Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
06 01 /14:03

A.Armonaitė pasiruošusi vesti partijos sąrašą į Seimo rinkimus: „Nebūsime Lietuvos gėda“

„Laisviečių“ pirmininkė Aušrinė Armonaitė sako esanti pasiruošusi vesti partijos sąrašą į Seimo rinkimus.
Aušrinė Armonaitė
Laisvės partijos suvažiavimas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Noriu prisiimti tą atsakomybę vesti sąrašą“, – žurnalistams Vilniuje prieš partijos suvažiavimą sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė.

„Kai esi partijos pirmininkas, nereikia slėptis Europos Parlamente ar Europos Komisijoje. Jei jau tu prisiėmei šitą atsakomybė, ją iki galo reikia vesti“, – pridūrė „laisviečių“ lyderė.

Laisvės partija kandidatų sąrašą į Seimą planuoja paskelbi iki liepos pabaigos.

„Liepos pačioje pradžioje turėsime dvi savaites atvirai simpatikų registracijai. Tada ta simpatikų registracija užsidarys ir turėsime maždaug dvi savaites visam registravimui“, – žurnalistams sakė partijos vicepirmininkas Vytautas Mitalas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Laisvės partijos suvažiavimas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Laisvės partijos suvažiavimas

„Jau dabar turime gana didelį sąrašą, kuris pildosi, jame yra mokslo daktarų, politikoje anksčiau dalyvavusių ir dalyvaujančių žmonių, Laisvės partijos lyderių“, – pridūrė jis.

Parlamentaras pabrėžė, kad yra svarbu, jog „aktyvūs žmonės ir partijų pirmininkai nesislėptų ir vestų sąrašą Seimo rinkimuose“.

„(Svarbu – BNS), kad neatsitiktų taip, kaip atsitinka su Tėvynės sąjunga ar socialdemokratais, kur partijų pirmininkai nežinia kur bus“, – kalbėjo V.Mitalas.

Opozicinių socialdemokratų lyderė Vilija Blinkevičiūtė kol kas neatskleidžia, ar ves partijos sąrašą ir dalyvaus rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose. Ji sprendimą paviešinti žada per partijos suvažiavimą.

Tuo metu valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis Gabrielius Landsbergis šią savaitę pareiškė nematantis galimybės vesti konservatorių sąrašo. Pasak jo, tam tinkamiausias žmogus būtų premjerė Ingrida Šimonytė.

Seimo rinkimai vyks spalio 13-ąją.

2019 metais „laisviečiai“ iškovojo 11 mandatų, šiuo metu frakciją Seime sudaro 10 atstovų.

„Kova nebaigta“

Laisvės partija suvažiavime taip pat mini partijos įkūrimo penkmetį.

Renginyje susirinkusiems partiečiams A. Armonaitė teigė, kad jos vadovaujama politinė jėga turi būti ir Europos Parlamente (EP), ir Seime, nes „yra darbų, kurių niekas kitas už mus nepadarys“.

„Mes nepaisydami nieko kovojome už žmogaus teisių darbotvarkę, neleidome užsimiršti niekam – nei draugams, nei priešininkams. Kovėmės dėl racionalaus požiūrio į mokesčius, bandėme įnešti sveiko proto į karingus partnerių naratyvus dėl Lietuvos gynybos“, – suvažiavime šeštadienį sakė partijos vadovė.

Ji teigė, kad šioje srityje pavyko pasiekti reikšmingų pergalių.

„Vietoje karo grėsmės skatinimo ėmėmės konkrečių darbų ir padėjome pagrindus gynybos pramonei. Suformavome tokį krašto apsaugos stiprinimo paketą, kuris mažiausiai apmokestintų gyventojus ir kartu netaptų nepakeliama našta verslui“, – teigė A. Armonaitė.

„Nepraleidome beprotiškai sumodeliuoto nekilnojamojo turto mokesčio pirmam būstui. Ir visada be kompromisų stovėjome žmogaus teisių pusėje“, – pridūrė ji.

Vis tik ekonomikos ir inovacijų ministrė pabrėžė, jog „kova nebaigta“.

„Mes turime būti ir Europos Parlamente, ir Lietuvos Seime, nes yra darbų, kurių niekas kitas už mus nepadarys. Nes kitiems jie nėra ir nebus prioritetas. Nes kovoti už tai nepopuliaru, – sakė politikė. – Mes nedarysime kompromisų su sąžine. Nei tokių, kaip mūsų koalicijos partneriai, nei tokių, kaip dabartiniai reitingų lyderiai.“

„Nebūsime Lietuvos gėda“

A.Armonaitė taip pat ragino žmones būti aktyvius ir ateiti balsuoti EP rinkimuose. Pasak jos, tiek šie, tiek vėliau rudenį vyksiantys Seimo rinkimai partijai yra „lūžio momentas“.

Rinkimai į EP vyks birželio 9 dieną. Partijos sąrašą veda buvęs Konstitucinio Teismo pirmininkas Dainius Žalimas. Jis taip pat siekė prezidento posto, tačiau liko šeštas iš aštuonių kandidatų.

„Mes labai aiškiai žinome, kas esame ir kuo tikrai nebūsime. Nebūsime Lietuvos gėda, dėl kurios balsavimų ir vertybinių paklydimų tektų ne tik raudonuoti, bet ir patekti į juoduosius ES scenarijus. Nebūsime iš Lietuvos išvežti pailsėti politikai, kurie ten palydi vakarop besileidžiančią saulę“, – kalbėjo „laisviečių“ pirmininkė.

„Mūsų pradėtas darbas turi būti tęsiamas. Nes būtent dabar, po šitų ketverių metų sunkiausių išbandymų, atėjo lūžio momentas, kai sprendžiasi ir Europos, ir mūsų šalies likimas“, – pridūrė ji.

A.Armonaitė pabrėžė, kad Europoje stiprėja radikalios jėgos, todėl reikia sutelkti joms atsvarą.

„Šie judėjimai grįžta sustiprėję, radę naujus pavadinimus, pavardes ir formas. Ir kas labiausiai liūdina, grįžta slapta palaikomi ciniškų tradicinių, neva tai vakarietiškų partijų politikų. Kodėl? Nes tie politikai nenori dirbti svarbiose pareigose, jie kratosi atsakingų postų ir būsimų sunkių darbų“, – sakė politikė.

Kalbėdama apie nacionalinę politiką, ji taip pat netiesiogiai kritikavo socialdemokratus, 2020 metų Seimo rinkimų programoje įsipareigojusius priimti vienos lyties asmenų partnerystę įteisinantį įstatymą, tačiau vangiai palaikančius Laisvės partijos siūlymus.

„Tie politikai, kurių programose prirašyta daug gražių žodžių apie žmogaus teises, Seime mums ciniškai ir visai atvirai atkirto: tai mums bus svarbu tada, jei ar kai būsime valdžioje. Aš netikiu, kad jiems tai bus svarbu kada nors. Nes arba tau tai yra svarbu dabar, arba nėra. Visai kitais atvejais tu tiesiog tuščiai kartoji svetimus žodžius, kurie tau asmeniškai nieko nereiškia“, – kalbėjo „laisviečių“ vadovė.

Laisvės partija nuo kadencijos pradžios mėgino parlamente priimti įstatymą dėl partnerystės įteisinimo ir tarp skirtingų lyčių, ir tarp tos pačios lyties asmenų. Pernai gegužę Seimas po svarstymo kelių balsų persvara yra pritaręs Civilinės sąjungos įstatymo projektui, tačiau teikti projekto priėmimui nedrįstama, nes jam priimti gali pritrūkti balsų.

Lietuvoje partnerystė šiuo metu nėra įteisinta nei vyro ir moters, nei vienos lyties poroms. Ankstesni bandymai tą padaryti parlamente buvo nesėkmingi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas