Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 01 23

A.Veryga nenori girdėti mediko kritikos, nes jis – konservatorės brolis

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad šeimos gydytojas Gediminas Urbonas alkoholio vartojimo stebėseną kritikuoja tik dėl to, kad yra konservatorės europarlamentrės Rasos Juknevičienės brolis. Ministras mediką peikia ir dėl to, kad šio ryšio jis nėra deklaravęs. Pats medikas sako nusivylęs ministro bandymais mediciną įvilkti į „politikos marškinius“, o pati R.Juknevičienė tikina esanti šokiruota ministro elgesiu.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Iki šiol gydymo įstaigose apsilankę pacientai turėjo užpildyti specialias anketas, kuriose reikia nurodyti savo alkoholio vartojimo įpročius. Pusantrų metų galiojančią tvarką sukritikavęs šeimos gydytojas G.Urbonas, kuris yra konservatorės R.Juknevičienės brolis, LRT radijui praėjusią savaitę kalbėjo, kad toks būdas nepasiteisina, nes žmonės apie alkoholį atvirauti nenori, o papildomos anketos užkrauna ir pačius medikus.

Į tai sureagavęs sveikatos apsaugos ministras A.Veryga trečiadienį feisbuke pasidalijo įrašu, kuriame tikina manantis, kad šeimos gydytojo G.Urbono kritika alkoholio stebėsenai yra tiesiogiai susijusi su šio sesers, konservatorės Rasos Juknevičienės politine veikla.

Ministras svarstė, jog alkoholio stebėsenos pokyčius pasiūlius ne SAM, o kam nors iš konservatorių, kritikos greičiausiai nebūtų.

„Panašu, kad rinkimai prasidėjo!

Šis komentaras apie neva neefektyvią alkoholio vartojimo stebėseną yra konkretus to pavyzdys. Ypač žinant, kad šiuo klausimu pasisakantis ekspertas, šeimos gydytojas Gediminas Urbonas yra vienos įtakingos konservatorės Rasos Juknevičienės artimas giminaitis – brolis.

Žinoma, diskusija visada yra svarbi, reikalinga ir būtina. Tik šiuo atveju „ekspertai“ turėtų nepamiršti nurodyti ir savo politines pažiūras, kurios, akivaizdu, lemia ir vertinimo turinį.

Esu tikras, jei tai būtų pasiūliusi ne SAM, o, pavyzdžiui, kas nors ir konservatorių, šis ekspertas kalbėtų kitaip“, – svarstė A.Veryga.

„Na, o dabar apie alkoholio vartojimo metodiką, kuri mažai kuo skiriasi nuo kitų metodikų, kurios atliekamos vertinant klausimynuose pateikiamus atsakymus. Juk taip galima įvertinti ir pacientams jautrias sveikatos problemas, emocinę situaciją, kas yra svarbu.

Žinoma, jei pacientas nori ką nors nuslėpti, visuomet sugalvos, kaip tai padaryti. Juk galima ir šlapimo mėginį ne savo atnešti, jei yra noras, ką nors nuslėpti.

Esu tikras, jei tai būtų pasiūliusi ne SAM, o, pavyzdžiui, kas nors ir konservatorių, šis ekspertas kalbėtų kitaip.

Bet visgi jei gydytojas ar slaugytoja tokį klausimyną pateikia be išankstinio nusistatymo, manau, ir pacientui turėtų būti įdomu įsivertinti savo vartojimą, sužinoti riziką!“, – trečiadienį rašė ministras.

Nusivylė ministru

Į ministro įrašą netrukus sureagavo ir pati konservatorė R.Juknevičienė. Ji negailėjo ministrui kritikos, kad šis, užuot atsakęs į medikų bendruomenės pastebėjimus, užsipuolė jos brolį.

„Šiandien buvau šiek tiek pašokiruota, nors neturėčiau, juk seniai aišku, kokio lygio žmonės ministrais dirba Lietuvos Vyriausybėje! Ministras A.Veryga, užuot atsakęs į gana mandagius pastebėjimus, kaip gyvenime veikia jo nurodymai pildyti anketas dėl alkoholio vartojimo, staiga užsipuolė LRT Radijo paprašytą pakomentuoti docentą Gediminą Urboną, kad jis yra mano brolis!

Na taip, tikrai brolis, labai mylimas mano brolis, tačiau kuo čia dėta anketa dėl alkoholio vartojimo!

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Juknevičienė

Dar turiu vilties, kad įrašą savo Fb paskyroje parašė ne pats ministras, nes įrašo lygis tikrai nevertas ministro statuso“, – vylėsi konservatorė.

Savo ruožtu, pats G.Urbonas ketvirtadienį 15min komentavo, kad ministro žodžiais yra nusivylęs. Pasak jo, išsakyta kritika niekaip nėra susijusi su konservatorių partija.

„Kategoriškai galiu pasakyti, kad jokių sąsajų nėra. Tik tiek. Čia yra profesinė diskusija, kuri buvo įvelta į visokius politinius marškinius. Tiesiog nusivyliau ministro požiūriu, tik tiek galiu pasakyti“, – kalbėjo G.Urbonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas