Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 20 /14:47

A.Bilotaitė: po A.Lukašenkos nurodymo migrantų prie sienos gali padaugėti

Nors pastaruoju metu pasitaikė net kelios paros, kai pasienyje dirbantiems Lietuvos pareigūnams neteko apgręžti nė vieno neteisėtai sieną iš Baltarusijos bandančio kirsti migranto, tačiau atsipalaiduoti negalima, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė. Anot jos, neseniai Baltarusijos autoritarinis vadovas Aliaksandras Lukašenka nurodė „išvalyti“ Minską ir Brūzgų apgyvendinimo vietas nuo migrantų, todėl, tikėtina, juos gali būti bandoma gausiau stumti ir į kaimynines valstybes.

Per šventes atsipalaiduoti negalės

„Nors pastaruoju metu mes matome kelias paras, kai nefiksavome nė vieno neteisėto migranto (...) deja, situacija yra tokia, kad mes negalime atsipalaiduoti“, – pirmadienį spaudos konferencijoje teigė A.Bilotaitė.

Anot jos, nerimą kelia ir tai, kad Lenkijos pasienyje fiksuojami atvejai, kai migrantų grupės iš Baltarusijos bando patekti smurtiniu būdu, jos būna treniruotos elgtis taktiškai.

„Tai yra tikrai gerai patreniruoti neteisėti migrantai, tą daro Baltarusijos pareigūnai ir tos akcijos yra Baltarusijos organizuojamos“, – sakė ji.

„Tai mus įpareigoja būti budriems. Artėja šventinis laikotarpis ir akivaizdu, kad mes ir mūsų tarnybos tikrai negalime atsipalaiduoti“, – pabrėžė ministrė.

Sandėlių „valymas“

Neprarasti budrumo įpareigoja ir tai, kad A.Lukašenka nurodė „išvalyti“ logistikos sandėlius Brūzguose, kuriuose laikinai buvo apgyvendinti keli šimtai migrantų, bei Minską. Skaičiuojama, kad Brūzguose dar yra likę apie 600 migrantų, tarp jų yra nemažai moterų ir vaikų.

„Tai yra aiškus signalus, kad artimiausiu metu bus vienokių ar kitokių bandymų neteisėtus migrantus įstumti į Lietuvą, Lenkiją ar Latviją“, – tvirtino A.Bilotaitė.

Ji taip pat patvirtino, kad šiuo metu stebimas išaugęs bandymų patekti į Latviją skaičius, ir teigė, kad tai galėtų būti Baltarusijos režimo bandymas testuoti pareigūnų pajėgumus.

„Testuoja mūsų pareigūnų darbą ir čia gali būti vienas iš tokių bandymų pasižiūrėti, kaip tie procesai vyksta. Kas toliau yra Baltarusijos diktatoriaus galvoje, mes negalime žinoti niekas (...) Kaip žinome, jis yra nenuspėjamas ir neprognozuojamas“, – teigė A.Bilotaitė.

Ji nesiryžo ir prognozuoti, kiek migrantų šiuo metu galėtų dar būti Baltarusijoje. Skirtingais duomenimis, jų skaičius gali svyruoti nuo trijų iki keturių tūkstančių.

Sulaikyti migrantus gabenę lietuviai

Ministrė taip pat pažymėjo, kad neseniai pirmą kartą buvo sulaikyti Lietuvos piliečiai, kurie gabeno neteisėtai sieną kirtusius migrantus.

„Tie asmenys yra siejami su organizuoto nusikalstamumo pasauliu. Tai irgi yra tam tikras požymis, kad mūsų nusikalstamas pasaulis taip pat įsitraukia į šitas schemas“, – pažymėjo A.Bilotaitė.

Anot jos, Generalinė prokuratūra jau yra iš viso pradėjusi 32 ikiteisminius tyrimus, juose yra 67 įtariamieji, o 38 asmenys buvo nuteisti.

Spaudos konferencijoje ministrė, be kita ko, paneigė socialiniuose tinkluose pasirodžiusią informaciją, esą Irako pareigūnai susitarė, kad žmonės, esantys prie Lietuvos sienos, bus gabenami į Vilnių ir ten apgyvendinti.

„Tai yra melagiena ir yra netiesa“, – pabrėžė ji.

Buvo tik laiko klausimas

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Lančinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kęstutis Lančinskas

Vidaus reikalų viceministro Kęstučio Lančinsko teigimu, Lietuvos organizuotų nusikalstamų grupuočių įsitraukimo į migrantų gabenimą buvo tikimasi jau kurį laiką.

„Kadangi tai yra nelegalus biznis ir pelningas biznis, tai buvo laiko klausimas, kada Lietuvos nelegalaus pasaulio atstovai įsitrauks į šitą nelegalią veiklą“, – spaudos konferencijoje kalbėjo jis.

Pirmuosius į gabenimą įsijungusius nusikaltėlius, anot jo, pavyko sulaikyti remiantis kriminalinės žvalgybos veiksmais.

Viceministras sakė kol kas negalintis kalbėti apie ikiteisminio tyrimo rezultatus, tačiau atskleidė, kad sulaikytieji bandė gabenti neteisėtai sieną kirtusius migrantus.

„Jie bandė pervežti nelegalius migrantus iš Lietuvos į kitą Europos šalį (...), yra kalbama apie aštuonis asmenis, kuriuos buvo bandyta pervežti“, – teigė K.Lančinskas.

Kalėdos – eilinė darbo diena

Spaudos konferencijoje taip pat kalbėjęs Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vado pavaduotojas Vidas Mačaitis pabrėžė, kad, nepaisant švenčių, pasienis ir toliau bus saugomas sustiprintu režimu.

„Kalėdos mums yra eilinė darbo diena“, – tvirtino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidas Mačaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vidas Mačaitis

Pareigūnas taip pat teigė, kad iš to, jog bandymų patekti į Lietuvą gerokai apmažėjo, galima spręsti, kad Baltarusijos pareigūnai jaučiasi negalintys įveikti lietuvių pasieniečių ir jiems talkinančių kitų tarnybų.

„Tai rodo, kad mūsų pareigūnai yra labiau paruošti, labiau motyvuoti ir geriau saugo valstybės sieną“, – tvirtino V.Mačaitis.

Nors šiuo metu fiksuojama daugiau bandymų patekti į Latviją, tačiau Lietuvos pareigūnai neatsipalaiduoja ir ruošiasi visiems galimiems iššūkiams, o tikėtinų scenarijų nesiryžta prognozuoti, tvirtino jis.

VSAT vado pavaduotojas taip pat pažymėjo, kad beveik pusė visos sienos su Baltarusija jau stebima stebėjimo sistemomis, 133 kilometrus jos dengia koncertinos užtvara, o naujosios keturių metrų aukščio tvoros pastatyta apie aštuoni kilometrai.

Dar maždaug 80 kilometrų sienos dengia maždaug prieš dešimtmetį pradėta statyti tvora.

Per praėjusią parą, nuo sekmadienio vidurnakčio iki pirmadienio, pasieniečiai draudžiamose vietose iš Baltarusijos į Lietuvą neleido patekti 33 migrantams.

Praėjusį šeštadienį VSAT pareigūnai neįleido 13 tokių užsieniečių, penktadienį – keturių. Nuo antradienio iki ketvirtadienio iš Baltarusijos neteisėtai sieną bandžiusių kirsti migrantų nebuvo, pirmadienį pasieniečiai apgręžė 9 asmenis.

Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė lankosi Kapčiamiestyje
Pauliaus Peleckio / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė lankosi Kapčiamiestyje

VSAT duomenimis, Latvijoje praėjusią savaitę padaugėjo bandymų sieną kirsti iš Baltarusijos. Iki tol per parą Latvijos pasieniečiai iš Baltarusijos neįleisdavo maždaug 20–30 neteisėtų migrantų. Sekmadienį pasieniečiai apgręžė 45 užsieniečius, šeštadienį – 70, penktadienį – 52, ketvirtadienį – 60, trečiadienį – 69, antradienį – 83, pirmadienį – 56.

Nuo rugpjūčio pradžios, kai pasieniečiai įgijo teisę neįsileisti draudžiamose vietose iš Baltarusijos einančių užsieniečių, jų į Lietuvą nepateko per 8 tūkst., tačiau kai kuriais atvejais tai gali būti pakartotinai sieną kirsti bandę tie patys žmonės.

Į Lietuvą šiemet pateko daugiau nei 4,2 tūkst. migrantų. Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas