Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 08 11

A.Bilotaitė: už riaušes atsakomybę turės prisiimti organizatoriai, bausmė – iki 6 m. nelaisvės

Prie Seimo antradienio vakarą ir naktį į trečiadienį skraidė akmenys, dužo automobilių stiklai, buvo sužeisti pareigūnai. Spaudos konferencijoje trečiadienį perpiet vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, kad dalis žmonių antradienį buvo suklaidinti, nes jie atvyko išsakyti savo poziciją dėl valdžios sprendimų, kas neginčijama. Tačiau tai, kas įvyko vėliau, nepateisinama, už tai teks atsakyti.

Kiek anksčiau Viešojo saugumo tarnybos (VST) vadas Ričardas Pocius 15min sakė, kad antradienį per prie Seimo kilusias riaušes sprogimais ir akmenimis sužaloti keturi pareigūnai, vienas jų lengvai, vienas patyrė kontuziją, du – kojų traumas.

Lietuvos policijos paskelbtoje pastarosios paros įvykių suvestinėje skelbta, kad sulaikyti 26 asmenys, kurie uždaryti į areštinę. Pradėtas ikiteisminis tyrimas. Taip pat rugpjūčio 10 d. apie 21 val. 30 min. į Vilniaus ligoninę nuo Seimo rūmų pristatyta pareigūnė, kuri gydoma ambulatoriškai.

Taip pat neramu antradienio vakarą buvo ir Rūdninkų poligone, kur įrengta laikina neteisėtų migrantų stovykla. Skelbiama, kad 11 migrantų buvo pabėgę, bet sulaikyti ir grąžinti.

VIDEO: VSAT viešina filmuotą medžiagą, kaip ore ir žemėje vyko migrantų gaudynių operacija

Atsakingi organizatoriai ir dalyviai

Spaudos konferencijoje Vidaus reikalų ministerijoje dalyvavusi ministrė Agnė Bilotaitė sakė, kad tai, kas vyko tiek prie Seimo, tiek Rūdninkuose, buvo koordinuota akcija prieš valstybę.

Ji teigė, kad atsakomybę turi prisiimti organizatoriai ir dalyviai, o bausmė numatyta už tai yra iki šešerių metų nelaisvės.

„Situacija yra įtempta. Mūsų vidaus reikalų sistemos visi pareigūnai yra maksimaliu lygmeniu įtraukti į šį krizės valdymą. Policijos pareigūnai dirba ne tik savo tiesiogines funkcijas, bet užtikrina ir kitų objektų apsaugą, reikiamą reagavimą prie sienos. Taip pat Viešojo saugumo tarnyba ne tik atlieka savo funkcijas, bet ir saugo objektus.

VIDEO: Riaušės prie Seimo tęsiasi: į pareigūnus bei autobusą iš protestuotojų minios skriejo akmenys

Tokios situacijos, kai vienu metu vyksta gerai organizuoti veiksmai, yra bandymas išbalansuoti situaciją ir leisti kažkam pasiekti savo tikslų.

Turime hibridinę ataką prieš Lietuvą, kai naudojamos įvairios priemonės, pradedant neteisėta migracija ir baigiant tuo, kas vakar vyko, riaušėmis, dezinformacija“, – kalbėjo ministrė.

Ji paminėjo ir tame dalyvavusius Seimo narius, kurių veidai buvo matomi, jiems teksią irgi prisiimti atsakomybę, nes „jie veikė prieš valstybę“.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Agnė Bilotaitė

Ministrė taip pat dėkojo pareigūnams, paminėjo sužalotus savo darbą dirbusius pareigūnus.

„Prie mūsų sienos vyksta ir ZAPAD pratybos, turime padaryti viską, kad valstybės saugumas būtų užtikrintas“, – teigė A.Bilotaitė

VIDEO: Į pareigūnų skydus iš protestuotojų pasipylė akmenų lavina

Analizuoja medžiagą

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla antradienį apibendrino kaip „renginį iš dviejų dalių“: „Mes analizuojame visą filmuotą medžiagą iš pirmosios dalies, pasisakymus ir jų atitikimą teisės aktams. O kitoje dalyje matėme visai kitą vaizdą. Matant, kad situacija eskaluojasi, buvo priimtas sprendimas pasirengti specialiai policijos operacijai.

Noriu atsakyti kritikams, kad buvo viskas ištempta, nebuvo pasirengta – kaistant situacijai, buvo įvertintos galimos grėsmės ir prisiimtas sprendimas, kad reikia pasitelkti daugiau pareigūnų, kurie specializuojasi atkuriant viešąją tvarką.

Tas pasiruošimas šiek tiek užtruko, nes policija pastaruoju metu turi labai daug veiklos. Bet kai buvo pasirengta, operacija prasidėjo. Ji buvo baigta 2 val. nakties.“

R.Požėla sakė, kad ruoštasi buvo labai atsakingai, todėl pirmiausia buvo siųsta žinutė, jog veiksmai neatitinka įstatymų reikalavimų, prašoma skirstytis, nes už tų veiksmų tęsimą galima teisinė atsakomybė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Renatas Požėla
Luko Balandžio / 15min nuotr./Renatas Požėla

Bet kadangi buvo tai neišgirsta, imta saikingai, kaip sakė policijos vadovas, naudoti fizinę jėgą, asmenys stumiami nuo Seimo, panaudotos ašarinės dujos.

„Prievartos priemonės buvo naudojamos kelis kartus ne vienu metu, kai matėme, kad reikia minią išskirstyti, sulaikyti galimai kaltus asmenis. Policija nemato jokios būtinybės pradėti kokį nors vidinį patikrinimą dėl galimai neproporcingos jėgos naudojimo“, – teigė generalinis policijos komisaras.

Trečiadienį Vilniuje pasitelkti pareigūnai iš kitų miestų. Dabar saugomas Seimas ir Vyriausybė.

Du ikiteisminiai tyrimai

R.Požėla neatmetė, kad sulaikytųjų bus daugiau, galbūt bus daugiau ir ikiteisminių tyrimų – dabar jie pradėti du, dėl riaušių organizavimo prie Seimo, kas apima ir pasipriešinimą policijos pareigūnams, ir sužalojimų padarymą, ir dėl įvykių Rūdninkuose.

Tai patvirtino generalinė prokurorė Nida Grunskienė. Ji taip pat teigė, kad bus vertinamas visų įvykiuose prie Seimo dalyvavusių asmenų elgesys, kas gali reikšti, jog tarp jų bus ir Seimo nariai.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Nida Grunskienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Nida Grunskienė

„Ikiteisminis tyrimas pradėtas ne tik dėl riaušių organizavimo, bet ir dėl psichotropinių medžiagų turėjimo neturint tikslo jas platinti“, – teigė generalinė prokurorė.

Klausimas dėl kardomųjų priemonių skyrimo dar bus sprendžiamas.

Nukentėjo Vilniuje

Viešojo saugumo tarnybos vadas Ričardas Pocius sveikinosi, kaip teigė, „tiesiai iš mūšio lauko“. Jo teigimu, įvykiai tiek prie Seimo, tiek Rūdninkuose įkurtoje migrantų stovyklavietėje prasidėjo tuo pačiu metu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ričardas Pocius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ričardas Pocius

Rūdninkų poligone riaušės buvo numalšintos po 23 val. VST pajėgomis, sakė vadas. Pasišalinę migrantai sulaikyti ir grąžinti, nuostolių ten nebuvo.

Vilniuje nuostolių būta.

„Nukentėjo šeši VST pareigūnai ir aštuonios transporto priemonės buvo suniokotos, – teigė R.Pocius. – Antradienio vakarą keturis pareigūnus išvežė greitosios medikai – vienam plaštaka sužalota, kitam kojos kaulas skilęs, dar vienam nuo sprogimo plėštinės kojos žaizdos, ketvirtam kontūzija.

Dar keturi kreipėsi trečiadienio rytą, nes blogai jautėsi, gali būti, kad nuo mūsų pačių dujų.“

Visi nukentėjo Vilniuje prie Seimo.

VST vadas teigė, kad tie patys veidai užfiksuoti tiek liepos 26 d. Rūdninkuose, kur blokuotas kelias įrenginėjant migrantų stovyklą, tiek antradienį prie Seimo. Todėl esą galima galbūt sieti įvykius ir antradienio vakarą.

„Tuo pačiu metu prasidėję veiksmai yra lakmusas, kad tai koordinuota. Nelegalūs migrantai turi ryšį su Lietuvos ir ne Lietuvos piliečiais“, – kalbėjo R.Pocius.

Rūdninkuose padėjo Kalėjimų departamento pareigūnai, kariai savanoriai. „Taip esame pasidaliję funkcijas, mes viduje, policija išorėje. Buvo panaudotos dujos ir kovos veiksmai“, – sakė R.Pocius.

Dabar Rūdninkuose apgyvendinta 800 migrantų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas