Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2023 12 14 /13:31

Adomas Bužinskas apie nacionalinį stadioną: „Darbų mažinimo pačioje aikštelėje nedramatizuojame“

Nacionalinis stadionas ir vėl visų akiratyje. Kurį laiką vilniečiai stebėjo ten vykstančius darbus, tačiau dabar jie sustojo. Projekto vykdytojai sako, kad darbai pristabdyti, o juos atnaujinti tikimasi, kai bus baigtos derybos dėl kainos indeksavimo. Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Adomas Bužinskas sako, kad apie sutarties nutraukimą bent kol kas kalbos nėra.
Adomas Bužinskas
Adomas Bužinskas / 15min montažas

Iš esmės darbai sustojo

Kaip jau skelbta, statybos nacionalinio stadiono teritorijoje iš esmės sustojusios. Ten likę vos keli kranai, o ir patys projekto įgyvendintojai, investicijų bendrovės „BaltCap“ valdoma įmonė „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“, neslepia – darbus tikimasi atnaujinti, kai bus baigtos derybos dėl kainos indeksavimo.

Kaip 15min informavo Vilniaus miesto savivaldybė, ji ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija yra gavusios „rašytinį koncesininko kreipimąsi, kuriuo pažymima, kad, nepaisant „BaltCap“ fondo viduje susidariusios situacijos, projekto bendrovė deda pastangas dėl savalaikio, tinkamo projekto įgyvendinimo“.

„Taip pat pažymima, kad šiame projekto etape statybos darbams jau yra reikalingas bankinis finansavimas, o bankiniam finansavimui užtikrinti ypatingai svarbu išspręsti statybos kainų, išaugusių dėl karo Ukrainoje, indeksavimo klausimą. Vilniaus miesto savivaldybė yra iniciavusi sutarties šalių ir atsakingų kontroliuojančių institucijų dialogą ir aktyviai sprendžia šį klausimą. Pasiekus susitarimą dėl indeksavimo apimties, klausimas bus pristatytas Tarybos nariams“, – teigė Vilniaus miesto savivaldybė.

Signalų apie nutraukimą neturi

Trečiadienio tarybos posėdyje tiek A.Bužinskas, tiek meras Valdas Benkunskas sakė neturintys daugiau informacijos apie procesus „BaltCap“, nei buvo skelbiama viešai.

Ketvirtadienį A.Bužinskas žurnalistams sakė, kad apie sutarties nutraukimą bent kol kas nekalbama.

„Iš esmės iš savivaldybės pusės galime patikinti, kad sutartis su daugiafunkcio komplekso koncesininku šiuo metu yra galiojanti. Jokių kreipimųsi, oficialių ar neoficialių, nesame gavę apie galimą sutarties nutraukimą.

Priešingai – esame gavę iš koncesininko patikinimą, kad nepaisant fonde susidariusios situacijos, dedamos visos pastangos, kad projekto gyvybingumas būtų užtikrintas.

Lygiai taip pat esame gavę oficialų raštą, kad tolesniam statybų procesui yra reikalingas bankinis finansavimas, norint jį užtikrinti, turi būti išspręstas indeksavimo klausimas, kuris yra numatytas sutartyje“, – sakė A.Bužinskas.

Klausimas dėl indeksavimo Vilniaus politikams turėtų būti pristatomas jau artimiausiame tarybos posėdyje – po Naujųjų.

Dabar sakyti kokius nors konkrečius skaičius aš nenorėčiau, nes būtų ne iki galo atsakinga, kol nesame iki galo visko apskaičiavę.

Kiek brangs, nespėlioja

Kiek projektas brangs, A.Bužinskas sakė negalįs kol kas pasakyti. Bet jis priminė, kad nuo sutarties pateikimo iki dabar praėjo jau ketveri metai, per kuriuos daug dalykų įvyko: „Įvyko ne tik kovidas, bet ir karas, kuris kainas statybų pakeitė iš esmės. Todėl pagal tuos oficialius indeksus ir formules, kas yra numatyta sutartyje, mes ir turėsime sutarti, kokiu dydžiu tos statybos brangs.

Dabar sakyti kokius nors konkrečius skaičius aš nenorėčiau, nes būtų ne iki galo atsakinga, kol nesame iki galo visko apskaičiavę.“

Jis teigė, kad darbų mažinimo pačioje statybų aikštelėje nedramatizuoja: „Bet kokiu atveju yra žiemos laikotarpis, daugelyje mūsų objektų dabar yra techninės pertraukos ir statybos nevyksta. Tai tikrai mes nedramatizuojame, kad tai turės kažkokį esminį pokytį pačiam projektui.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Nacionalinio stadiono statybos
Lukas Balandis / BNS nuotr./Nacionalinio stadiono statybos

Anot A.Bužinsko, karas Ukrainoje tikrai yra pakankama priežastis, dėl kurios galimas kainos indeksavimas pagal sutartį.

„Kol kas neturime priežasčių manyti, kad stadionas būtų pastatytas vėliau, nei numatyta mūsų susitarime. Nebent savivaldybė iš savo pusės turėtų kažkokių papildomų pageidavimų, kurie tą projektą pratęstų“, – kalbėjo A.Bužinskas.

Pagal sutartį buvo numatyta, kad stadionas bus baigtas statyti 2025 metais. Šiuo metu nugriauti buvę griaučiai ir pradėti pirmieji darbai.

A.Bužinskas tikino, kad kol kas kalba eina apie tokį projektą, kuriam buvo pritarta jau anksčiau.

Kol kas neturime priežasčių manyti, kad stadionas būtų pastatytas vėliau, nei numatyta mūsų susitarime.

„Taip, savivaldybė svarstė padidinti sėdimų vietų skaičių iki 18 tūkst., taip pat šešių krepšinio aikštelių kompleksą paversti arena, kuri galėtų vykdyti kultūrinės, koncertų salės funkciją, lygiai taip pat jame galėtų būti žaidžiamas krepšinis, tinklinis, rankinis ir t.t.

Bet tai du atskiri klausimai, nesusiję su indeksacija“, – užtikrino jis.

Anot A.Bužinsko, kol kas nei savivaldybė, nei ministerija nėra investavusi į stadiono statybas nei euro, tik specialistų darbą, kas, pasak administracijos direktoriaus, irgi labai svarbu, todėl savivaldybė suinteresuota projektą tęsti.

Vis dėlto jis teigė, kad nepamatuotų sumų nebus mokama.

Paklaustas, kokios naudos Vilnius turės iš stadiono, nes tiek metų buvus be jo, gal galima verstis ir toliau, A.Bužinskas pajuokavo: „Gėdos jausmą kiekvienam vilniečiui sumažins važiuojant per šitą vietą.“

„O šnekant rimčiau, tai natūralu, kad mums trūksta ne tik sporto infrastruktūros, bet apskritai socialinės infrastruktūros Vilniaus mieste, – tęsė A.Bužinskas. – Šitas projektas yra ne tik apie stadioną, bet ir apie neformalų ugdymą, tai yra ir apie ikimokyklinį ugdymą, nes ten bus ir darželiai, bus papildomų veiklų. Šitoje vietoje padarysime stiprų ekonominį objektą, kuris turės didelį pritraukimą.“

Indeksavimas turi „esminės reikšmės“

Stadiono koncesijos bendrovės „Vilniaus daugiafunkcis komplekso“ įgaliotasis atstovas Lukas Kavaliauskas BNS trečiadienį taip pat sakė, kad pagal sutartį su Vilniaus savivaldybe bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerija šiuo metu derinami statybų kainos indeksavimo klausimai, turintys esminės reikšmės projekto įgyvendinimui.

„Todėl, siekiant efektyviai naudoti lėšas, darbų apimtys Nacionalinio daugiafunkcio komplekso statybos aikštelėje sumažintos iki minimumo. Pasiekus susitarimus darbai bus tęsiami. Norime patikinti, kad ir toliau siekiame šį projektą tęsti ir užbaigti, kaip numatyta sutartyje“, – BNS perduotame komentare sakė L.Kavaliauskas.

Pirmojo stadiono etapo statinius rugsėjį pradėjo statyti bendrovė „Naresta“, sutarties su ja vertė – 79 mln. eurų (be PVM). Tačiau kiek kainuos visų etapų statyba, dabar neskelbiama.

Bendrovės vadovas Tadas Grincevičius BNS teigė, kad šiuo metu aikštelėje vyksta tik minimalūs darbai.

„Vyksta ten kažkokie darbai, sumažinti jie iki minimumo. (...) Detalių negaliu atskleisti, nes esu įsipareigojęs sutartimi su užsakovu“, – BNS sakė T.Grincevičius.

Pernai viso stadiono statybos rangos sutartis jau buvo pasirašyta su bendrove „Veikmės statyba“ – pagal ją įmonė įsipareigojo pastatyti kompleksą už 87 mln. eurų, tačiau gavus statybų leidimą darbai pabrango iki 120 mln. eurų, o „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ ėmė ieškoti naujo rangovo.

Prokuratūra šiuo metu atlieka ikiteisminį tyrimą dėl „BaltCap“ fondo buvusio partnerio bei „Vilniaus daugiafunkcio komplekso“ buvusio vadovo Šarūno Stepukonio galimai pasisavinto turto. „BaltCap“ lapkritį jį atleido dėl netinkamai tvarkytų finansų ir kreipėsi į teisėsaugą.

„BaltCap“ Vilniuje turėtų pastatyti ir 25 metus koncesijos pagrindu valdyti Nacionalinio stadiono kompleksą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius