Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 05 20 /13:44

A.Veryga: nuraminsiu, amžiname karantine tikrai negyvensime, viskam pasibaigus gali prireikti ko nors stipresnio nei vynas

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė pateikė naujausią informaciją apie situaciją dėl COVID-19 pandemijos. Ministras aiškino, kad toliau diskutuojama dėl to, ar karantinas bus pratęstas po gegužės 31 dienos. Paklaustas, ar po karantino leis sau išgerti taurę vyno, A.Veryga juokavo, kad po visko vyno gali nebeužtekti, prireikti „ko nors stipresnio“.

Spaudos konferenciją stebėkite čia:

Paklaustas apie galimą karantino nutraukimą, A.Veryga sakė galintis nuraminti, kad amžiname karantine tikrai negyvensime.

„Bet noriu priminti, kad karantinas, skirtingai nuo valstybės ekstremalios situacijos, yra būtent specifinė infekcijų kontrolei ir valdymui skirta, sukurta priemonė ir tam tikras teisinis režimas“, – komentavo jis.

Bet noriu priminti, kad karantinas, skirtingai nuo valstybės ekstremalios situacijos, yra būtent specifinė infekcijų kontrolei ir valdymui skirta, sukurta priemonė ir tam tikras teisinis režimas.

Anot A.Verygos, COVID-19 komitete trečiadienį diskutuota apie karantiną.

„Galutinio sprendimo kol kas nėra priimta“, – nurodė jis.

Dėl karantino sąlygų esą toliau diskutuojama.

Sveikatos apsaugos ministras aiškino, kad karantinas – svarbi priemonė, jeigu norime taikyti tam tikras iš kitų šalių atvykstančių gyventojų izoliacijos priemones, kitus svarbius sprendimus, susijusius tiek su renginių organizavimu, tiek su kitais dalykais.

A.Veryga komentavo ir rekomendacijas dėl rizikos grupei priklausančių asmenų – 60 metų ir vyresnių, turinčių onkologinių ligų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Trečioji karantino savaitė Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Trečioji karantino savaitė Vilniuje

Mat sulaukta nemažai pasipiktinimo dėl šių asmenų diskriminacijos, kai jie nepageidaujami kai kuriose kavinėse, dalis parduotuvių pakabino užrašus, kad senjorams jose geriau nesilankyti ir panašiai.

A.Veryga aiškino, kad tai – tik rekomendacija, ne imperatyvas. Situacija esą neteisingai suprasta ir tapo priešinimo šaltiniu.

„Rekomendacijos buvo teikiamos dėl vienos labai paprastos priežasties – žmonėms, kurie yra 60 metų ar vyresnio amžiaus arba turi sunkių lėtinių ligų, tokių, kaip onkologiniai susirgimai, tikimybė užsikrėtus COVID-19 infekcija numirti nuo šitos ligos komplikacijų yra žymiai didesnė“, – akcentavo ministras.

Viešojoje erdvėje pasirodė informacija, kad nuo birželio gali būti leista vykti renginiams atvirose erdvėse, kuriose galėtų dalyvauti iki 300 dalyvių.

Tačiau A.Veryga minėjo, kad dėl galutinių skaičių nėra sutarta.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilnius sušvelnėjus karantino sąlygoms
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilnius sušvelnėjus karantino sąlygoms

„Mes ir šiandien COVID-19 valdymo komitete kaip tik diskutavome apie tuos galimus skaičius, žiūrėjome, kokia yra kitų šalių praktika, kaip yra elgiamasi. Ir iš tikrųjų vienas iš pagrindinių reikalavimų yra galimybė išlaikyti saugų atstumą tarp tų, kurie lankytųsi tokiame renginyje. Tad vienas iš kriterijų, be abejo, būtų atstumo išlaikymas. Kitas galimas kriterijus, kalbant apie uždaras erdves, tam tikras procentas erdvės išnaudojimo, palaipsniui galbūt didinant jį. Iš pradžių nustatant galbūt 1 procentą užimtų vietų, paskui palaipsniui didinant“, – komentavo sveikatos apsaugos ministras.

Tai vienas iš kriterijų, be abejo, būtų atstumo išlaikymas.

Taip pat, anot jo, labai tikėtina, kad bilietų į renginius pardavimas vyktų elektroniniu būdu.

Padaugėjo susirgusių medikų

Pasak G.Megelinskienės, per antradienį nustatyta 15 naujų susirgimų koronavirusu atvejų.

Padaugėjo COVID-19 susirgusiųjų Santaros klinikose, taip pat ir medikų. Trečiadienį gauta informacija, kad dviem šios ligoninės pacientams nustatytas koronavirusas.

„Jie taip pat yra sietini su Krūtinės chirurgijos skyriumi“, – nurodė G.Megelinskienė.

Situacija Santaros klinikose, jos teigimu, kelia nerimą. Šiuo metu vykdoma atvejų epidemiologinė analizė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ginreta Megelinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Ginreta Megelinskienė

Nuo koronaviruso mirė dar vienas žmogus. Tai – atvejis, susijęs su Vilniaus miesto klinikine ligonine. Kaip nurodė G.Megelinskienė, asmuo priklausė 61–70 metų amžiaus grupei ir turėjo gretutinių ligų.

COVID-19 židiniu tapusioje Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje yra registruota 40 susirgimų atvejų.

G.Megelinskienė sakė, kad su židiniu susijusių atvejų skaičius padidėjo iki 11. Tačiau jų gali būti ir daugiau, tai šiuo metu aiškinamasi.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto klinikinė ligoninė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilniaus miesto klinikinė ligoninė

„Tai yra Santaros klinikose dirbantis asmuo, kuris dirba ir Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje. „Vilniaus viešojo transporto“ du atvejai, „McDonald's“ restorano darbuotojas, Jono Bosko gimnazijos darbuotojas. Taip pat – vienas Kaune registruotas asmuo, kuris buvo hospitalizuotas Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, ir šeimose išplitę atvejai“, – vardijo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė.

Situacija Kauno klinikinėje ligoninėje, kaip nurodė G.Megelinskienė, nepakito – yra nustatyti 4 COVID-19 ligos atvejai.

Tačiau nuo antradienio dviem savaitėms buvo sustabdyta šios gydymo įstaigos Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriaus veikla.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekybos centras „Rimi“ Žirmūnuose
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekybos centras „Rimi“ Žirmūnuose

Su „Rimi“ parduotuve Žirmūnų gatvėje susijusi situacija nuo antradienio, kaip sakė G.Megelinskienė, nepakito – iš viso registruoti 4 susirgimo COVID-19 liga atvejai.

Susirgo asmenys, dirbantys cechuose ir neturintys tiesioginio kontakto su parduotuvės lankytojais.

Šiuo metu vykdoma visų šio „Rimi“ prekybos centro darbuotojų apklausa, aiškinamasi, kaip kilo šis protrūkis.

„Tačiau vykdant apklausą paaiškėjo, kad vienas iš sąlytį su patvirtintais atvejais turėjusių asmenų gyvena name, adresu Pergalės gatvė 15. Šis asmuo dar nėra ištirtas, jo tyrimai dar organizuojami ir iš tikrųjų norėčiau priminti, kad praėjusią savaitę buvo kreiptasi į Vilniaus miesto savivaldybę su prašymu, kad visi Pergalės gatvėje 15 gyvenantys atvejai būtų ištirti prie namo organizuojant mobilų punktą. Tačiau to neįvyko, šis prašymas nebuvo įgyvendintas. Todėl visi namo gyventojai buvo informuoti, kad turi registruotis numeriu 1808 individualiai. Kaip ir nujautėme, namo gyventojai tai daro vangiai“, – komentavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė.

Tačiau vykdant apklausą paaiškėjo, kad vienas iš sąlytį su patvirtintais atvejais turėjusių asmenų gyvena name, adresu Pergalės gatvė 15.

Anot G.Megelinskienės, minėtame židinyje Pergalės gatvėje yra registruoti 5 patvirtinti COVID-19 ligos atvejai.

G.Megelinskienė kol kas negalėjo pasakyti, kiek „Rimi“ darbuotojų ištirta. Ji tikisi, kad darbuotojų registracijos ir ištyrimų procesas bus paspartintas.

Pristatė interaktyvų žemėlapį

A.Veryga spaudos konferencijos metu pristatė naują įrankį – interaktyvų žemėlapį, kuriame bus galima matyti visą su koronavirusu susijusią informaciją pagal šalies rajonus ir panašiai.

Kita naujiena, pasak ministro, susijusi su tolimesniu karantino sąlygų švelninimu.

Jis minėjo, kad pirkėjai prekybos vietose iki šiol turėjo būti aptarnaujami tik kas antroje kasoje. Dabar šis reikalavimas keičiamas, numatant, kad atstumas tarp kasų galėtų būti mažesnis nei du metrai, reikėtų įrengti specialias pertvaras.

Nuo gegužės 31 dienos be žiūrovų galės vykti profesionalaus sporto varžybos. Tačiau, kaip akcentavo A.Veryga, reikėjo rekomendacijų dėl sportininkų, trenerių saugumo.

Pakoreguotos ir tvarkos, pagal kurias tam tikrus kompensuojamuosius vaistus vėl bus galima skirti retomis ligomis sergantiems asmenims.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilnius sušvelnėjus karantino sąlygoms
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilnius sušvelnėjus karantino sąlygoms

Iš Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos gautas patikinimas, kad nėra konkretaus vaisto, tinkamo gydyti COVID-19. A.Veryga ragino gyventojus būti budrius ir nesusigundyti siūlomais vaistais ar gydymo metodais, kurie nėra patvirtinti.

A.Veryga dėkojo įmonei „Orlen Lietuva“, perdavusiai medicininių kaukių.

Šią savaitę laukiama 20 tūkst. respiratorių iš Rumunijos. Jie Lietuvą pasieks pagal bendrą Europos Sąjungos paramos mechanizmą.

15 naujų susirgimo atvejų

Sveikatos apsaugos ministerija trečiadienį pranešė, kad per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 15 naujų užsikrėtimo koronavirusu atvejų.

Nurodoma, kad šiuo metu serga 460 žmonių, mirė 60, o pasveiko 1049 pacientai.

Iš viso šalyje patvirtinti 1577 užsikrėtimo COVID-19 atvejai.

Per vakar dieną ištirta 7980 ėminių dėl įtariamo koronaviruso.

Iki šiol iš viso ištirta 245 580 ėminių (iš jų – 82 386 iš mobilių punktų) dėl įtariamo koronaviruso.

Klausimą išbraukė

Trečiadienį Vyriausybė vėl ketino švelninti karantino sąlygas. Tačiau šis klausimas iš posėdžio darbotvarkės buvo išbrauktas.

Premjeras Saulius Skvernelis anksčiau yra sakęs, kad švelninant karantino sąlygas galima pradėti galvoti apie masinius renginius.

A.Veryga pabrėžia, kad karantinas yra svarbus kaip teisinis režimas infekcijų kontrolei.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

Pasak ministro, su teisininkais šiuo metu vertinama, ar karantiną reikia pratęsti po gegužės 31 dienos, ar galima nutraukti.

„Čia ir yra ta diskusija, ar mes be karantino galėtume taikyti tam tikras sąlygas atvykstantiems, ar galime taikyti izoliaciją. Laukiame teisininkų išaiškinimo, ką galima būtų, o ko negalima būtų daryti. Mano asmenine nuomone, gal geriau vis tik visuomenei paaiškinant, dėl ko tas karantinas, kaip režimas, yra svarbus, jį pasilikti ilgesniam laikui, toliau atsisakant ribojimų, kur yra saugu“, – aiškino A.Veryga.

Mano asmenine nuomone, gal geriau vis tik visuomenei paaiškinant, dėl ko tas karantinas, kaip režimas, yra svarbus, jį pasilikti ilgesniam laikui, toliau atsisakant ribojimų, kur yra saugu.

Ministro teigimu, liga niekur neišnyko, o Europoje yra šalių, kur liga nevaldoma.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilnius sušvelnėjus karantino sąlygoms
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Vilnius sušvelnėjus karantino sąlygoms

„Privalome saugoti savo šalies piliečius nuo įvežtinių masinių atvejų“, – aiškino jis ir tikino, kad pasibaigus režimui bus žmonių, kurie žinodami, kad situacija nebloga, čia atskris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito