Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 06 09

A.Veryga papasakojo, kaip gyvensime po karantino: kaukes gerai dėvėti iki rudens, su nepažįstamais nesiglėbesčiuoti

Siūlant nuo birželio 17 dienos šalyje atšaukti karantiną, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad saugotis turėsime ir toliau. Anot jo, nors prievolė dėvėti apsaugines kaukes gali būti atšaukta, su jomis uždarose patalpose turėtumėme būti iki rudens. Dėl kavinių, restoranų darbo laiko ilginimo esą diskutuojama, bet Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) norėtų, kad jie toliau dirbtų iki 23 valandos.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Dėl to, ar baigti karantiną, Vyriausybė turėtų apsispręsti trečiadienį.

Rytoj šis klausimas, pasak A.Verygos, bus svarstomas ir COVID-19 suvaldymo komitete.

„Visa Vyriausybė in corpore spręs, bet siūlymas toks jau yra pateiktas dėl karantino atšaukimo nuo birželio 17 dienos“, – žurnalistams Seime sakė sveikatos apsaugos ministras.

A.Verygos teigimu, atšaukus karantiną siūloma palikti tam tikrą asmenų judėjimo kontrolę ir priežiūrą.

„Palikti tą kriterijų 25 atvejų 100 tūkstančių (asmenų – red.past.) per paskutines keturiolika dienų – kad iš tų šalių būtų neleidžiama atvykti. Dėl masinių renginių išlieka reikalavimai, dėl sveikatos priežiūros įstaigų tam tikro darbo organizavimo, dėl laikymosi operacijų vadovo rekomendacijų viešose vietose ir taip toliau“, – nurodė jis.

Dėl darbo laiko – diskusijos

A.Veryga sakė, kad bent jau SAM nepritaria siūlymui didinti renginių, vykstančių patalpose, dalyvių skaičių.

„Atviroje erdvėje galime diskutuoti apie tam tikrą kažkokį saikingą didėjimą. Bet viduje, matome, kas iš tikrųjų darosi, jūs girdite tas istorijas apie žmones, kurie susirenka į šventes. (...) Ten yra atsitiktiniai žmonės, kurie ateina, ir ten rizika yra didelė. Tai bent jau mes tikrai nepritariame didinimui ir siūlome laikytis to plano, kuris buvo sutartas dėl uždarų renginių“, – pabrėžė ministras.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Palangoje savaitgalį nestigo svečių: žmonės drąsiau keliavo, lankė kavines ir pramogavo.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Palangoje savaitgalį nestigo svečių: žmonės drąsiau keliavo, lankė kavines ir pramogavo.

Dėl kavinių, restoranų darbo laiko, kaip aiškino A.Veryga, kol kas vyksta diskusija. Tačiau SAM toliau siūlo laikytis to paties principo – kad jie dirbtų vėliausiai iki 23 valandos.

„Tikrai nepaleisti naktinių barų. Todėl, kad tikrai, manau, joks savininkas – kad ir ką jie bešnekėtų, nelabai aš įsivaizduoju, kaip jie eitų ir peštųsi su žmonėmis, kurie yra atsipalaidavę, būna – ir apsvaigę. Tai tiesiog yra toks provokavimas konfliktui ir vargu, ar jis pasiteisina. Juo labiau – dabar vasaros laikas, tikrai lauke yra pilna erdvių, kur žmonės gali sėdėti, pabūti. Tikrai miestai prisitaikė, tai sukišti visus į patalpą, kur tikrai niekas nesilaikys jokių reikalavimų, ir ten reikalauti, kad ten kažkas kažko laikytųsi, yra vargiai tikėtina“, – kalbėjo A.Veryga.

Tikrai miestai prisitaikė, tai sukišti visus į patalpą, kur tikrai niekas nesilaikys jokių reikalavimų.

Paplūdimiuose reikės saugotis

Įsibėgant vasarai ir žmonėms gausiau vykstant ilsėtis prie jūros, specialių reikalavimų dėl paplūdimių nebus.

Anot A.Verygos, paplūdimys yra atvira erdvė.

Esą jeigu žmonės neturi labai artimo kontakto, laikosi rekomendacijų ir nepuola su nepažįstamais žmonėmis sveikintis, glėbesčiuotis, bučiuotis, kaip ir nėra didelės problemos.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Pirmadienis prie Žaliųjų ežerų
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Pirmadienis prie Žaliųjų ežerų

„Nes lauke, atviroje erdvėje, tikrai yra sudėtinga užsikrėsti. Ypatingai – vasarą, kai yra karšta, tikrai aukšta temperatūra, ir pačiam virusui ten išgyventi nėra paprasta, ten kažkokių labai didelių rizikų nėra. Bet žmonės turėtų suprasti, kad, nepriklausomai nuo to, apie ką mes šnekame, nesvarbu, ar tai yra pliažas, ar tai yra kažkokia kita vieta, jeigu tai yra žmogus – ne šeimos narys, ne bendradarbis, nereikia pulti su juo iškart ten kaip mes būdavome įpratę sveikintis, glėbesčiuotis, bučiuotis ir panašiai. Tiesiog pasisaugoti“, – akcentavo sveikatos apsaugos ministras.

Nes lauke, atviroje erdvėje tikrai yra sudėtinga užsikrėsti. Ypatingai – vasarą, kai yra karšta, tikrai aukšta temperatūra, ir pačiam virusui ten išgyventi nėra paprasta.

Kartu A.Veryga sakė, kad kol kas diskutuojama dėl kaukių dėvėjimo: ar bus paliktos tam tikros prievolės, ar tik pateiktos rekomendacijos.

Tačiau ministras pabrėžė, kad būtų gerai uždarose erdvėse, kur yra ne šeimos nariai, ne bendradarbiai, būti su apsauginėmis kaukėmis.

Justinos Lasauskaitės / 15min.lt nuotr./Popietė Kaune
Justinos Lasauskaitės / 15min.lt nuotr./Popietė Kaune

„Būtų gerai, kad mes tą Azijos šalių praktiką pasiliktumėme bent jau iki rudens. Net jeigu ir prievolės nebūtų, kad žmonės suprastų, nes sergančiųjų yra“, – komentavo A.Veryga.

Sparčiai atnaujinamos paslaugos

A.Veryga tikino, kad sveikatos priežiūros įstaigos paslaugas atnaujina labai sparčiai.

„Kaip ir prognozavome, jos labai stengiasi, nes, manau, kad nė viena nenori prarasti pinigų ir gauti mokėjimą už faktą“, – sakė ministras.

Tomo Preikšos nuotr./Klaipėdos Jūrininkų ligoninės darbas karantino metu
Tomo Preikšos nuotr./Klaipėdos Jūrininkų ligoninės darbas karantino metu

Tačiau, kaip nurodė A.Veryga, ir žmonės neskuba į sveikatos priežiūros įstaigas. Esą net ir tie, kurie, atrodo, turėtų eiti, pavyzdžiui, onkologinėmis ligomis sergantys pacientai.

„Yra, aišku, tokių, kurie skundžiasi. Bet ką tenka girdėti ir iš pačių onkologų, kad tikrai nėra kažkokio labai didelio apgulimo, jog žmonės labai veržtųsi paslaugas gauti“, – komentavo jis.

Bet ką tenka girdėti ir iš pačių onkologų, kad tikrai nėra kažkokio labai didelio apgulimo, jog žmonės labai veržtųsi paslaugas gauti.

A.Veryga aiškino, kad viešojoje erdvėje yra neteisingai komentuojama, esą SAM reikalauja grąžinti visiškai visas paslaugas.

„Tai, ne, suprantame, kad yra reikalavimas ir dėl lovų rezervo, ir dėl kitų dalykų. Bet nepradėti dirbti visai – niekaip nepaaiškinama. Daryti prielaidą, kad visi medikai atvažiuoja iš kažkur, tikrai ne visi jie atvažiuoja. Ir susidėlioti gali kažkaip pamainas tikrai taip, kad galima būtų pradėti dirbti“, – pabrėžė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas