Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 11

A.Dulkys pristatė COVID-19 valdymo planą: darysime viską, kad per parą nebūtų daugiau nei 200 naujų atvejų

Paskirtasis sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys penktadienį visuomenei pristatė COVID-19 valdymo planą. Tiesa, kol kas jis įvardijo tik tikslus, kurių bus siekiama, o ne priemones, kaip tai bus padaryta. Dėl priemonių, anot būsimo ministro, Vyriausybė su ekspertais susitarti ketina dar penktadienį.

Spaudos konferenciją žiūrėkite čia:

VIDEO: Paskirtasis sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys apie planus kovoje su COVID-19

Paskirtasis sveikatos apsaugos ministras sakė, kad šiandien svarbi diena, nes po keturių valandų nauja Vyriausybė jau pradės vykdyti savo kovos su koronavirusu planą.

„Vadovaudamiesi Pasaulio sveikatos organizacijos ir Lietuvos įvairių ekspertų patarimais, su kuriais mes šiomis dienomis labai įtemptai konsultavomės, norime visus pakviesti darniai telktis vienam tikslui, susidedančiam iš trijų dalių“, – sakė jis.

Naujų atvejų skaičių nori sumažinti 15 kartų

Pirmas dalykas, anot A.Dulkio, Vyriausybė darys viską, kad būtų atsekami atvejai, o tie žmonės, kurie turėjo kontaktą, būtų izoliuojami per 48 val.

„Šiuo metu situacija yra tokia, kad tai daroma, geriausiu atveju, per 3–4 dienas. O jūs patys ne kartą esate rašę, kiek tai trunka dienų. Tai yra pagrindinis tikslas“, – sakė jis.

Taip pat, A.Dulkio teigimu, bus siekiama, kad nemažinant testavimo apimčių skaičių, teigiamų testų nebūtų daugiau nei 5 proc.

„Šiuo metu turime grėsmingą situaciją, kai šis skaičius jau viršija 20 proc. Darysime viską, kad atvejų skaičius per parą neviršytų 200“, – sakė jis.

Darysime viską, kad atvejų skaičius per parą neviršytų 200.

Šiuo metu naujų atvejų kasdien nustatoma virš 3000.

„Darysime viską, kad 100 žmonių neužkrėstų daugiau nei 100 kitų žmonių“, – sakė jis.

Būsimo ministro nuomone, kol visa tai kartu nebus pasiekta, nebus galima sakyti, kad koronaviruso pandemija yra valdoma.

Dėl naujų priemonių spręs dar penktadienį

Tačiau tikslas tikslu, o kokios bus priemonės?

Anot A.Dulkio, dėl naujų priemonių, kaip pasiekti nurodytus tikslus, bus tariamasi jau penktadienį.

„Mano žiniomis, dar šiandien ministrė pirmininkė inicijuos posėdį su ekspertais“, – sakė jis.

Anot būsimo ministro, naujos priemonės greičiausiai bus susijusios su karantino priemonių ir žmonių judėjimo suvaržymu, taip pat bus aptarti vakcinacijos planai, ligoninių ir medikų krūvis, globos ir slaugos įstaigų darbas ir NVSC procesų peržiūra.

„Dėl švietimo ir ugdymo įstaigų sprendimai bus priimami tariantis ne tik su medikų bendruomenės, bet ir su švietimo ekspertais“, – sakė jis.

Klausiamas, kada turėtų atsirasti nauji draudimai, A.Dulkys atsakė: „Vakar“.

„Man atrodo, visi susivienykime ir siekime to darnaus tikslo, nes tai, kaip keičiasi skaičiai, mums nebeleidžia mąstyti apie antradienį, pirmadienį. Manau, tiesiog taip, kaip leis aplinkybės, bus stengiamasi, kad viskas prasidėtų šiandien, čia ir dabar“, – sakė A.Dulkys ir patikino, kad ministrų kabinetas yra pasirengęs dirbti ir paromis.

Klausiamas, kada turėtų atsirasti nauji draudimai, A.Dulkys atsakė: „Vakar.“

„Mūsų tikslas – ne smulkmeniški reikalavimai, bet būtent tokios priemonės, kurios būtų efektyviausios ir pataikytų į pagrindinį tikslą“, – aiškino jis.

A.Dulkys tikino, kad kol kas jo nedžiugina žinomi duomenys apie vakcinavimo planą.

„Lietuvoje dėl logistikos ir kitų darbų dar yra daug neaiškumų, bet tebėra ir klaustukas, koks kiekis iš įvairių bendrovių bus atsiųstas į šalis“, – teigė A.Dulkys.

Jis tikino savo komandą ketinantis pristatyti, kai duos ministro priesaiką.

Žadėjo 130 priemonių planą

Būsimas sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys dar po susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda sakė turįs parengtą koronaviruso suvaldymo planą su daugiau nei 130 priemonių.

Jau tuomet jis tikino nematantis jokių prielaidų atlaisvinti karantiną.

„Šiuo metu nematyčiau pagrindo atsipalaiduoti, nes šalyse, kuriose situacija skaičių rodiklių yra tris–keturis kartus geresnė, apie švelnesnes priemones nekalbama. Jei turėsime omenyje, kad virusai apskritai mėgsta lapkritį–gruodį, tai mūsų viruso pomėgiai, medikų pervargimas ir švenčių maratonas, deja, yra labai prastas kokteilis“, – po susitikimo su šalies vadovu sakė jis.

Paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė yra sakiusi, kad, vos gavusi įgaliojimus, ji sukvies ekspertų tarybą, kad išgirstų, kokių priemonių reikia imtis nedelsiant, norint valdyti COVID-19.

Ji pabrėžė, kad esant reikalui, iškart gali būti rengiamas naujosios Vyriausybės posėdis šiuo klausimu.

„Mūsų tikslas Kalėdoms – išsaugoti kuo daugiau gyvybių“, – sakė I. Šimonytė.

Aštuonioliktoji Vyriausybė įgaliojimus gaus penktadienį, jei Seimas pritars jos programai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus