Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 03 24

Savivaldybėms – patarimas nestresuoti, A.Veryga teigia, kad apie atsakomybes dėl izoliacijos jos žinojo anksčiau

Antradienį sveikatos apsaugos ministras, Ekstremalių situacijų operacijų centro vadovas Aurelijus Veryga suorganizavo nuotolinę spaudos konferenciją. Jos metu paragino savivaldybes nestresuoti dėl naujų atsakomybių izoliuoti iš užsienio grįžusius ar lengva koronaviruso forma sergančius asmenis. Nurodymas dėl to, pasak ministro, savivaldybėms buvo duotas, kai jos nusimatė patalpas, asmenų maitinimo tvarką. Vargu, ar su tuo sutiktų savivaldybių merai – jie dar vakar naktį naštą už gyventojų izoliavimą prašė nukelti nuo jų pečių ir sprendimus atšaukti.
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Ruošiamasi COVID-19 pikui

14:13

A.Veryga papasakojo, kaip Lietuvoje ruošiamasi koronaviruso pikui.

„Gydymo įstaigoms yra išsiųstos rekomendacijos, išsiųsti patikros lapai, ką kiekviena įstaiga turėtų pasidaryti pagal Europos ligų kontrolės centro ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas. Įstaigos turėtų persižiūrėti savo procesus.

Yra perkama papildoma įranga: tie patys plaučių ventiliacijos aparatai, perkamos asmens apsaugos priemonės, kaupiamas vaistų rezervas [...]. Iš tiesų yra ruošiamasi, kada pikas bus, negalėčiau pasakyti“, – dėstė ministras.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karantinas

 

Neatsakė, kas kontroliuos apsipirkinėjančius asmenis

14:07

Nuo antradienio įsigaliojo nauja tvarka apsipirkinėjant – to negalės daryti šeimos nariai, draudžiama apsipirkinėti daugiau nei dviems asmenims kartu.

Paklaustas, kas turės prižiūrėti, kad šios tvarkos būtų laikomasi, ministras aiškiai į tai neatsakė.

„Jeigu mes norim maksimaliai išvengti kontaktų, tai toks reiškinys kaip ėjimas apsipirkti su visa šeima į prekybos centrą turėtų išnykti. Kuo mažiau yra kontaktų, tiesioginio bendravimo su kitais žmonėmis, tuo geresnė galimybė išvengti užsikrėtimo“, – dėstė A.Veryga.

Teigia, kad terpių ir reagentų netrūksta

13:44

Tai, kad mobilūs patikros punktai nedirba iki vakaro, nesusiję su tuo, kad trūksta priemonių, tikino A.Veryga ir žadėjo, kad ateityje jie dirbs ilgiau.

„Greičiausiai, tai tikrai ne su reagentais ar terpėm susijęs dalykas. Turėkim galvoje, kad punktai, kurie pradeda darbą, procesus jiems reikia suderinti, žiūrėti, ar viskas tinkamai vyksta, ar duomenys suvaikšto tinkamai ir yra perduodami laboratorijoms. Tai tik laiko klausimas, kada tos laboratorijos laiką išplės.

Juo labiau, negalėčiau pasakyti, ar tie laikai yra užpildyti. Ankstesni duomenys buvo skelbiami, kai kuriomis dienomis Vilniuje net ir laisvų laikų likdavo, juos užpildydavo medikais“, – spaudos konferencijoje dėstė ministras.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mobilus patikros punktas Kaune
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mobilus patikros punktas Kaune

 

Vylėsi, kad gydymo įstaigos vaikų nuo tėvų neatskirs

13:29

Lietuvoje nustatytas pirmasis COVID-19 atvejis, kai susirgo vaikas. Koronavirusu užsikrėtė ir jo tėvai. Klausiamas, kas būtų, jeigu sirgtų tik vaikas, ar jis būtų atskirtas nuo tėvų, sveikatos apsaugos ministras vylėsi, kad „gydymo įstaigos ras lankstų sprendimą, kaip vaiko neatskirti nuo tėvų“.

Sprendimo esą ieškoma ir dabar, „kuomet serga vaikas ir jam reikia tėvų priežiūros“.

„Tikėkimės, kad tokių atvejų nebus daug“, – pridūrė ministras.

Griežtesnės priemonės – jei virusas išplis

13:22

Jeigu koronaviruso užkratas išplis labai plačiai, bus imtasi griežtesnių priemonių dėl gyventojų kasdienės veiklos, teigė A.Veryga.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Pasak jo, gali būti, kad žmonėms bus uždrausta išeiti iš namų (bus leidžiama tik pavedžioti šunį, įsigyti vaistų ar maisto produktų), į darbą bus leidžiama keliauti tik su specialiais leidimais.

„Gali būti ir kitų ribojimai, tai yra, judėjimo ribojimas tarp miestų. Bet kol kas tokio poreikio Lietuvoje nėra“, – sakė ministras.

Savivaldybėms – patarimas nestresuoti, išimtys izoliacijai namie

13:17 Atnaujinta 13:50

Ministras A.Veryga teigė suprantantis, kad savivaldybėms sunku įgyvendinti sprendimą izoliuoti visus iš užsienio sugrįžusius asmenis bei tuos, kurie jaučia lengvus koronaviruso simptomus.

Kviesčiau savivaldybes per daug nestresuoti.

„Kviesčiau savivaldybes per daug nestresuoti dėl to. Tikrai, kur kils kažkokių neaiškumų, pasistengsim maksimaliai greitai į juos sureaguoti ir ieškoti bendrų sprendimų“, – žadėjo jis.

A.Veryga tikino, kad pavedimas savivaldybėms pasirūpinti patalpomis izoliuotiesiems buvo duotas žymiai anksčiau, nei įsigaliojo sprendimas.

„Tiesiog negalėjom tokio nurodymo duoti, kol savivaldybės buvo nepasiruošusios. Dabar, kai jos yra numačiusios tokias vietas, apsvarsčiusios, kaip pasirūpins tokių asmenų maitinimu, ir galima priiminėti tokius sprendimus dėl izoliavimo“, – kalbėjo jis.

Didžiosios savivaldybės, ministro žiniomis, jau pasirūpino ir patalpomis, kur būtų galima izoliuoti lengva koronaviruso sergančius asmenis.

A.Veryga, atsakydamas į klausimą, ar ne per vėlai susigriebta izoliuoti iš užsienio grįžusius žmones, teigė, kad „geriau vėliau negu niekada“. Karantino režimo, pasak jo, nesilaikoma, parvykę gyventojai vaikštinėja viešumoje, todėl esą ir buvo priimtas toks sprendimas.

Maisto tiekimą izoliuotiems asmenims, jų atvežimą į patalpas turės organizuotis pačios savivaldybės, tai jų atsakomybė, teigė ministras. Jis tikino, kad savivaldybių dėl to patirtas išlaidas kompensuos Vyriausybė.

Klausiamas, ar gyventojai turės galimybę izoliuotis namuose, A.Veryga atsakė, kad to reikėtų vengti, tačiau gali būti išimčių.

„Tokios teorinės galimybės tikrai neatmesčiau. Ypatingai mažose savivaldybėse, kur savivaldybė žino gyventojus, gerai pažįsta, žino, kad namuose geros sąlygos ir gyvena vienas, matyt, tokių situacijų galės būti. Bet tai bus labiau išimtys negu taisyklė“, – pabrėžė jis.

Trečiadienį veiklą pradės du mobilūs patikros punktai

13:14

Nuo antradienio mobilūs COVID-19 patikros punktai veikia Telšiuose, Alytuje, Marijampolėje, Šiauliuose, nuo trečiadienio 12 val. dirbti pradės Panevėžio ir Tauragės mobilūs patikros punktai, pranešė A.Veryga.

„Vienas dar likęs punktas Utenoje. Jis intensyviai ruošiamasi. Kai jis bus pasiruošęs, jam taip pat bus pasirašytas leidimas atlikti mobiliuosius tyrimus“, – pridūrė jis.

Jei nėra kaukės, paragino naudoti skareles, šalikus

13:12

Kalbėdamas apie rekomendaciją viešose vietose dėvėti kaukes, A.Veryga patikino, kad tam tinka ne tik respiratoriai, medicininės kaukės, bet ir šalikas ar skarelė, medžiaginės kaukės.

Tai tikrai geriau negu vaikščioti atviru veidu.

„Žinoma, jų efektyvumas ne toks pats kaip chirurginės kaukės, bet tai tikrai geriau negu vaikščioti atviru veidu“, – spaudos konferencijos metu teigė ministras.

Jis pažymėjo, kad kaukė neapsaugos nuo užsikrėtimo koronavirusu, jei bus tiesiogiai bendraujama su sergančiu asmeniu.

„Bet dabar yra laikas, kada plinta peršalimo ligos, kitos ligos, kurios reiškiasi panašiais simptomais, prasideda alerginės slogos sezonas, kur tam tikri simptomai gali klaidinti žmones. Tai tiesiog būkim atsakingi, kad neužkrėstumėm kitų žmonių, kai patys dar nežinom, kad galim platint ligą“, – kalbėjo A.Veryga.

Paskutinis atnaujinimas 2020-03-24 13:12

Pirmadienį ministras A.Veryga išplėtė atvejo apibrėžimą – nuo šiol dėl koronaviruso bus tiriami visi sveikatos priežiūros specialistai, taip pat – senjorai, kuriems daugiau nei 65 metų, ir kuriems pasireiškė ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai.

Ministras gyventojams viešose vietose patarė dėvėti medicinines arba medžiagines kaukes, uždraudė apsipirkinėti didesnei nei 2 asmenų grupei, o šeimos narius įsipareigojo apsipirkinėti po vieną. Prekybos įmonėms – rekomendacijos dėl darbuotojų apsaugos ir prievolė riboti lankytojų srautus.

Didžiausią savivaldybių pasipiktinimą išprovokavo A.Verygos sprendimas izoliuoti iš užsienio grįžtančius ir lengva koronaviruso forma sergančius asmenis. Savivaldybės, kurios tam iš anksto nesirengė, jau nuo antradienio turi pasirūpinti izoliuotų gyventojų maitinimu ir patalpomis.

Klaipėdos miestui ši tvarka išimtinai buvo atidėta, o Vilniaus meras Remigijus Šimašius pareiškė sulaukęs premjero pažado, kad sprendimas dėl gyventojų izoliacijos bus aiškinamas ir tikslinamas.

Antradienio ryto duomenimis, Lietuvoje patvirtinti 187 koronaviruso atvejai. Vienas žmogus mirė, vienas pasveiko.

Šalyje galioja karantino režimas, teisinę atsakomybę už jo pažeidimus žadama griežtinti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Koronavirusas Lietuvoje: Klaipėdoje vienam pacientui dar spėta atlikti ekstrinę operaciją

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas