Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 11 03

AIDS centras: antradienį paaiškės, ar Karo akademijos kariūnai užsikrėtę pandeminio gripo forma

Dar antradienio vakarą turėtų paaiškėti, ar užkratas, pakirtęs 35 Karo akademijos kariūnus, yra pandeminė gripo A (H1N1) forma, BNS sakė Lietuvos AIDS centro laboratorijos vedėjas Algirdas Griškevičius.
Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnai
Generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijos kariūnai / Redo Vilimo/BFL nuotr.

„Priežastį visi aiškintis pradeda nuo pandeminio gripo, tad visų pirma, kaip priežastis bus tiriamas gripas. Šitie preliminarūs atsakymai turėtų būti vakare. Jei ten bus gripas pandeminis, vakare praktiškai galbūt bus galutinis atsakymas“, – sakė A.Griškevičius.

Krašto apsaugos ministerija antradienį pranešė, kad po savaitgalio 35 kariūnams buvo nustatytas ūmus virusinis kvėpavimo takų uždegimas. Septyni kariūnai paguldyti į Vilniaus įgulos medicinos ambulatoriją, 28 – paskirtas gydymas ir gulimas režimas Karo akademijos kareivinėse, jų sveikatą nuolat stebi karo medikai.

Karo akademijos Pirminės karių sveikatos priežiūros centro Vilniuje viršininkas majoras Vidmantas Kontrauskas BNS yra sakęs, kad laboratorinių tyrimų atsakymų Karo akademija turėtų sulaukti trečiadienį.

Anot jo, dauguma iš susirgusiųjų kariūnų studijuoja pirmame kurse, nors yra ir vyresnių. Beveik visi pas karo medikus kreipėsi pirmadienį iš ryto, grįžę po namuose praleisto savaitgalio, kai dauguma Lietuvos gyventojų vyko lankyti artimųjų kapų.

„Visi karščiuojantys kariūnai atėjo pirmadienį iš ryto pas karo medikus – grįžę po Vėlinių, iš kapinių, gal sušalę. Jeigu ne tas pasaulinis fonas su pandeminiu gripu, tai jokios sensacijos nebūtų. Dideliuose kolektyvuose, kur yra keli šimtai žmonių, tai, kad keliasdešimt sukarščiuoja, tai čia joks įvykis“, – sakė V.Kontrauskas.

Šiuo metu pandeminis gripas siaučia Ukrainoje. Pranešama, kad dėl vadinamojo kiaulių gripo šioje šalyje jau mirė keliasdešimt žmonių. Nuo gripo A(H1N1) pandemijos pradžios Europoje skaičiuojama daugiau nei 59 tūkst. susirgimų, o visame pasaulyje daugiau nei 378 tūkst., nuo šio gripo Europoje mirė – 204, visame pasaulyje daugiau nei 4,5 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas