Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 06

A.Armonaitė toliau kimba į atlapus I.Šimonytei: Vyriausybė neįsipareigojo apmokestinti pirmojo būsto

Siūlomam naujam nekilnojamojo turto apmokestinimui nepritarianti Laisvės partijos lyderė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė mano, kad Vyriausybė programoje įsipareigojo nesiimti jokių mokestinių pakeitimų nesusitarus dėl viešųjų įsipareigojimų masto. Anot jos, ministrų kabineto programos dalis apie kuklius turto mokesčius, kuriems žadėtas skirti prioritetas, tikrai nenumato jokio įpareigojimo imtis vieno ar kito konkretaus modelio ir tuo labiau nereiškia pirmo būsto apmokestinimo nekilnojamojo turto mokesčiu.
Aušrinė Armonaitė ir Ingrida Šimonytė
Aušrinė Armonaitė ir Ingrida Šimonytė / 15min montažas

Pirmadienį feisbuke A.Armonaitė toliau plėtojo nepritarimo naujam nekilnojamojo turto mokesčiui temą.

Įraše ji aiškino, kad Laisvės partija savo rinkėjams įsipareigojo nekelti mokesčių, mažinti darbo apmokestinimą, neapmokestinti reinvestuojamo pelno.

Esą mokesčių kėlimą pateisino ir siūlė klimato kaitos srityje.

„Dėl to palaikėme akcizų taršiam kurui reikšmingą kėlimą (biudžetą papildys 70–80 mln. EUR, o įvertinus CO2 dedamosios poveikį suma gali dvigubėti) ir patys pasiūlėme mokestį, kuris skatins plastiko perdirbimą (į biudžetą papildomai surinks apie 20 mln. EUR)“, – nurodė Laisvės partijos pirmininkė.

Kas įrašyta Vyriausybės programoje?

O Vyriausybė, anot A.Armonaitės, savo programoje įsipareigojo nesiimti jokių mokestinių pakeitimų nesusitarus dėl viešųjų įsipareigojimų masto (jos akimis, jų du – švietimo ir gynybos).

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vyriausybės valanda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Vyriausybės valanda

„Priduriu, kad pačiame švietimo valdyme – etatiniame mokytojų darbo apmokėjime už „snaigių karpymą“ ir „klasės krepšelio“ finansavimo modelyje dar guli kokie 100 mln. EUR. Vyriausybė taip pat įsipareigojo vengti neišdiskutuotų mokesčių pakeitimų, detaliai vertinti mokestines lengvatas.

Na, o tikriausiai esminis čia yra 218.4 LRV programos punktas, kuriame nurodoma į reinvestuojamo pelno neapmokestinimą bei dėmesį turto ir aplinkosaugos mokesčiams“, – komentavo politikė.

A.Armonaitės teigimu, šis punktas gali reikšti gana daug.

Pavyzdžiui, 18 nekilnojamojo turto mokesčio lengvatų panaikinimą ir tokiu būdu nekilnojamojo turto mokesčio dalies didėjimą biudžeto pajamų struktūroje.

„Jis gali reikšti kitokius turto (assets) apmokestinimo pokyčius. Bet jis tikrai nenumato jokio įpareigojimo imtis vieno ar kito konkretaus modelio ir tuo labiau nereiškia pirmo būsto apmokestinimo nekilnojamojo turto mokesčiu. Faktai“, – feisbuke rašė ekonomikos ir inovacijų ministrė.

„Reikia ir mokytis mąstyti“

Į A.Armonaitės įrašą sureagavo ir premjerės Ingridos Šimonytės patarėjas sistemų analizės klausimais ekonomistas Raimondas Kuodis.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Raimondas Kuodis
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Raimondas Kuodis

Jis feisbuke ironizavo, kad „mokomės skaityti“, bet reikia mokytis ir mąstyti.

„Nekelti, mažinti, neapmokestinti“. Milijardai. Nesvarbu kas – karai, marai, viešųjų paslaugų griūtys… O tai jau beprotiška (vienpusrutulinė) dogmatika.

Ir kompensuoti kokiu 100-u mln. €? 100 mln. tėra 0.14% BVP. Iš esmės nėra apie ką kalbėt. Ašaros“, – komentuodas A.Armonaitės mintis rašė R.Kuodis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas