Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 25 /15:15

A.Tapinas ištyrė išmokas Pagėgių politikams: „Piktnaudžiauja ir klastoja dokumentus faktiškai visi“

„Neįtikėtinas pasakojimas apie Pagėgių savivaldybės tarybos narių išmokas, kur piktnaudžiauja ir klastoja dokumentus faktiškai visi“, – taip pasakojimą apie Pagėgių politikų gautas išmokas pristatė žurnalistas ir visuomenininkas Andrius Tapinas. Jo pateiktais duomenimis, liūto dalį sudarė degalai, kuriems Pagėgių politikai per kadenciją išleido net 250 tūkst. eurų, o nuvažiavo daugiau nei 1,5 mln. km, nors savivaldybė savo plotu labai nedidelė. Pagėgių vadovai kol kas išsamių komentarų vengia.
Andrius Tapinas, Vaidas Bendaravičius
Andrius Tapinas, Vaidas Bendaravičius / BNS nuotr./15min koliažas

Kaltina cinizmu

„Ėmęs analizuoti dokumentus supratau, kad Pagėgių politikai gali pretenduoti į ciniškiausių, originaliausių ir kartu bukiausių sukčių vardus. Rašau „Pagėgių sukčiai“, nes neįsivaizduoju, kaip kitaip įvardinti, ką per šitą kadenciją darė kone visi Pagėgių tarybos nariai.

Tikslai buvo tie patys – pasigriebti maksimumą rajono biudžeto pinigų, skyrėsi tik metodai. Tikiuosi, kad ir STT įvertinimas bus atitinkamai skirtingas“, – pristatydamas naują istoriją apie savivaldybių politikų išlaidas ir gautas išmokas iš valstybės biudžeto, rašė žinomas visuomenininkas ir žurnalistas Andrius Tapinas.

Jo teigimu, gauti duomenis iš Pagėgių savivaldybės nebuvo itin sunku, o juos išanalizavus paaiškėjo, kad dauguma tarybos narių kompensavo beveik tokią pačią sumą – apie 19 tūkst. eurų.

„Liūto dalį čia užima kuro išlaidos. Dauguma tarybos narių išmokas kompensavo per kuro išlaidas, todėl per kadenciją važinėjimui jie išleido apie 250 tūkst. eurų. Grubiai skaičiuojant nuvažiavo per 1,5 mln. km.

Taryboje 17 narių, tai kiekvienas jų nukeliavo po 88 tūkst. km.

Vėlgi Pagėgių savivaldybės plotas – 537 kv. km. Nuo Pagėgių iki Panemunės – 8 km, iki Vilkyškių 16 km. Vadinasi, iš Pagėgių iki Panemunės galima buvo nuvažiuoti 11 tūkst. kartų“, – rašo A.Tapinas.

15min nuotr./Vaidas Bendaravičius
15min nuotr./Vaidas Bendaravičius

Visą jo tekstą rasite čia.

Meras – važinėtojas

Nagrinėdamas mero Vaido Bendaravičiaus išlaidas, A.Tapinas teigia, kad pastarasis yra „važinėtojas“, nes per kadenciją išvažinėjo daugiau nei 19 tūkst. eurų, o tai esą yra maždaug 130 tūkst. km.

„Tai šiek tiek keista, nes Pagėgių savivaldybėje man patvirtino, kad savo pareigoms atlikti meras naudojasi tarnybiniu automobiliu. Kadangi tai savivaldybės automobilis, tikimybė, kad meras piltųsi kurą ir mokėtų iš savų, o po to kompensuotųsi tokias išlaidas, minimali.

(...) Be to, mero automobilis (kaip ir dar kelių politikų) yra įspūdingas hibridas. Į jį galima pilti ir benziną, ir dyzeliną. Arba Pagėgių meras yra išsiblaškęs ir kiekvieną mėnesį padaro po kelias klaidas supainiodamas benziną su dyzeliu“, – ironijos negaili A.Tapinas.

Be to, mero automobilis (kaip ir dar kelių politikų) yra įspūdingas hibridas. Į jį galima pilti ir benziną, ir dyzeliną.

Esą būtent pilamas benzinas ir dyzelinas įrodo, kad meras „piktnaudžiauja pildamasis kurą į kelis skirtingus automobilius, nors dar naudojasi ir tarnybiniu“.

Vicemerė Ligita Kazlauskienė, A.Tapino duomenimis, mokėjo už degalus net 37-iomis mokėjimo kortelėmis, o tai esą gali reikšti, jog tos visos kortelės negali būti jos. Degalus vicemerė neva pylėsi tik vienoje degalinėje, čekius išduodavo ta pati degalinės operatorė.

Darbo partijos sąrašo lyderį Algį Grublį A.Tapinas vadina rekordiniu degalų pyliku. 2022 m. sausį jis „pylėsi“ degalus 20 kartų. Kai kuriais mėnesiais pylėsi ir dyzeliną, ir benziną bei mokėjo skirtingomis kortelėmis.

Ir remontuoja, ir įrangą perka

Išnagrinėtos ir kitų Pagėgių politikų išlaidos. Jų nuodėmės panašios.

Tarp tarybos narių atsirado ir tokių, kurie automobilį nuomojasi nuo pat tada, kai buvo išrinkti į tarybą, o nuomojasi iš savo vadovaujamos bendrovės. Kiti politikai labai intensyviai remontavo savo mašinas.

„Pagėgių tarybos reglamentas neleidžia tarybos nariams pirkti kompiuterinės įrangos ir telefonų. Bet visada galima apgauti buhalteriją, pirkti iš „Telia“ ar „Bitės“ ir pakišti tai po „mobiliojo ryšio išlaidomis“, – rašo A.Tapinas ir vardija tuos, kurie „taip galimai nesąžiningai ir neteisėtai elgėsi“.

Ateina eilė ir kanceliarinėms išlaidoms, kur A.Tapinas taip pat atrado įdomių pirkimų.

„Iš šio sąrašo herojų vienuolika yra išrinkti į naująją tarybą. Vadinasi, ir toliau taip bus, jeigu kas nors jų nesustabdys. Girdėjau, labai gerai stabdo Baudžiamasis kodeksas“, – užbaigia A.Tapinas.

Teisinasi dar nematę, kas paskelbta

15min pamėgino susisiekti su Pagėgių politikais ir paklausti jų, kaip jie galėtų paaiškinti tokias savo išlaidas. Deja, konkrečių atsakymų negavome.

Meras Vaidas Bendaravičius: „Dar nemačiau, kas paskelbta. Negaliu atsakyti“

– Kaip nutiko, kad jūs išvažinėjote 19 tūkst. eurų?

– Aš natūroje važinėju su ta mašina, ne kažkur pilu.

– Automobilis asmeninis?

–Taip. Nėra čia kažkas tokio – važiuoji ir po savivaldybę, ir žvyrkeliais.

– Ne tarnybiniu automobiliu važiavot?

– Į visas šventes ne su tarnybiniu, su savo.

– Jūsų nuomone, ar tinkamas yra išlaidų kompensavimo mechanizmas?

– Reiktų pokyčių, turėtų būti apibendrinta. Turėtų būti tam tikri vidurkiai išvesti, kiek reikalinga. Arba pagal gyventojų skaičių, ar pagal savivaldybės dydį – būtų konkrečiau ir aiškiau, kad po to nekiltų klausimų.

Tarybos narė valstietė Ramutė Valančienė atsiliepusi pasakė tik tiek: „Aš esu darbe ir negaliu kalbėti.“

Darbo partijos sąrašo lyderis Algis Grublys išsisuko nuo atsakymų sakydamas, kad tyrimo dar nematė: „Dar nesusipažinau su (A.Tapino tyrimu), negaliu komentuoti, šiuo metu esu išvykęs iš Lietuvos.“

Socialdemokratė Aušra Zongailienė, vicemerė liberalė Ligita Kazlauskienė ir dar keli tarybos nariai neatsiliepė telefonu.

STT nurodė spragas

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) yra atlikusi antikorupcinį vertinimą, kurio metu nustatė, kad skirtingų savivaldybių tarybos narių gaunamos išmokos už darbą skiriasi 25 kartus, ne visur prašoma išlaidas pagrindžiančių dokumentų, palikta spraga gauti dvigubą atlyginimą.

Tarnybos specialistai atsitiktine tvarka atrinko 23 savivaldybes ir išanalizavo jų teisės aktus, reglamentuojančius tarybų narių veiklos apmokėjimą bei išlaidų kompensavimo tvarką.

Nustatyta, kad savivaldybių politikų gaunamų išmokų dydžiai skiriasi 25 kartus. Pavyzdžiui, mažiausia išmoka – iki 43 eurų – yra Plungės rajono savivaldybėje, Kazlų Rūdos ir Raseinių rajono savivaldybėse – iki 50 eurų per mėnesį vienam tarybos nariui. Tuo metu Kauno mieste ši suma siekia iki 1072 eurų, Kauno rajone – iki 1018 eurų.

„Savivaldybių tarybos yra nusistačiusios skirtingas tarybos narių su jų veikla susijusių išlaidų kompensavimo tvarkas ir neturi aiškios kontrolės sistemos“, – teigiama STT vertinime, kuris paskelbtas balandžio pradžioje.

Analizė parodė, jog didžiausios savivaldos politikų išlaidos yra susijusios su transportu, dažniausiai – su degalų pirkimu.

„(...) net pandemijos laikotarpiu, Lietuvoje galiojus judėjimo tarp savivaldybių draudimui, kai kurių savivaldybių tarybų nariai nurodė patyrę tūkstantines išlaidas degalams“, – teigiama STT pranešime.

Tuo metu teisės aktuose nėra reikalavimo pateikti kelionės dokumentų, iš kurių būtų galima matyti, kad išlaidos buvo susijusios su tarybos nario funkcijų vykdymu.

Anot tarnybos, kai kurios savivaldybių tarybos į kompensuojamų transporto išlaidų sąrašą yra įtraukusios ir automobilio draudimą, padangų keitimą, remontą ir detalių pirkimą, taksi išlaidas, automobilio parkavimo ar saugojimo išlaidas.

Pareigūnai atkreipė dėmesį, kad automobilių statymo išlaidos įtrauktos net tose savivaldybėse, kurių teritorijoje nėra mokamų stovėjimo aikštelių, pavyzdžiui, Ignalinos rajone.

Be to, pateikiant išlaidas pagrindžiančius dokumentus, savivaldybės nereikalauja nurodyti konkretų automobilį ir jo savininką.

Taisykles siūlo griežtinti

STT siūlo savivaldybėms nustatyti prievolę politikams išsamiai pagrįsti visas kompensuoti teikiamas išlaidas, siejant jas su tarybos nario tiesiogine veikla, nustatyti maksimalų savarankiškai deklaruojamo darbo laiko galimą apmokėjimą, įtvirtinti pareigą pateikti pažymą iš pagrindinės darbovietės apie negautą atlyginimą dėl dalyvavimo savivaldybės tarybos veikloje.

Taip pat raginama griežčiau kontroliuoti tarybos nariams išmokėtų lėšų pagrįstumą bei teisėtumą, viešai skelbti duomenis apie tarybos narių gautas išmokas, šias sumas išskirti savivaldybės finansiniuose dokumentuose.

Ši antikorupcinio vertinimo išvada pateikta Lietuvos savivaldybių asociacijai, analizuotoms savivaldybėms ir Vidaus reikalų ministerijai. Jos per du mėnesius turi viešai paskelbti, kaip atsižvelgta ar numatoma atsižvelgti į STT pateiktas pastabas ir pasiūlymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas