Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 18 /16:55

A.Astrauskaitė įtariama kursčiusi karinį perversmą, smurtinį teisėtos valdžios nuvertimą

Dėl mitingo organizatorės išsakytų raginimų pažeisti valstybės suverenitetą – ikiteisminis tyrimas, pirmadienio popietę praneša Lietuvos Respublikos prokuratūra. Šeštadienį mitingo metu pedagogė kreipėsi į „Lietuvos kariuomenės sąžiningą generolą“ su siūlymu versti valdžią: „Jei jie neklauso tautos, darykite karinį perversmą ir imkite į savo rankas tėvynę Lietuvą!“
Astra Genovaitė Astrauskaitė
Astra Genovaitė Astrauskaitė / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Šiandien pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl buvusios Centro partijos-tautininkų kandidatės į 2020 m. Lietuvos Respublikos Seimą Astros Genovaitės Astrauskaitės išsakytų teiginių š. m. spalio 16 d. vykusiame mitinge.

Protesto mitingą organizavusi A.G.Astrauskaitė prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės pastato, įtariama, viešai ragino organizuoti karinį perversmą ir smurtu nuversti teisėtai išrinktą valdžią.

„Jeigu neatsiimsim taikiai, reikės naudoti jėgą. Taip pasakė parlamento gynėjas, dalyvavęs kovose su svetimais, su komunistinės Rusijos armija kai buvo užėmusi. Jeigu jūs nebijot mūsų, taikių žmonių, gal jūs atsipeikėsit, kai pamatysit ginklą? Labai prašau dar kartą Lietuvos kariuomenės sąžiningo generolo – jeigu jie neklauso tautos, darykite karinį perversmą ir imkite į savo rankas tėvynę Lietuvą! Pereinamajam laikotarpiui, kol tautos tribunolas išdavikus nubaus. Vėliau jau žinosim, kaip mums tvarkytis savo namuose, savo tėvynėje, Lietuvoje“, - per megafoną viešai kalbėjo mitingą organizavusi A.G.Astrauskaitė.

Jeigu jūs nebijot mūsų, taikių žmonių, gal jūs atsipeikėsit, kai pamatysit ginklą?

Ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl viešų raginimų pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą (pagal Baudžiamojo kodekso 122 str.). Baudžiamajame kodekse numatyta, kad tas, kas viešai ragino smurtu pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą – pakeisti jos konstitucinę santvarką, nuversti teisėtą valdžią, kėsintis į jos nepriklausomybę arba pažeisti teritorijos vientisumą, šiems tikslams kurti ginkluotas grupes arba daryti kitus šiame skyriuje numatytus nusikaltimus, kuriais kėsinamasi į Lietuvos valstybę, baudžiamas laisvės atėmimu iki penkerių metų.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Vilniaus AVPK policijos pareigūnai, jį organizuoja ir kontroliuoja Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

15min primena, kad būtent A.G.Astrauskaitės iniciatyva rugpjūčio 10-osios ryte prie Seimo buvo surengtas garsusis protestas dėl planuojamų ribojimų nepersirgusiems COVID-19 ir nepasiskiepijusiems, kuris vakare peraugo į riaušes – į pareigūnus mėtyti buteliai, akmenys, leistos signalinės raketos, prieš protestuotojus panaudotos ašarinės dujos. Dėl riaušių kurstymo atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Pastarajame, spalio 16 d. vykusiame mitinge A.G.Astrauskaitė žadėjo prakeikti politikus, jei lieps darbuotojams mokėti už testus. Protesto akcija praėjusį šeštadienį prasidėjo Katedros aikštėje Vilniuje, kur susirinkę žmonės laikė plakatus su užrašais „Stop med. fašizmui“, „Ne susipriešinę, o vieningi Tėvynę mylime“, „Stop crime against humanity“ (liet. „Stabdykime nusikaltimus žmoniškumui“), „Atimate pajamas iš nesiskiepijusių darbuotojų“ ir panašiais.

Žurnalistams A.Astrauskaitė aiškino, kad šiuo metu galiojančios pandemijos valdymo priemonės priešina ir skaldo žmones, atima laisvę pasirinkti.

Mitinguotojai buvo nužygiavę iki Seimo rūmų, o vėliau grįžo prie Vyriausybės rūmų, kur protesto akcija dar buvo tęsiama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai