Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 27

A.Širinskienė dėl A.Anušausko kreipėsi į prokuratūrą, ministras jaučiasi ramus

Prezidentui Gitanui Nausėdai sukritikavus krašto apsaugos ministrą Arvydą Anušauską dėl jo paskelbtos informacijos, susijusios su tankų pirkimu Lietuvos kariuomenei, parlamentarė Agnė Širinskienė pranešė, kad kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydama įvertinti, ar jis neišdavė valstybės paslapties. Ministras aiškino, kad krašto apsaugoje ir jo paskelbtame įraše, kuris užkliuvo, viešinimui nenaudota jokia informacija, kuri turi slaptumo grifus.
Agnė Širinskienė ir Arvydas Anušauskas
Agnė Širinskienė ir Arvydas Anušauskas / BNS nuotr.

Šią savaitę Lietuva planuoja pasirašyti ketinimų protokolą dėl vokiškų „Leopard“ tankų įsigijimo.

G.Nausėda trečiadienį sukritikavo A.Anušauską, paskelbusį informaciją apie pirkimą feisbuke.

„Mes jau kalbame apie dalykus, kurie buvo paskleisti vakar ir padaryti ne visiškai korektiškai. Mes susitarėme Valstybės gynimo taryboje, kad laikomės nuostatos, kad dalykai, kurie yra riboto naudojimo, ir turėtų būti riboto naudojimo, o ne išėjus tuoj pat skelbti feisbuke“, – sakė G.Nausėda.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Lukas Balandis / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

„Aš suprantu, kad galbūt kažkam atrodo labai svarbu pasidalinti šviežiausia informacija feisbuke, bet tai tikrai neturėtų būti pagrindinė nei ministro, nei kito valstybės pareigūno funkcija“, – pridūrė jis.

„Gėda, neprofesionalu, vaikiška“

A.Širinskienė ketvirtadienį pranešė, kad prašo prokurorų įvertinti informaciją viešojoje erdvėje ir pradėti ikiteisminį tyrimą aiškinantis, ar krašto apsaugos ministras neišdavė valstybės paslapties.

Ji mano, kad iš to, kas paaiškėjo trečiadienį, yra pagrindo įtarti, kad galėjo įvykti būtent taip.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Agnė Širinskienė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Agnė Širinskienė

Politikė pastebėjo, kad Prezidentūra viešai žėrė kritiką ministrui, kad Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio metu pateikta riboto naudojimo informacija tuoj po to skambėjo ministro feibuko paskyroje.

„Gėda, neprofesionalu, vaikiška. Piemeniška, netgi sakyčiau, iš rizikos valstybės saugumu užsidirbinėti pigius patiktukus“, – mano ji.

A.Širinskienės teigimu, pusę paros pratylėjęs, ministras bando aiškinti, kad nieko ten slapto nebuvo. Taip esą duodamas suprasti, kad Prezidentūra klaidino, nesuprato.

„Bet ar tikrai? Bet kuris save gerbiantis politikas, o ne Anušauskienės vyras, išgirdęs vakarykštę prezidento kritiką savo atžvilgiu, iš darbo ir politikos trauktųsi net neatsigręždamas.

O ar Prezidentūrai neišėjo skaityti slaptumo žymų – manau, prokurorai turės visas galimybes dokumentus patikrinti patys“, – rašė ji.

Seimo narė priminė, kad valstybės paslapties atskleidimą Baudžiamasis kodeksas priskiria nusikaltimų Lietuvos valstybės nepriklausomybei, teritorijos vientisumui, konstitucinei santvarkai grupei.

Tad bent menkiausias šešėlis ar nepasitikėjimas dėl galimai atskleistos įslaptintos informacijos, anot jos, kam jau kam, o krašto apsaugos ministrui „yra nenuplaunama dėmė, diskredituojanti jį ne tik savo valstybės viduje, bet ir NATO partnerių akyse“.

„Tik pagalvokim, kaip NATO partneriai, kurių ambasadoriai neabejotinai informaciją apie prezidento kritiką jau pasiuntė namo, po visos šitos A.Anušausko facebook‘ų epopėjos norės su krašto apsaugos ministerija dalintis įslaptinta informacija. Kas jiems užtikrins, kad Anušauskienės vyras vieną dieną NATO žvalgybos nesudegins savo facebook paskyroje?

Skandalai su atskleidžiama įslaptinta informacija, prezidento kaltinimai, nesusipratimai su Vokietijos brigada ir vos nesukelta priešprieša su Vokietija, pažeisti saugumo reikalavimai paskelbiant nuotraukas su Zelenskiu, slebizavojimas anglų kalba apsijuokiant tarptautiniuose renginiuose. Kokios dar puokštės nevykėliškų poelgių reikia, kad ministro darbas ministerijoje baigtųsi?“ – klausė A.Širinskienė.

A.Anušauskas: nebuvo informacijos su slaptumo grifu

A.Anušauskas ketvirtadienį feisbuke rašė, kad Lietuvos gynybinės karinės galios stiprinimas reikalauja kompleksinių sprendimų, kurie nėra vienadieniai, bet yra savalaikiai.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Jensas Stoltenbergas, Borisas Pistorius, Gitanas Nausėda, Arvydas Anušauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Jensas Stoltenbergas, Borisas Pistorius, Gitanas Nausėda, Arvydas Anušauskas

Anot jo, pajėgumai nėra sukuriami per metus, tam reikia gerokai daugiau laiko – ne tik technikos, bet ir mokymų, įgūdžių ištobulinimo – ne tik įgūdžių naudotis technika, bet ir sąveikos dalinio viduje ir su kitų rūšių daliniais.

„Todėl bet koks atidėliojimas stumia tolyn mūsų karinės galios kūrimą. Juk ir gera karinė technika įsigyjama ne todėl, kad graži ar politiškai (ar geopolitiškai) naudinga. O todėl, kad pirmiausia apsaugotų mūsų karius, neleistų jiems žūti, leistų efektyviai įgyvendinti gynybines užduotis, atgrasytų agresorių.

Ar visuomenei reikia žinoti apie tai ir kiek tai kainuos? Žinoma, nes tai mokesčių mokėtojų finansuojami projektai. Savo laiku politikai (nebadysim pirštais) didesnius pirkimus mėgo nurodyti be pridėtinės vertės mokesčio, kad neprisiimti didesnės atsakomybės už priimtus sprendimus“, – įraše socialiniame tinkle teigė krašto apsaugos ministras.

Tas pats, A.Anušausko teigimu, su viešumu.

„Tik šitoje vietoje pabrėžiu esminį momentą – krašto apsaugoje viešinimui nenaudota ir nenaudojama jokia informacija, kuri turi kokius nors slaptumo grifus. Nei mano paskelbtoje informacijoje (jau apie tai skelbiau ne kartą), nei Krašto apsaugos ministerijos, nei Lietuvos kariuomenės.

Mažai kas žino, bet nepagrįstas slaptumo grifų uždėjimas irgi draudžiamas įstatymu. Jei šio principo būtų nesilaikoma, tai, matyt, nesužinotumėt nei apie atvykstančius sąjungininkus, nei apie pratybas, nei kariuomenės gaunamą techniką, nei apie planuojamus įsigijimus naudojant visų mokesčių mokėtojų pinigus“, – rašė jis.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kovinio šaudymo pratybos Pabradėje
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kovinio šaudymo pratybos Pabradėje

Kartu ministras pridūrė, kad tikrai nesirengia stabdyti „vienos Seimo ponios išlavintų gebėjimų rašyti skundus, nes ji jau visus metus saugo jų trafaretus“.

Jis nurodė, kad yra lūkestis, kad „bent taip pradės daugiau domėtis ir daugiau sužinos apie kariuomenę, valstybės gynybinės galios stiprinimo procesą“.

„Tik dar kartą sakau, kad tikslas stiprinti Lietuvos kariuomenę yra bendras. Ne tik mano, ne tik KAM, ne tik politikų, pozicijos ar opozicijos. Visų piliečių. Ir jam atstovauti, jį ginti bei įgyvendinti visais lygiais reikia prisiimti visą atsakomybę“, – feisbuko įraše aiškino A.Anušauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas