rikiuotė, kur garbės kuopoje vien aukšti ir gražūs tvarkingai nuskusti vyrai, o ne normaliai gyvenimiškai atrodantys vyrai ir moterys.

„Ukraina tikrai laimės ir labai tikėtina, kad išmes visą šį sovietinį šlamštą į šiukšlių dėžę. O mes? Aš kviečiu nelaukti ir padaryti tai dabar!

Mano siūlymas – viską, kas turi šaknis sovietijoje ir ką Vakaruose sutinkame rečiau nei Rusijoje ar aplink ją, traktuoti kaip neturinčius pagrindo, mesti į šiukšlyną ir priimti už pagrindą taisykles iš Vakarų“, – rašė meras.

Sukritikavo krašto apsaugos ministras

Vis dėlto ne viskas šiame sąraše sulaukė visuotinio palaikymo.

Štai krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pasisakė apie mero paminėtą Garbės sargybos kuopą: „Meras R.Šimašius parašė, kad Garbės sargybos kuopos rikiuotę laiko „sovietine“, nes joje „tik gražūs, tvarkingi nuskusti vyrai, o ne normaliai gyvenimiškai atrodantys vyrai ir moterys“.

Jei meras prausiasi ir skutasi bei yra aukštas, tai jis irgi galėtų tarnauti Garbės sargybos kuopoje. Ir tokie reikalavimai yra taikomi beveik visose moderniose vakarų valstybėse ( Vokietija, JAV ir kt.), nes Garbės sargyba reprezentuoja ne tik kariuomenes, bet ir valstybes.

Bet tai kartu ir mūsų kariuomenės dalis, kuri yra pasiruošusi vykdyti jiems paskirtas kovines užduotys bet kuriuo metu. Pavyzdžiui, kovinio rengimo metu užsidėti dujokaukę ar plaukti pelke su stilinga šukuosena. Žmogui, nesusidūrusiam su kariuomene, šie reikalavimai gali atrodyti nelogiški.“

Tuo pačiu ministras sudėliojo dar kelis priekaištus merui R.Šimašiui ir visai Vilniaus miesto savivaldybei. Visų pirma – dėl siaurinamų sostinės gatvių.

„Tačiau dabar apie svarbiausia, ką norėjau parašyti – gatvių siaurinimą Vilniaus mieste. Jeigu reikėtų karinį dalinį su sunkiąja technika greitai perdislokuoti per Vilniaus miestą (tuo atveju, jei kitų kelių neliktų) – daug gatvių (kalbu ne apie Senamiestį) jau nebebūtų pravažiuojamos. Per daug susiaurintos.

Norint įsukti/ pasukti – tektų važiuoti per viduryje gatvių pasodintus medžius ir krūmus, išardyti dirbtines kliūtis. Sakysite, tai smulkmena? Nemanau“, – rašė A.Anušauskas.

Jeigu reikėtų karinį dalinį su sunkiąja technika greitai perdislokuoti per Vilniaus miestą (jei kitų kelių neliktų) – daug gatvių jau nebebūtų pravažiuojamos. Per daug susiaurintos.

Jis taip pat paminėjo ir vietų, kur galėtų leistis dideli sraigtasparniai, trūkumą Vilniuje. Esą miestas negalvoja apie kitų galimybių sudarymą. O jeigu galvoja – esą apie tai ministras negirdėjo.

„Taigi, ar skusimės ar barzdas auginsim, tai dar nereiškia sovietizmo. Dirbkim savo darbus. Pageidautina – gerai“, – ironijos nepagailėjo ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas