Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 04 /13:45

Prezidento sprendimą įvertino partijų lyderės: į nuomonę atsižvelgs

Prezidentui atmetus kandidatūrą į susisiekimo ministrus, Laisvės partija teiks kitą pretendentą, sako partijos lyderė Aušrinė Armonaitė. Šalies vadovo išsakytų argumentų, kodėl į šias pareigas netiko partijos deleguotas Kasparas Adomaitis, ji nekomentuoja. Seimo pirmininkė, Liberalų sąjūdžio lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad taip ir tikėjosi, jog prezidentas partijos pasiūlytus pretendentus į ministrus įvertins palankiai. Pastabų dėl Vyriausybės formavimo proceso ji neturi.

A.Armonaitė, kalbėdama su 15min, teigė, jog prezidento palaikymas svarbus siekiant sklandaus darbo.

„Kasparo Adomaičio kandidatūra turėjo ir turi palaikymą tiek Laisvės partijoje, tiek koalicijoje, tiek premjerės Ingridos Šimonytės. Jis kalbėjo apie reikalingus, prasmingus prioritetus – žaliąjį prioritetą susisiekime, naująsias technologijas, atvirus duomenis. Tačiau, kad sklandus darbas būtų, iš tiesų reikia visų palaikymo dėl to, jei prezidentas išsakė savo nuomonę, mes į ją atsižvelgsime ir netrukus pateiksime kitą kandidatūrą“, – nurodė ji.

Prezidentas Gitanas Nausėda sakė pasigedęs K.Adomaičio vizijos ir gero išmanymo susisiekimo srityje. Ar šie argumentai svarūs ir pagrįsti, A.Armonaitė nenorėjo komentuoti.

„Aš nekomentuosiu“, – sakė ji.

VIDEO: Gitanas Nausėda atmetė susisiekimo ir žemės ūkio ministrų kandidatūras

Jau po susitikimo su premjere Ingrida Šimonyte prezidentas minėjo žinantis, kokia galėtų būti kita Laisvės partijos deleguota kandidatūra į susiekimo ministrus.

„Žinau galimą Laisvės partijos kandidatūrą, ją dar turėtų patvirtinti partijos valdymo organai. Bet jeigu ta kandidatūra bus pateikta man, pakankamai gerai pažinodamas šį asmenį, manau, kad tai tikrai galėtų būti geras kandidatas susisiekimo ministro portfeliui paimti“, – kalbėjo G.Nausėda, bet kas tas kandidatas, nenurodė.

Su pavarde neskubėjo ir A.Armonaitė.

„Yra dar ką mums reikia susiderinti. Yra žmogus, kuri sprendimą priėmė pats, reikia, kad jis asmeninius dalykus susidėliotų <...>. Kitas dalykas – partijoje taip pat aptarsime šią situaciją. Taip kad šiandien dieną pasiliekame tam“, – paaiškino ji, o Seime žurnalistams nurodė, kad tai – nepartinis asmuo.

Bendrai vertindama Vyriausybės formavimo procesą, Laisvės partijos lyderė džiaugėsi, kad jis pajudėjo į priekį.

Džiaugiuosi, kad yra aiškumas.

„Džiaugiuosi, kad yra aiškumas, nes žmonėms reikia sprendimų“, – teigė ji.

Laisvės partijos pirmininkė A.Armonaitė turėtų užimti ekonomikos ir inovacijų ministro pareigas. Pastabų dėl jos kandidatūros šalies vadovas neišsakė.

K.Adomaitis: negavau prezidento pasitikėjimo

Prezidento sprendimą išgirdęs K.Adomaitis teigė, kad jo pasitikėjimas – svarbus veiksnys.

„Man labai buvo svarbus partijos, partijos pirmininkės pasitikėjimas, galų gale Ingridos Šimonytės palaikymas. Bet norint dirbt ministru, reikia trijų žmonių pasitikėjimo, ir prezidento pasitikėjimo aš negavau“, – 15min komentavo jis.

Paklaustas, kokie šalies vadovo išsakyti argumentai, kodėl jis nėra tinkamas užimti susisiekimo ministro pareigų, K.Adomaitis išvardijo, apie ką kalbėjo su prezidentu, ir vylėsi, kad šių darbų būsimasis ministras imsis.

Tikiuosi, kad šita vizija, jos pagrindiniai principai išliks, kad ir kas būtų ministru.

„Aš prezidentui pristačiau tris pagrindinius dalykus, kuriuos norėčiau pakeisti, tai yra: posūkis į žaliąjį kursą, transporto taršos valdymas, darnaus judumo akcentavimas – žmonių judumo ir įvairių rūšių transporto suderinimas, atvirumas ir skaidrumas visuose procesuose. Tikiuosi, kad šita vizija, jos pagrindiniai principai išliks, kad ir kas būtų ministru“, – dėstė K.Adomaitis.

Pastabų dėl Vyriausybės formavimo proceso, jo viešumo politikas neturėjo: „Procesas yra toks, koks yra, įvertinimai išsakyti.“

V.Čmilytė-Nielsen: to ir tikėjomės

Liberalų sąjūdžio į ministrus deleguoti Simonas Gentvilas (į aplinkos apsaugos ministrus) ir Simonas Kairys (į kultūros ministrus) prezidentui tiko. Partijos lyderė, Seimo pirmininkė V.Čmilytė-Nielsen tuo pasidžiaugė.

„Džiaugiuosi, kad jie patvirtinti, to ir tikėjomės. O pats procesas reikia sakyti, kad užtruko panašiai kaip ir prieš tai buvusiose situacijose. Procesą vertinu normaliai“, – 15min teigė ji.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Viktorija Čmilytė-Nielsen
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Viktorija Čmilytė-Nielsen

Tai, kad šalies vadovas du kandidatus atmetė, Seimo pirmininkė įvertino kaip iššūkį, nes koalicijai reikės ieškoti kitų pretendentų.

„Yra šioks toks iššūkis, kadangi laiko turime nelabai daug – čia daugiau kalbu apie koaliciją, ir reikia ieškoti kitų sprendimų“, – komentavo V.Čmilytė-Nielsen.

G.Nausėdos pasirinktas kandidatų atrankos formatas jai abejonių nesukėlė: „Kiekvienas prezidentas pasirenka savo susitikimų su kandidatais į ministrus taktiką, formatus, tai prezidentas pasirinko savo.“

Dekretą dėl Vyriausybės patvirtinimo šalies vadovas žada pasirašyti vėliausiai antradienį ryte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas