Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 10 23

Adamkus: jei CŽV kalėjimas buvo, tai – nusikaltimas (atnaujinta 17.13 val.)

Kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus penktadienį pakartojo neturįs jokios informacijos, kad Lietuvoje būtų veikęs slaptas Jungtinių Valstijų Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimas, bet pabrėžė, kad pasitvirtinusius tokiems pranešimams Lietuva turėtų atsiprašyti, o atsakingi asmenys – patraukti atsakomybėn.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Pasak buvusio šalies vadovo, paaiškėjus, kad toks centras įtariamiems teroristams vis dėlto buvo įrengtas be jo žinios, tai prilygtų nusikaltimui.

„Su manimi niekas nekalbėjo, jokios žinybos nekalbėjo, jokios net nuojautos nebuvo, kad kas nors gali būti tokio daroma“, – BNS penktadienį sakė V.Adamkus.

„Jeigu tas dalykas tikrai įvyko, ir tas bus įrodyta, mes turime atsiprašyti pasaulio bendruomenės, kad Lietuvoje galėjo toks dalykas įvykti, o tie, kurie tai padarė nepateikę informacijos pradedant prezidentu ir kitomis žinybomis, Seimu, Vyriausybe, mano akyse, tai yra nusikaltimas“, – pridūrė kadenciją baigęs prezidentas.

Aptarė su D.Grybauskaite

V.Adamkus sakė šį klausimą ketvirtadienį privačiai aptaręs su prezidente Dalia Grybauskaite, kuri šią savaitę sakė turinti „netiesioginių įtarimų“ dėl kalėjimo.

„Aš seku tą reikalą labai artimai. Aš vakar praleidau nemažai laiko su kai kuriom žinybom ir vakar praleidau nemažai laiko su prezidente. Mes tikriname faktus, nieko naujo negalima pasakyti, kol nebus atsakymai gauti. Nei aš, nei jinai neturime jokių galutinių įrodymų“, – teigė V.Adamkus.

V.Adamkus Lietuvos prezidentu buvo dvi kadencijas – 1998–2003 ir 2004–2009 metais. JAV televizijos „ABC News“ teigimu, slaptas CŽV centras, kuriame kalinti įtariami „Al Qaeda“ teroristai, netoli Vilniaus veikė iki 2005 metų lapkričio mėnesio.

V.Adamkaus teigimu, tokie pranešimai jam „yra fantastiškai skambantis dalykas“.  „Jeigu yra pradėtas tyrimas, aš tikrai lauksiu to tyrimo, ir jeigu ten bet koks įrodymas bus, kad tas įvyko Lietuvos teritorijoje, tai mes turime atsiprašyti pasaulinės bendruomenės, o tie asmenys, kurie tai įvykdė be žinios, pradedant prezidentu, Užsienio reikalų ministerija, žinybomis, jie turės atsakyti už tą“, – sakė V.Adamkus.

„Tai būtų nusikaltimas“

BNS paklaustas, ar, jo manymu, kalėjimas galėjo būti įrengtas be šalies prezidento žinios, V.Adamkus atsakė: „Mano supratimu, tai yra neįmanoma, ir jeigu tai įvyko, tai yra nusikaltimas“. Kadenciją baigusio prezidento teigimu, žinios apie galimą CŽV kalėjimą kenkia Lietuvos įvaizdžiui pasaulyje.

„Mes visą laiką patys buvome jeigu ne teroro, tai okupacijos tiek metų, mūsų laisvės buvo varžomos, tačiau mes stovime už moralinius principus. Aš visuomet pasisakiau už tai, kad mūsų vertybės yra taika, žmogaus laisvė, žmogaus teisių gynyba. Aš nuo to nė per centimetrą nesitraukiu ir šiandien“, – sakė V.Adamkus.

Apie galimai Lietuvoje veikusį CŽV kalėjimą penktadienį sakė jokios informacijos neturintys ir buvę Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovai – Mečys Laurinkus ir Arvydas Pocius.

Apie Lietuvoje neva veikusį slaptą Amerikos žvalgybos tarnybos kalėjimą, pranešė Jungtinių Valstijų žiniasklaida remdamasi buvusiais CŽV darbuotojais.

Esą Lietuvos pareigūnai, leido CŽV naudotis pastatu Vilniaus apylinkėse, kuriame daugiau nei metus, iki 2005–ųjų, kalinti 8 įtariamieji terorizmu. JAV televizija „ABC News“ atskleidė lėktuvų, esą gabenusių CŽV kalinius į Lietuvą, numerius, maršrutus ir datas, kada jie leidosi Vilniuje. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai