Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Akcijos „Saugom lydeką“ rezultatai: padaryta žala aplinkai – daugiau nei 41 tūkst. eurų

Per šių metų vasario–balandžio mėnesiais vykusią akciją „Saugom lydeką“ Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pareigūnai nustatė 278 žvejybos pažeidimus, iš jų 80 – šiurkštūs. Iš pažeidėjų paėmė 395 įrankius: 132 ne mėgėjų žvejybos, 254 mėgėjų žvejybos ir 9 kitus įrankius. Paimtos 9 plaukiojimo priemonės, kuriomis buvo padaryti pažeidimai. Per akcijos laikotarpį pažeidėjų padaryta žala aplinkai siekia 41 503 eurus, rašoma AAD pranešime spaudai.
AAD
AAD / Aplinkos apsaugos departamento nuotr.

Akcijos metu pareigūnai kryptingai siekė išaiškinti daromus šiurkščius žvejybos pažeidimus, pvz., kai naudojami draudžiami žvejybos būdai ar įrankiai, žvejojama draudžiamu laikotarpiu. Per akcijos laikotarpį išaiškinti šiurkštūs pažeidimai sudarė beveik 29 procentus visų nustatytų pažeidimų, o praėjusiais metais – beveik 17 procentų.

Norėdami užkardyti pažeidimus neteisėtais žvejybos įrankiais, aplinkosaugininkai vykdė prevencinius reidus, rinko informaciją apie draudžiamus žvejybos įrankius, tikrino turgaviečių prekeivius, internetinius skelbimus.

Aplinkosaugininkai daugiausia nustatė šiurkščių neteisėtos lydekų žvejybos pažeidimų , – lydekos buvo sugautos draudžiamu laikotarpiu arba buvo naudojami šiuo laikotarpiu draudžiami žvejybos įrankiai (pvz., tinklai) – iš viso fiksuoti 57 tokie pažeidimai.

Vienas didžiausių brakonieriavimo atvejų buvo nustatytas Švenčionių rajono Žeimenio ežere. Ne vieną kartą bausti už neteisėtos žvejybos pažeidimus, du asmenys vidurnaktį gaudė žuvis – po ledu pastatę net 12 statomųjų tinklų, kuriais sugavo didelį kiekį žuvų, tarp jų ir 22 lydekas ir taip padarė 5 648 eurų žalą žuvų ištekliams.

Kitas šiurkštus pažeidimas nustatytas per pasalą prie Antalieptės hidroelektrinės tvenkinio Zarasų rajone, kur du asmenys buvo pastatę 10 statomų tinklų ir jais neteisėtai sugavo šamą, vėgėlę, lyną, 2 sykus, 3 eršketus, 8 lydekas, 11 karšių, 6 kg ešerių ir 1 kg kuojų. Žala žuvų ištekliams – 5 865 eurai . Pažeidėjams surašyti administracinio nusižengimo protokolai, paimtos žuvys, medinė irklinė valtis ir tinklai.

Akcijos metu buvo nustatyti 23 šiurkštūs žvejybos pažeidimai, kai draudžiamais žvejybos įrankiais buvo prekiaujama arba nustatytas jų laikymas. Pavyzdžiui, per reidą tikrinant įtariamą asmenį dėl neteisėtų žvejybos įrankių laikymo, jo sodybos ūkiniuose pastatuose Šakių rajone pareigūnai rado net 20 neteisėtai laikomų tinklų. Bendras visų paimtų tinklų ilgis siekė per 800 metrų. Už neteisėtą šių žvejybos įrankių laikymą jam skirta administracinė bauda.

Per šių metų akciją departamento pareigūnai surengė 347 reidus ir patikrino 2494 žvejus, tarp jų ir žvejybos įmones. Praėjusiai metais atlikti 566 reidai ir patikrinta 4814 žvejų, tarp jų ir žvejų verslininkų. Šiais metais šiurkščių pažeidimų skaičius išaugo, iš nustatytų 278 pažeidimų buvo 80 šiukščių, praėjusiais metais iš nustatytų 399 pažeidimų – 66 šiurkštūs.

Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai už pagalbą akcijos laikotarpiu dėkoja visiems aplinka besirūpinantiems asmenims, visuomeninėms organizacijoms ir policijos pareigūnams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius