Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 11 11

A.Veryga sako, kad sprendimai dėl mėgintuvėlių „lyg ir rasti“, „nerimą kelia“ tyrimų skaičiai

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSLP) „lyg ir“ rado būdų, kaip įsigyti COVID-19 tyrimams reikalingų mėgintuvėlių, kurių atsargos senka. Ministras teigia, jog laboratorijų resursai nebegaliniai.
Aurelijus Veryga
Aurelijus Veryga / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Nebegalinis yra tas resursas. Tikrai mums kelia nerimą ir tie didžiuliai skaičiai tiriamųjų, kuriuos tiriam, nes ir terpes pagaminti laboratorijoje reikia papildomai žmonių, jeigu plėstųsi tyrimų skaičius, tektų papildomai darbinti žmones – apie tai vadovas yra kalbėjęs“, – matyt, turėdamas omeny NVSPL direktorių Daną Bakšą, LRT televizijai komentavo A.Veryga.

Trečiadienį paaiškėjo, jog NVSPL COVID-19 tyrimams gali pritrūkti mėgintuvėlių. Ar atsargas ilgesniam laikotarpiui pavyks pasipildyti, neaišku, nes tiekėjai laboratoriją paliko ant ledo.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laboratorija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Laboratorija

A.Veryga teigė esąs patikintas, kad NVSPL situaciją sprendžia.

„Dėl mėgintuvėlių problema iškilo dėl to, kad berods keturi iš penkių tiekėjų, kurie dalyvavo konkurse, atsisakė pasirašyti sutartį, nes, jau kai reikėjo rašytis sutartį, pasakė, kad jie negalės jų patiekti.

Šiandien laboratorija sprendžia, yra dar vienas tiekėjas likęs, aiškinasi dėl pasiankstinimo šito tiekėjo mėgintuvėlių pristatymo. Kiek man referavo, lyg ir rasti yra sprendimai“, – dėstė ministras.

NVSPL siekė įsigyti 410 tūkst. vienetų mėgintuvėlių, bet viešasis pirkimas užsitęsė – laimėtojas atsiėmė pasiūlymą, nes neturi reikiamo kiekio mėgintuvėlių ir negalės jų pristatyti laiku. Apie tai trečiadienį 15min komentavo NVSPL direktorius D.Bakša.

„Antros vietos laimėtojas turi teisę apsispręsti per 10 dienų. Jei jis atsisakys pasirašyti sutartį, trečiasis tiekėjas taip pat vėl turės 10 dienų atsakymo pateikimui. Taip pirkimo procesas, kuris dėl esamo teisinio reglamentavimo ir taip yra neproporcingai ilgas, dar labiau išilgėja“, – atsakyme dėstė jis.

Reaguojant į tai, NVSPL, pasak vadovo, mėgintuvėlius sieks įsigyti neskelbiamų derybų būdu.

„Jei to nebūtų padaryta, reikėtų stabdyti tyrimų atlikimą, o tai būtų pernelyg didelė prabanga, kai tyrimai augant užsikrėtimų skaičiui turi būti atliekami čia ir dabar, nes nuo to priklauso žmonių gydymas ir koronaviruso suvaldymas“, – teigė D.Bakša.

Dabar turimų mėgintuvėlių, NVSPL skaičiavimais, užteks šiai savaitei. Mėgintuvėlių, kurių dalis turėtų atkeliauti dar šią savaitę, turėtų užtekti iki 3 savaičių.

Plačiau apie visa tai skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas