Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 06 /15:54

A.Dulkys apie 100 eurų senjorams: „Tai nėra sprendimas, kurį labai patogu priimti“

Vyriausybės sprendimas pinigais skatinti senjorus skiepytis nėra toks, kurį labai patogu priimti, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Bet, pasak jo, jis reikalingas, nes pandemijos metu nuo koronaviruso miršta žmonės.

Trečiadienį posėdžiavusi Vyriausybė pritarė siūlymui skirti 100 eurų išmokas nuo COVID-19 pasiskiepijusiems 75-erių metų ir vyresniems gyventojams.

Anksčiau sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys neišsakė aiškios pozicijos dėl šio siūlymo tik pažymėjo, jog dėl to galima diskutuoti.

Trečiadienį po Vyriausybės posėdžio jis teigė, kad sprendimą dėl finansinės paskatos senjorams nebuvo labai patogu priimti.

„Tai tikrai nėra tas sprendimas, kurį labai patogu priimti. Jis turi daug diskusinių elementų ir, sakykime, ateities klausimu. Tačiau šiandien miršta žmonės.

Yra priemonių, kurias darėme iki šiol skatindami, net ir šeimos gydytojai jau dirba ne vieną mėnesį skatindami senjorus, deja, rezultatas kol kas nėra tas, kurio mes norėtumėm. Tai šiandien išnaudosim ir šitą priemonę“, – per spaudos konferenciją kalbėjo A.Dulkys.

„Pandemijos valdymo metu nebūna gerų sprendimų. Yra sprendimai, kurie konkrečiu metu kažką sprendžia“, – pridūrė jis.

Šeimos gydytojams – dar daugiau paskatų

A.Dulkys įvardijo ir kitas priemones, kuriomis bus siekiama padidinti gyventojų vakcinacijos mastą.

„Priminsiu, kad šeimos gydytojams yra mokami priedai už kiekvieną pirmą skiepą. Tai yra 5 eurai.

Vėliau, skatindami senjorų skiepijimą, buvome numatę, kad 75+ grupės atveju, už konsultaciją ir pasiskiepijusį žmogų yra 15 eurų.

Organizuosime tokią vieno mėnesio akciją maždaug iki lapkričio vidurio, kada bus skatinama papildomai po 30 eurų už pasiskiepijusį senjorą.

O dabar organizuosime tokią vieno mėnesio akciją maždaug iki lapkričio vidurio, kada bus skatinama papildomai po 30 eurų už pasiskiepijusį senjorą, už suteiktą jam konsultaciją. Tam visose savivaldybėse be išimties yra sutelktos mobilios grupės“, – dėstė ministras.

Planuojama, kad savivaldybės greičiausiai, bet ne vėliau kaip iki gruodžio 1 dienos, paskiepijusios 90 proc. ir daugiau 75-erių metų ir vyresnių senjorų bus apdovanotos.

Trims savivaldybėms ketinama skirti premijas, kurios tektų senjorus skiepijusioms medikų komandoms.

Galutinį sprendimą dėl vienkartinės 100 eurų išmokos 75-erių metų ir vyresniems senjorams priims Seimas. Vyriausybė klausimą prašo svarstyti ypatingos skubos tvarka.

Siūloma, kad vienkartines 100 eurų išmokas gautų 75-erių metų ir vyresni gyventojai, kurie iki šių metų rugsėjo nebuvo pasiskiepiję nė viena vakcinos doze ir iki lapkričio 31 dienos pilnai pasiskiepytų.

Taip pat tie, kurie persirgo COVID-19, bet iki kovo 31 dienos pasiskiepytų bent viena vakcinos doze.

Išmokas gautų ir tie, kurie yra pilnai pasiskiepiję ir iki kovo 31-osios pasiskiepytų sustiprinančiąja, tai yra trečia arba antra doze, priklausomai nuo pasirinktos vakcinos.

Skaičiuojama, kad valstybei tai kainuotų apie 27 mln. eurų, jei vienkartinę išmoką gautų apie 272 tūkst. asmenų, vyresnių nei 75 metų.

Iš jų 80 tūkst. neturi imuniteto COVID-19 – nėra nei persirgę, nei pasiskiepiję.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai