Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
04 04 /15:57

A.Kalnius grąžino „čekiukų“ lėšas: „To tikėčiausi iš mero, kurį būčiau rinkęs“

Kretingos meras Antanas Kalnius ketvirtadienio popietę pranešė grąžinęs 7,5 tūkst. eurų, gautus už "čekiukus" transporto išlaidoms. Pasirašyta taikos sutartis civiliniame ginče.
Antanas Kalnius
Antanas Kalnius / Asmeninio archyvo nuotr.

„Vakar su Klaipėdos apygardos prokuratūra padėjome vieną tašką vadinamojoje „čekiukų“ istorijoje – pasirašėme Taikos sutartį civiliniame ginče. Taip pat vakar į Kretingos rajono savivaldybės biudžetą grąžinau 7 541,61 Eur. iš praėjusią kadenciją man kaip Tarybos nariui išmokėtų 10 260,88 Eur transporto išlaidoms“, – pranešė Kretingos meras savo feisbuke.

Jis atviravo šioje situacijoje turėjęs dvi galimybes – bandyti apsiginti teisme arba susitarti taikiai.

„Pasirinkau antrąjį variantą, tikėdamas, kad bent menkiausias abejones keliančių išmokų dalies grąžinimas į biudžetą yra pats teisingiausias sprendimas. Manau, kad to ir pats tikėčiausi iš mero, kurį būčiau rinkęs“, – atviravo.

Žurnalisto Andriaus Tapino iniciatyva vykęs tyrimas „Skaidrinam“ praėjusių metų spalį atskleidė, kad Kretingos meras buvo pamėgęs piltis dideliais kiekiais dyzeliną ir savaitgaliais.

Per 2019–2022 m. kadenciją meras Antanas Kalnius visas išmokas panaudojo degalams, bendra suma siekė 9400 eurų.

Stebino kilometražas

Kortelių prasme mero čekiai nepriekaištingi. 2021 metais jis atsiskaitinėja vienintele kredito kortele kartu su vienintele „Viados“ nuolaidų kortele. 2022 metais jo kortelės numeris pasikeičia, bet irgi viskas ta pačia kortele.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Kretingos rajono savivaldybė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Kretingos rajono savivaldybė

Daugiau klausimų kelia kilometražas. Nuvažiuota tikrai daug. Be to, mero pylimai yra pakankamai dideliais kiekiais ir dažniausiai nutinka savaitgaliais.

Pavyzdžiui – iš 18 didelių pylimų (apie 100 eurų) 2022 m. balandį – gruodį net 10 yra savaitgalio dienomis.

Pažiūrėjus dar anksčiau pylimai darosi dar keistesni.

2021 metų gegužės 15 dieną, šeštadienį, 14:11 a.Kalnius pilasi 78 litrus dyzelino, o 20:06 kitoje degalinėje – 46 litrus dyzelino.

Po savaitės, gegužės 23 dieną, sekmadienį, A.Kalnius pilasi 58 litrus dyzelino „Viadoje“ 10:43, o po 40 minučių jis jau kitoje degalinėje pilasi net 73 litrus dyzelino.

Kortelė ta pati, tačiau akivaizdu, kad automobiliai skirtingi.

Prokuratūra pradėjo dėl dar poros politikų

Praėjusią savaitę Klaipėdos apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai kreipėsi į teismą su dviem civiliniais ieškiniais dėl bendrai daugiau nei 22 tūkst. eurų, kaip nepagrįstai išmokėtų buvusiems Kretingos rajono savivaldybės tarybos nariams konservatoriui, gerai žinomam skulptoriui, Raimundui Puškoriui ir liberalui Mariui Meškauskui.

G.Navickaitės nuotr./Raimundas Puškorius
G.Navickaitės nuotr./Raimundas Puškorius

Prokuratūros atlikto tyrimo duomenimis, R.Puškorius Kretingos rajono savivaldybės tarybos nario pareigas ėjo nuo 2019 metų balandžio iki 2023 metų balandžio ir už tai gaudavo su šiomis pareigomis susijusių išlaidų kompensavimą iš savivaldybės biudžeto.

Remiantis gautais dokumentais, buvusiam tarybos nariui buvo išmokėta 15 775 eurų kompensacija transporto išlaidoms.

Paaiškėjo, kad R. Puškorius savivaldybei pateiktais kvitais prašė kompensuoti kuro išlaidas už apie 5,3 karto didesnį kilometražą, nei jis realiai galėjo būti nuvažiuotas pagal turimų automobilių nustatytą pravažiuotą ridą per tarybos nario kadenciją.

Karteniškis M.Meškauskas Kretingos rajono savivaldybės tarybos nario pareigas užėmė nuo 2019 gruodžio iki 2023 metų balandžio ir per šį laikotarpį jam, kaip tarybos nariui, buvo išmokėta 12 150 eurų kompensacija transporto išlaidoms.

Prokuratūrai atlikus tyrimą dėl šių lėšų panaudojimo teisėtumo, buvo gauta duomenų, kad M.Meškauskas pirko degalus dideliais kiekiais, kartais net viršijančiais jo naudoto automobilio bako tūrį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas