Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 24

A.Kubilius: V.Putino režimo griūtis gali ateiti jau rytoj

Rusijoje šeštadienį įsivyravus chaosui, europarlamentaras, buvęs Lietuvos premjeras Andrius Kubilius pateikė savo įvykių vertinimą. Anot jo, maištą prieš karinę vadovybę sukėlęs Jevgenijus Prigožinas pastarąjį pusmetį nuosekliai kūrė savo kaip lyderio, artimo apkasų kareiviams, įvaizdį, o jo veiksmai sąmoningai nukreipti prieš ne tokius populiarius Rusijos kariuomenės vadus.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šeštadienio vakarą paskelbtame įraše A.Kubilius teigia, kad „Wagner“ vado J.Prigožino veiksmai nėra vien tik dviejų „banditėlių tarpusavio santykių aiškinimasis, kuris tariamai nieko nepakeis Rusijoje“. Anot jo, J.Prigožinas savo veiksmus suplanavo ir apgalvojo iš anksto.

Viską suplanavo

„Paskutinį pusmetį Prigožinas savo prasčiokiška kalbėsena ir banditiška elgsena nuosekliai kūrė savo, kaip lyderio, artimo paprastiems apkasų kareiviams, o ne kabinetų generolams, įvaizdį. Per tą laiką taip pat sukūrė„ Wagner“ grupės mobilizacinius centrus visuose Rusijos regionuose, pats asmeniškai apsilankė ir pasirodė didelėje dalyje Rusijos regionų: taip ruošėsi būsimajam „maištui“, – savo feisbuko paskyroje rašo A.Kubilius.

Pastarosiomis dienomis, jo teigimu, besiruošdamas „maištui“ ir preventyviai siųsdamas signalą Vakarams, o taip pat, matyt, ir jausdamas besikeičiančias nuotaikas Rusijoje, paskelbė totalinę kritiką Kremliaus sprendimui pradėti karą prieš Ukrainą.

Anot europarlamentaro, „Wagner“ vadas pradžioje sąmoningai taikiniu pasirinko tik gynybos ministrą Sergejų Šoigu ir Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininką Valerijų Gerasimovą, neliesdamas rusų tautoje vis dar populiaraus prezidento Vladimiro Putino.

„Bet po to, kai Putinas paskelbė karą Prigožinui, pastarasis be dvejonių pasakė, kad Putinas pasirinko blogąją pusę. Ir todėl Prigožinas kariaus prieš Putiną, bet šį karą bus pradėjęs Putinas, o ne Prigožinas“, – konstatuoja A.Kubilius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valerijus Gerasimovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Valerijus Gerasimovas

Neaišku, kas remia J.Prigožiną

J.Prigožinas sąmoningai ir su ilgalaikiu pasiruošimu, pasak A.Kubiliaus, pasirinko kelią, kuriame arba jis nugalės, arba bus visiškai sutriuškintas.

„Į tokį kelią šiek tiek protaujantys paprastai išeina viską gerai apgalvoję: ir kaip pasiekti pergalę, ir kokius sąjungininkus tokiame kelyje turėti. Klausimas, į kurį dar neturime atsakymo: kas yra Prigožino rėmėjai ir sąjungininkai tiek tarp kariuomenės, tiek ir tarp verslo ar politikos elito. Tai greitai paaiškės. Kariuomenė kol kas iš esmės nesipriešina“, – daro išvadą europarlamentaras.

„Maištas“ yra V.Putino karo prieš Ukrainą pasekmė ir kad ir kaip jis baigtųsi, taip, kaip buvo iki šiol, Rusijoje jau nebebus, sako A.Kubilius.

„Putinas, o ne koks nors NATO ar Ukraina yra didžiausias pačios Rusijos priešas. Tą jau suprato Prigožinas, tą dar praėjusiais metais, dar iki karo pradžios, supratęs skelbė atsargos generolas Leonidas Ivašovas, kalbėdamas Atsargos karininkų asociacijos vardu“, – rašo A.Kubilius.

Anot jo, V.Putino režimo griūtis gali ateiti greičiau nei įsivaizdavome, o Maskvoje ji gali ateiti jau rytoj.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

Kokia bus Rusija po maišto, jo teigimu, dar per anksti spėlioti, bet kol kas neatrodo, kad sumaištis gali ilgai trukti.

„Prie Maskvos Putinas neturi kariuomenės, kuri jį galėtų apginti. Jeigu rytoj kris Maskva ir Kremliaus režimas, poryt kris Minskas (Lukašenkos režimas). Galima spėti, kad rusai nebenori kariauti – nei tarpusavyje, nei su Ukraina“, – tvirtina jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?