Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 30

A.Armonaitės pasiūlymai atsisakant galimybių paso: tai neturi reikšti papildomų ribojimų

Penktadienį premjerė Ingrida Šimonytė pranešė, kad trečiadienį Vyriausybė spręs, ar atsisakyti galimybių paso taikymo. Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė sekmadienį feisbuke pasidalijo keturiais punktais, kuriuos siūlo Sveikatos apsaugos ministerijai, Vyriausybei ir visiems dalyvaujantiems sprendimų priėmime dėl galimybių paso.
Aušrinė Armonaitė
Aušrinė Armonaitė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

A.Armonaitė teigia, kad koronaviruso omikron atmainos akivaizdoje vis daugiau atsakomybės gula ant pačių žmonių pečių.

„Kadangi viešumoje jau skamba planai omikrono kontekste atsisakyti galimybių paso, noriu plačiau aptarti jo reikšmę pandemijos valdymui ir tai, kaip matau artimiausius sprendimus“, – rašo ministrė.

A.Armonaitė siūlo padėkoti galimybių pasui ir pradėti ruoštis jo išjungimui bei kitam pandemijos valdymo etapui.

Ji išskyrė keturis žingsnius:

1. GP atsisakymas neturi reikšti ir atvesti į papildomą ūkinių veiklų ribojimą, darbo laiko ribojimą, renginių ribojimą ar karantiną bet kokia apimtimi.

2. GP atsisakymas neturi reikšti papildomos ar kitokios naštos prekybininkams, maitinimo įstaigoms, kitiems paslaugų teikėjams, šiuo metu tikrinantiems GP. Tai reiškia, kad jeigu atsisakome GP – nebenustatinėkime kvadratūros ribojimų, neįvedinėkime papildomų kitokių patikrinimų prie įėjimų.

3. GP atsisakyti reikia ne etapais, ne sektoriais, ne po žingsnį, o iškart. Ir taip, tai reiškia daugiau atsakomybės patiems žmonėms.

4. Visa Europa šiuo metu svarsto laisvinti pandeminius kelionių reikalavimus, todėl laikas peržiūrėti ir atvykimo į Lietuvą sąlygas. Turime lanksčiau nustatyti saugias sąlygas asmenims atvykti, be painių išimčių ir biurokratinių procedūrų.

Premjerė Ingrida Šimonytė penktadienį pranešė, kad kitą trečiadienį Vyriausybės posėdyje bus priimtas sprendimas dėl galimybių paso naudojimo sustabdymo.

Verslas tokį sprendimą vadina ilgai lauktu.

Duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius teigia, kad omikron pandemijos banga, nors kasdien fiksuojami nauji susirgimų rekordai, nesukėlė streso sveikatos apsaugos sistemai, nes nuo rimtesnių susirgimų saugo vakcinos. Mokslininko manymu, laikas keisti galimybių paso naudojimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas